Μειωμένες μέχρι στιγμής οι παραγγελίες των καταναλωτών – Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους για το μέλλον του κλάδου
«Τσουχτερό» αναμένεται ότι θα είναι το φετινό πασχαλινό τραπέζι εξαιτίας των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Ως «δύσκολη εξίσωση» χαρακτηρίζεται η διαμόρφωση της τιμής των αμνοεριφίων που αποτελούν και τον «πρωταγωνιστή» του εορταστικού τραπεζιού, όπως προέκυψε από κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες εκπρόσωποι των κρεοπωλών αλλά και των κτηνοτρόφων, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Όλα αναμένεται να κριθούν τις επόμενες ημέρες ενώ η τελική εικόνα εξαρτάται και από τα πόσα εισαγόμενα αρνιά θα έρθουν στην αγορά.
Οι κρεοπώλες επισημαίνουν ότι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την τιμή στα 13-14 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια του Πάσχα, θεωρώντας ότι είναι μια κοινά αποδεκτή τιμή και από τους καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν φρέσκο κρέας, α’ ποιότητας, για το εορταστικό τραπέζι τους. Αυτό σημαίνει ωστόσο ότι θα πρέπει να αγοράσουν από τους κτηνοτρόφους το πολύ ως 7,5 ευρώ/κιλό. Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου για την επιβίωσή τους, σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να πουλήσουν στην τιμή κόστους, που σύμφωνα με τους ίδιους κυμαίνεται στα 9 ευρώ/κιλό περίπου. Πάντως τονίστηκε ότι όλοι θα πρέπει να ρίξουν “νερό στο κρασί τους” αυτό το Πάσχα ώστε οι τιμές να κρατηθούν σε επίπεδα στα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν οι καταναλωτές.
Αυτήν την στιγμή είναι μειωμένες οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία, συγκριτικά με άλλες χρονιές ενώ μειωμένος κατά 30-40%, είναι και ο τζίρος από τις πωλήσεις γενικά όλων των κρεάτων, συγκριτικά με το 2021. Πέρυσι τέτοια μέρα, όπως αναφέρθηκε, οι παραγγελίες ήταν διπλάσιες. Τονίστηκε ωστόσο ιδιαίτερα η σχέση εμπιστοσύνης που διατηρούν οι καταναλωτές με τον κρεοπώλη της γειτονιάς τους, που ξέρουν ότι «δεν θα τους κοροϊδέψει» και ότι «θα φάνε φρέσκο, ποιοτικό κρέας» και στη βάση αυτή προχωρούν σε παραγγελίες χωρίς να γνωρίζουν ακόμα την τιμή.
«Θέλουμε σήμερα να αποδείξουμε ότι ούτε καιροσκόποι είμαστε, ούτε κερδοσκόποι. Βάζουμε όλοι πλάτες ρίχνοντας νερό στο κρασί μας, συμπιέζοντας τα κέρδη μας και ό,τι μπορούμε από αυτό που πρέπει να βγάλουμε ώστε και ο καταναλωτής να μπορέσει να κάνει το έθιμο της πασχαλιάς και ο κτηνοτρόφος και ο έμπορας και ο κρεοπώλης να βγάλουν το επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΘ κ. Σάββας Κεσίδης στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).
Στηρίζουμε την ελληνική κτηνοτροφία γιατί αν «πεθάνει» ο Έλληνας κτηνοτρόφος την επόμενη ημέρα πεθαίνουμε και εμείς και αντιστρόφως, είπε ακόμη ο ίδιος.
Ανέφερε ότι έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να βάλουν αν μπορούν μια ανώτερη τιμή και στον κτηνοτρόφο και στον έμπορο και στο σφαγείο και στον κρεοπώλη, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, χωρίς ωστόσο να έχουν πάρει απάντηση. Η τελική τιμή στα αμνοερίφια θα κριθεί μετά και το μεγάλο «παζάρι» που θα γίνει στο Κιλκίς το Σάββατο του Λαζάρου. “Αν γεμίσει η αγορά ρουμάνικα αρνιά η προσφορά θα αυξηθεί και αλλάζουν όλα τα δεδομένα”, είπε ακόμη.
Προβληματισμένοι και φοβισμένοι οι καταναλωτές
Για κλίμα φοβίας, προβληματισμού, αμφισβήτησης και ανασφάλειας που εισπράττουν οι κρεοπώλες από τους πελάτες τους, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, σημειώνοντας ότι καλούνται να εξηγήσουν γιατί η τιμή στα κρεοπωλεία είναι σε αυτό το επίπεδο. «Μιλάμε για διαφορετική ποιότητα. Δεν πουλάμε κρέας για να αισχροκερδήσουμε. Πουλάμε ποιοτικό κρέας», είπε μεταξύ άλλων. Θα δούμε διάφορες τιμές και σε υπεραγορές αλλά και σε κάποια κρεοπωλεία που θα είναι χαμηλές, δεν μιλάμε για την ίδια ποιότητα, πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι ο κόσμος προκαταβάλλεται γιατί ακούει ότι η τιμή φέτος σε αρνί και κατσίκι θα είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι και φοβάται να έρθει να ψωνίσει, σημειώνοντας ότι δεν είναι. «Ελπίζουμε η τιμή να παραμείνει ίδια με αυτή που υπάρχει τώρα, στα 13-14 ευρώ το κιλό, όπως είπε. Σημειώνεται ότι πέρυσι κυμαινόταν στα 11,5-13,5 ευρώ/κιλό. Κατήγγειλε εξάλλου τις παράνομες σφαγές, χαρακτηρίζοντάς τες μεγάλη πληγή. Σε σχέση με την τιμή είπε ότι όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους.
«Κραυγή αγωνίας» από κτηνοτρόφους
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς κ. Δημήτριος Μόσχος, τόνισε ότι σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν το σημαντικό πρόβλημα του κόστους παραγωγής, σημειώνοντας ότι οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και μάλιστα φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει και θέμα διάθεσης κάποιων ζωοτροφών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η τιμή της σόγιας έχει τριπλασιαστεί, σε σιτάρι και καλαμπόκι διπλασιάστηκαν, ενώ μεγάλες είναι οι αυξήσεις και στο κομμάτι της ενέργειας που είναι σημαντικό για τις οργανωμένες μονάδες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι για μια μονάδα με 800 ζώα το προηγούμενο διάστημα ο μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος ήταν στα 380 ευρώ και ο τελευταίος ήρθε στα 1460 ευρώ. Τόνισε ότι δεν εισακούσθηκαν από την κυβέρνηση όταν μιλούσαν για το θέμα των αυξήσεων των ζωοτροφών και δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα. Ο πόλεμος ουσιαστικά επιτάχυνε την κατάσταση όπως είπε. Σε ότι αφορά την ενίσχυση για την κτηνοτροφία είπε ότι θα «πάρουμε 70 λεπτά κατά προβατίνα». «Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με 70 λεπτά μπορεί να στηρίξει την αιγοπροβατοτροφία για να φάει και ο κόσμος φθηνό αρνί, αυτό δεν μπορεί να σταθεί», τόνισε. Όπως είπε το κόστος για τους ίδιους είναι 8,87- 9 ευρώ/κιλό. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και το κόστος σφαγείου, μεταφορικά, ο ΦΠΑ, ο μεσάζον, το κέρδος του κρεοπώλη κλπ η πραγματική τιμή θα έπρεπε να φτάσει πάνω από 18 ευρώ το κιλό.
«Ένα κομμάτι της απορρόφησης της αύξησης θα το υποστούμε και εμείς και οι κρεοπώλες. Από ότι βλέπω έχουν μπει σε μια διαδικασία να κρατηθεί η τιμή στα περσινά επίπεδα με μια μικρή αύξηση. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η αγορά», όπως είπε.
Αναφέρθηκε και στα εισαγόμενα αρνιά σημειώνοντας ότι το γάλακτος έχει τεράστια διαφορά από τα εισαγόμενο. «Αν έρθουν αρνιά και ελληνοποιηθούν με τις διαδικασίες που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς τη συνέπεια αυτή θα την πληρώσουμε και εμείς γιατί έχουμε ένα προϊόν που σήμερα είναι ακριβό και είναι δύσκολο να «περπατήσει» στην αγορά είπε εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο να μπουν τέτοια αρνιά στην αγορά τις τελευταίες ημέρες χωρίς έλεγχο από το υπουργείο και χωρίς να φαίνονται στο τσιγκέλι ως εισαγόμενα.
Ζήτησε ενίσχυση των ζωοτροφών γιατί «εάν δεν πάρουμε το κόστος παραγωγής είμαστε αναγκασμένοι να κλείσουμε τις μονάδες μας». Ήδη όπως είπε στην περιφέρεια Λάρισας 9,5 χιλιάδες αιγοπρόβατα οδηγήθηκαν στο σφαγείο, στην περιοχή της Καστοριάς 2.468 ενώ στην περιοχή των Ιωαννίνων κοντά στα 7.300. «Αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι έχουν μπει σε μια διαδικασία το επόμενο διάστημα επειδή δεν αντέχουν το κόστος παραγωγής η παραγωγή αυτή να φύγει από την Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στο δημογραφικό, στο περιβάλλον κλπ. Σε άλλο σημείο, ο ίδιος τόνισε την ποιότητα του ελληνικού αρνιού και κατσικιού.» Το δικό μας αρνί στην Ισπανία πωλείται 22 ευρώ στο ράφι και στην Ιταλία 18 ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ώρα μηδέν» για τους κτηνοτρόφους
Για «ώρα μηδέν» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά κ. Δημήτριος Στραζέμης, ο οποίος εκπροσώπησε την ΠΕΚ.
«Αν όλοι δεν καταλάβουν το πρόβλημα που βιώνει ο μέσος έλληνας κτηνοτρόφος φοβάμαι ότι του χρόνου τέτοια μέρα οι μισοί κτηνοτρόφοι δεν θα υπάρχουν, με την αύξηση που βιώνουμε καθημερινά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι μόνο…», τόνισε, μιλώντας για υψηλό και δυσβάσταχτο κόστος. «Για να φτάσει το πασχαλινό αρνί στα ελληνικά κρεοπωλεία που πράγματι εγγυούνται το αγνό αρνοκάτσικο, θέλει μεγάλη διαδικασία και κόπο […] Το κόστος μας είναι στα 9 ευρώ περίπου. Το πού θα φτάσει η τιμή για τον καταναλωτή δεν μπορούμε να το καθορίσουμε εμείς, αν πουλήσουμε όμως κάτω του κόστους, καταστραφήκαμε», είπε μεταξύ άλλων. «Ο καταναλωτής άφοβα πρέπει να μπει στα κρεοπωλεία γιατί πουλάνε ολόφρεσκο το αρνί, της Μ. Εβδομάδας, το γάλακτος. Γιατί πολλές φορές στην αλυσίδα εμπορίας της χώρας, πολύ φοβάμαι ότι μέσα είναι και κατεψυγμένα και αγορασμένα μη γάλακτος, παχυνόμενα, που δεν συγκρίνονται στη γεύση με το αρνί που θα σφάξουμε εμείς από του Λαζάρου και μετά», είπε ακόμη, τονίζοντας την ανάγκη εποπτείας της αγοράς.
Πάντως στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου εκφράστηκε και ο φόβος μήπως μείνουν άσφαχτα ζώα στα μαντριά, καθώς οι οικογένειες θα προτιμήσουν να αγοράσουν λιγότερα κιλά λόγω της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Πηγή: typosthes.gr