Με συσσωρευμένα χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ -ακόμη και λουκέτα- απειλείται η αγορά στη Θεσσαλονίκη. Και αν η επέλαση του κορωνοϊού κατά τη διετία 2020 – 2021 «εξαφάνισε» από τον επιχειρηματικό χάρτη αρκετές επιχειρήσεις, το 2022 σημαδεύεται -έως τώρα- από το έντονα ασταθές περιβάλλον στην αγορά ενέργειας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ
Το ThessToday.gr συνομίλησε με εκπροσώπους πέντε κλάδων και το «δεν έχω να πληρώσω το ρεύμα» αποτελεί κοινό μήνυμα σε όλες τις περιπτώσεις. Αβάσταχτοι λογαριασμοί χιλιάδων ευρώ που σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό των επιχειρηματιών έχουν οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και απολύσεων.
Σε αντίθεση με τις οριζόντιες επιδοτήσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά την περίοδο των lockdown, η κρίση στην ενέργεια οδηγεί σε κυβερνητικό αδιέξοδο και οι προσλαμβάνουσες ενέργειες όπως αποδεικνύεται δεν αποτελούν το «φιλί» της ζωής για χιλιάδες καταστήματα. Ενδεικτικά, στην εστίαση ένας λογαριασμός ρεύματος των 1.000 ευρώ επιδοτείται με μόλις 65 ευρώ.
Τα παραπάνω εξηγεί στο ThessToday.gr ο γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του Ν. Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, ο οποίος εξηγεί τη ζωτική σημασία για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και την ανάγκη για αυξήσεις στις επιδοτήσεις.
«Η κατάργηση του πιστοποιητικού θα μας επιτρέψει να γλιτώσουμε το κόστος της ενέργειας με τα θερμαντικά σώματα στους εξωτερικούς χώρους και το κόστος για το αέριο. Η αύξηση της ενέργειας περνάει στις τιμές των πρώτων υλών και επομένως στα τελικά προϊόντα. Πολλοί επαγγελματίες του κλάδου δεν μπορούν ήδη να ανταπεξέλθουν, καθώς οι λογαριασμοί της ενέργειας συσσωρεύονται και δεν υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά των πολιτών. Πρέπει να αυξηθούν οι επιδοτήσεις στα 300 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος συνεχίζοντας κατήγγειλε την αισχροκέρδεια αναφορικά με τις τιμές του ηλιέλαιου, ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας. «Υπάρχει μια αισχροκέρδεια όσον αφορά στις τιμές του ηλιέλαιου. Τη Δευτέρα η τιμή του έφτασε στα 30 ευρώ συν ΦΠΑ. Πρέπει να επέμβει η κυβέρνηση και να τους τιμωρήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά οδήγησαν εδώ κι μια εβδομάδα σε 10% αύξηση στις τιμές της εστίασης.
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «Κίνδυνος να βάλουν λουκέτο πολλά καταστήματα λόγω της ακρίβειας»
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξόντωση ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων λόγω της ακρίβειας έκρουσε μέσω του ThessToday.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.
«Μπορεί σιγά- σιγά να επιστρέφουμε στην κανονικότητα, αλλά μπαίνουμε στην πανδημία της ακρίβειας. Η κινητικότητα αυτήν την περίοδο στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης είναι μηδενική, ενώ το ενεργειακό κόστος να αποτελεί πλέον το κύριο πρόβλημα των επαγγελματιών. Όταν ο καταναλωτής έρχεται αντιμέτωπος με τους αρκετά “τσιμπημένους” λογαριασμούς της ενέργειας στο νοικοκυριό του, η αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κος Φιλιππίδης συνεχίζοντας τόνισε ότι «οι επαγγελματίες της αγοράς δεν είναι εφικτό να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και χρεώνονται όλο και περισσότερο», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι «εγκυμονεί κίνδυνος να βάλουν λουκέτο πολλά καταστήματα λόγω της ακρίβειας».
«Ο πελάτης δεν έχει χρήματα για αγορά προϊόντων, ενώ το ζητούμενο είναι να σωθεί ο μέσος καταναλωτής διότι δεν θα υπάρχουν πελάτες στο τέλος», συμπλήρωσε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα ως «καλοδεχούμενα» χαρακτήρισε ο κ. Φιλιππίδης τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την εξομάλυνση της κατάστασης, ωστόσο έθεσε ένα ερώτημα: «Φτάνουν τα μέτρα για να σωθούν οι επιχειρήσεις; Δυστυχώς, η απάντηση είναι αρνητική και προφανώς δεν επαρκούν τα χρήματα. Τρομάζει η άνοδος του ενεργειακού κόστους που καλούνται να πληρώσουν καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε μια επιχείρηση από 300 ευρώ ρεύμα δίνει τώρα 1.000 ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις από 3.000 ευρώ ρεύμα να πληρώνουν τώρα πάνω από 15.000 ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γ.Γ. Συλλόγου Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης: «Μεγάλο χτύπημα το ενεργειακό κόστος»
Ένας κλάδος που αν μη τι άλλο «χτυπήθηκε» περισσότερο κατά τη διάρκεια των lockdown είναι εκείνος των γυμναστηρίων. Με δεδομένο τις πολύμηνες συνδρομές που έμειναν στον «πάγο» και σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, ο γ.γ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κώστας Κοπαρανίδης χαρακτηρίζει στο ThessToday.gr ως «μεγάλο χτύπημα» τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.
«Οι συνδρομές μετατρέπονται σε πληρωμή των λογαριασμών χωρίς κανένα όφελος. Ωστόσο, δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο το ζήτημα με την αυστηρότητα των μέτρων κατά της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι: «Αν αυτήν τη στιγμή είχαμε μόνο τις αυξήσεις στην ενέργεια θα είχαμε μια πτώση το πολύ 15-20%, ενώ το ποσοστό πτώσης από τον κορωνοϊό φτάνει στο 50-60%».
Πρόεδρος Παιδότοπων: «Έχει χειροτερεύσει η κατάσταση»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της προέδρου της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιρένε Βήττα Βαβούσκου, η οποία δήλωσε ότι με την αύξηση της ενέργειας η κατάσταση έχει χειροτερεύσει. «Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οδεύουμε προς το τέλος της σεζόν και η δουλειά μειώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για το τι μέλλει γενέσθαι στις επιχειρήσεις του κλάδου.
Ιδιοκτήτης κουρείου :«Μου ήρθε 50% πάνω το ρεύμα»
Η κρίση στην ενέργεια δεν άφησε ανεπηρεάστο ούτε τον κλάδο των κομμωτηρίων. Ο Γιάννης Κωτούλας, ιδιοκτήτης επιχείρησης στη Δελφών, εξηγεί στο ThessToday.gr ότι ο λογαριασμός έφτασε στα χέρια του με 50% αύξηση. «Εκεί που μου ερχόταν 140 με 160 τον μήνα, τώρα ήρθε 280. Είναι ένα ποσό το οποίο θα μπορούσα να το έχω στην άκρη για να ανταπεξέλθω σε άλλα ζητήματα της επιχείρησης ή να το μοιράσω στην αγορά και τώρα θα πάει στον λογαριασμό του ρεύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: thesstoday.gr