Η μόδα που αλλάζει το real estate – Πόσο πωλούνται, πού βρίσκονται

Στη δεκαετία του ´60 ξεκινά η ιστορία των lofts, με… γενέτειρα τη Νέα Υόρκη. Η αποβιομηχάνιση της ευρύτερης περιοχής του Σόχο προσέφερε σε καλλιτέχνες, κυρίως, την ευκαιρία να στεγάσουν στους χώρους εγκαταλελειμμένων εργοστασίων και αποθηκών τα εργαστήριά τους, που πολύ σύντομα μετατράπηκαν στην κύρια κατοικία τους. Ως loft ορίζεται ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος, συνήθως χωρίς εσωτερικούς τοίχους, σε εμπορικούς ή βιομηχανικούς – βιοτεχνικούς χώρους που έχουν μετατραπεί σε κατοικίες.

Στην Ελλάδα οι συγκεκριμένοι τύποι κατοικιών μάς συστήθηκαν σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, χωρίς ποτέ να πετύχουν τις αμερικανικές δόξες. Στη Θεσσαλονίκη η ζήτηση για καταστήματα, αλλά και χώρους συνήθως σε βιοτεχνικά κτήρια αλλά και σε οικοδομές κατοικιών, όταν πρόκειται για οροφοδιαμερίσματα, φαίνεται να έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα. Το ενδιαφέρον καταγράφεται από αγοραστές που αγαπούν τους ενιαίους χώρους, τα ψηλά ταβάνια και το βιομηχανικό ντιζάιν.

Τα lofts χαρακτηρίζονται επιπλέον από τις εκτεθειμένες σωληνώσεις, τους σωλήνες του εξαερισμού και τις κολόνες, διαθέτουν συνήθως δάπεδα από ξύλο ή σκυρόδεμα, καθώς και μεγάλα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, πρόκειται για «soft lofts» που αγοράζονται, κατασκευάζονται και πωλούνται ως κατοικίες χωρίς να έχει διατηρηθεί τίποτε από την πρότερη μορφή τους.

Δεν είναι λίγοι οι ανακαινιστές, κατά κύριο λόγο, αλλά και οι εργολάβοι που αντιλαμβανόμενοι το ενδιαφέρον για διαφορετικού τύπου κατοικίες αναζητούν χώρους με αιχμή ισόγεια καταστήματα προκειμένου να τους ξαναδώσουν ζωή, δημιουργώντας κατοικίες αυτού του τύπου.

Οι χώροι που διαμορφώνονται σε loft είναι ενιαίοι. Συνήθως διατίθενται σε επιφάνειες από 60 τμ και πάνω, ενώ δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο ισόγεια, καθώς κάποιες φορές βρίσκονται και σε υψηλότερους ορόφους που διαθέτουν θέα.

Τα αποκαλούμενα και «νέο – loft» αναπτύσσονται σε περιοχές όπου οι αξίες των ισόγειων καταστημάτων έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι αγοράζουν ισόγεια καταστήματα αρκετά μεγάλης επιφανείας άνω των 100 τμ και τα ανακαινίζουν σύμφωνα με το γούστο τους. «Η κίνηση αυτή είναι μια καλή επιλογή τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για επένδυση», αναφέρει γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς ακινήτων και προσθέτει πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που επενδυτές ανακαίνισαν τέτοιους χώρους με συνολικό κόστος (αγορά και ανακαίνιση) στις 60.000 ευρώ, για να τα πουλήσουν εν συνεχεία σε τιμές που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

Πού βρίσκονται – Ενδεικτικά παραδείγματα

  • Loft 90 τμ, με ενιαίους χώρους, ανακαινισμένο το 2018, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, πωλείται προς 180.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά οροφοδιαμέρισμα τελευταίου ορόφου που έχει μετατραπεί σε loft.
  • Υπό κατασκευή loft, στην Κάτω Τούμπα, 72 τμ, πωλείται αντί του ποσού των 155.000 ευρώ.
  • Loft, στην περιοχή του Φαλήρου, 70 τμ, πωλείται 150.000.
  • Loft, στην Τριανδρία, 80 τμ, πωλείται προς 110.000 ευρώ.
  • Loft, 50 τμ, στη περιοχή του Ιπποκράτειου, πωλείται προς 69.000 ευρώ.
  • Loft, 500 τμ, στην περιοχή των Σφαγείων πωλείται προς 320.000 ευρώ

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial