Θεσσαλονίκη: Περιπολικά μεταφέρουν καθημερινά έως και 10 άτομα σε ψυχιατρικές κλινικές

Σε καθημερινή βάση η αστυνομία συνδράμει σε 7-10 περιστατικά που χρήζουν ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρικές κλινικές μετά από εισαγγελική παραγγελία

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η αύξηση των περιστατικών που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης και έτι περαιτέρω ψυχιατρικής παρακολούθησης και νοσηλείας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Voria.gr, κάθε ημέρα το κέντρο Άμεσης Δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας δέχεται πολλές κλήσεις από ανθρώπους που ζητούν βοήθεια καθώς βιώνουν συναισθήματα όπως κατάθλιψη, μοναξιά, εγκατάλειψη, απομόνωση, ενώ αρκετές είναι οι κλήσεις που αφορούν σε μεταφορά ατόμου σε κάποια ψυχιατρική κλινική μετά από εισαγγελική παραγγελία.

Σε καθημερινή βάση η αστυνομία πραγματοποιεί διακομιδές 7-10 περιστατικών που χρήζουν ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρικές κλινικές, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Πηγές από την Άμεση Δράση επισημαίνουν ότι έχουν αυξηθεί δραματικά αυτές οι περιπτώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα περιπολικά δεν προλαβαίνουν να μεταφέρουν κόσμο στα ψυχιατρεία.

Ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας επισημαίνουν στη Voria.gr ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί τα αγχώδη και καταθλιπτικά περιστατικά, όπως και τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σημειώνουν δε ότι το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η οικονομική και ενεργειακή κρίση επέτειναν τον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών, αυξάνοντας το άγχος τους.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι ένα σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν το γεγονός ότι δυσκόλεψε η πρόσβαση σε δομές ψυχικής υγείας, τόσο από την αποδυνάμωση όσο και από τη μετατροπή ψυχιατρικών κλινικών σε κλινικές covid στα γενικά νοσοκομεία.  

Παρά τις προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, ακόμη και με διαδικτυακές υπηρεσίες-συνεδρίες για κάποιες ομάδες πολιτών, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι, αυτό ήταν δεν πάντα ήταν εφικτό.

Ο Γιώργος Βαβειάδης, σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπευτής, αναφέρει στη Voria.gr ότι έχουν ενταθεί πολύ τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία εκδηλώνονται σε ψυχιατρικά, ενώ όπως λέει υπάρχει αύξηση στον αυτοκτονικό ιδεασμό και στην ενδοοικογενειακή βία. «Η εντεινόμενη πίεση λόγω εξωγενών παραγόντων, σε συνδυασμό με τα αδούλευτα εσωτερικά προβλήματα, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ», λέει.

Ο ίδιος αναλύοντας την κατάσταση τονίζει ότι πριν από το ξέσπασμα την πανδημίας η χώρα βίωσε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που οδήγησε στη φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού. «Έχει δημιουργηθεί μια τεράστια πίεση στην κοινωνία, από εκεί που ήμασταν στον νεοπλουτισμό, “περνάω καλά και ξοδεύω και καλύπτω τα προβλήματα με τα λεφτά”, ήρθε η οικονομική κρίση, η φτωχοποίηση και στη συνέχεια η πανδημία όπου βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα αδούλευτα ψυχολογικά προβλήματα», σημειώνει.

Ειδικά για τον κορωνοϊό αναφέρει ότι «δημιούργησε παρά πολύ στρες και αγωνία. Το θέμα του θανάτου ξύπνησε παρά πολύ σε ανθρώπους, χάνοντας έναν δικό τους ξαφνικά από έναν ιό. Όλο αυτό δημιούργησε πάρα πολλές φοβίες».

Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας σημειώνει ότι η αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού και της οικογενειακή δομής έχει παίξει τον δικό της ρόλο. «Όλοι οι πελάτες μου λένε ότι δεν έχουν έναν άνθρωπο να μιλήσουν και απλά να τους ακούσει. Έχει χαθεί η ανθρώπινη επαφή».

Σημειώνει δε ότι στην Ελλάδα πρέπει να επενδύσουμε σωστά στην ψυχική υγεία και όχι στα φάρμακα. «Τα φάρμακα από μόνα τους δεν λύνουν το πρόβλημα», αναφέρει.

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άγχους και κατάθλιψης

Καμπανάκι κινδύνου σήμανε πριν λίγο διάστημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ καταγράφει ραγδαία αύξηση των περιστατικών άγχους και κατάθλιψης που σχετίζονται με την πανδημία της Covid-19 και προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική απομόνωση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την πρώτη χρονιά της πανδημίας τα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης κατέγραψαν αύξηση 25% παγκοσμίως.

Το άγχος που έχει προκληθεί από την κοινωνική απομόνωση εξαιτίας της πανδημίας, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν έχει προηγούμενο.

Περιόρισε τη δυνατότητα του κόσμου να εργαστεί, να ζητήσει βοήθεια από αγαπημένα πρόσωπα και να συμμετέχει στις συνήθεις δραστηριότητές του. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις η εξάντληση οδήγησε υγειονομικούς σε αυτοκτονικές σκέψεις.

Βάση των στοιχείων οι νέοι, η ψυχική υγεία των οποίων έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την πανδημία, διατρέχουν δυσανάλογα μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτοκτονικές τάσεις ή να προσπαθήσουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από τους άνδρες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (π.χ. καρκίνος, καρδιοπάθειες, άσθμα) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές όταν μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

«Οι πληροφορίες που έχουμε σήμερα σχετικά με τον αντίκτυπο της Covid-19 στην ψυχική υγεία του κόσμου είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου», είχε επισημάνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial