Η αυτοθυσία των γιατρών και η αύξηση των δοτών έσωσαν την παρτίδα στην πιο δύσκολη χρονιά από πλευράς αναισθησιολογικής υποστήριξης του νοσοκομείου

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε αριθμό μεταμοσχεύσεων στα 43 χρόνια λειτουργίας της πέτυχε το 2022 η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται στην ουσία για ένα μικρό θαύμα, αν σκεφτεί κανείς ότι κατά την περσινή χρονιά το νοσοκομείο βρέθηκε στη χειρότερη κατάσταση σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του αναισθησιολογικού του τμήματος. Με τις δραματικές ελλείψεις στη συγκεκριμένη ειδικότητα να προκαλούν σοβαρά προβλήματα, το πιο δραστήριο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας έμεινε με μόλις δύο αναισθησιολόγους, οι οποίοι έκοψαν τα ρεπό και τις άδειές τους, ενώ υπήρξε περίπτωση που κλήθηκε ειδικός να επιστρέψει ακόμα και από συνέδριο στο εξωτερικό, γιατί βρέθηκε συμβατό μόσχευμα για ασθενή. Ωστόσο, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με την αύξηση των δοτών, έσωσαν την παρτίδα, με τον ετήσιο απολογισμό της κλινικής του ΑΠΘ να μετρά 75 μεταμοσχεύσεις, 30 ήπατος και 45 νεφρών.

«Έγινε με πολλή δουλειά και πολύ τρέξιμο απ’ όλους. Υπήρχε καλή διάθεση από πολλές ομάδες ανθρώπων, των νοσηλευτών και των αναισθησιολόγων, των συντονιστών και όλων. Ειδικά οι δύο αναισθησιολόγοι αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο. Και η Πολιτεία, βέβαια, είδε από πιο κοντά τα προβλήματα. Κυρίως, όμως, επιτεύχθηκε με τη δωρεά οργάνων. Ήταν ένα καλό βήμα, αλλά πρέπει να λύσουμε πολλά βήματα ακόμα. Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά», είπε στη Voria.gr ο διευθυντής της κλινικής, καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσουλφάς. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση της δωρεάς οργάνων στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε η τραγική περίπτωση της 21χρονης Έμμας, που άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο τη Θεσσαλονίκης χτυπημένη από ασυνείδητο οδηγό και το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν οι γονείς της, δωρίζοντας τα όργανά της. «Από τις δύσκολες καταστάσεις όλοι κάνουμε μία προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι, να καταλάβουμε τη σημασία των μεταμοσχεύσεων», σημείωσε ο κ. Τσουλφάς.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο θάνατος της 21χρονης σημειώθηκε περίπου έναν μήνα προτού εκπνεύσει ο χρόνος, κάνει τους υπεύθυνους αισιόδοξους ότι η φετινή χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη για τις μεταμοσχεύσεις. «Κάτι κινείται γύρω από τη δωρεά οργάνων και στόχος μας είναι να μην χάσουμε το timing», ανέφερε στη Voria.gr ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο οποίος στον ετήσιο απολογισμό της υγειονομικής περιφέρειας προανήγγειλε σειρά δράσεων ενημέρωσης του κοινού και κάθε δυνατή στήριξη στην Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων. Όπως ανέφερε, κινητικότητα υπήρχε και το καλοκαίρι, όμως στο τέλος του 2022 υπήρξαν πολλά περιστατικά δωρεών, της Έμμας, του  του 22χρονου ποδοσφαιριστή Δημήτρη Σκόνδρα, του 19χρονου από το Αγρίνιο, αλλά και του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά, τα όργανα του οποίου μεταμοσχεύτηκαν στο εξωτερικό.

Ο κ. Τσαλικάκης χαρακτήρισε άθλο αυτό που συνέβη στο Ιπποκράτειο, σημειώνοντας πως το νοσοκομείο που είχε 17 αναισθησιολόγους το 2019 έμεινε το 2022 με μόλις 7, εκ των οποίων μόνο δύο είναι ειδικευμένοι στις μεταμοσχεύσεις. «Η δεύτερη καλύτερη επίδοση στις μεταμοσχεύσεις έγινε γιατί δεν χάθηκαν δότες, ενώ έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι αναισθησιολόγοι», τόνισε. Για να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως είπε, χρειάστηκε να γίνονται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία, από το Θεαγένειο, τον Άγιο Παύλο, το Κιλκίς, αλλά και από νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, αλλά και να συνδράμουν με εφημερίες ιδιώτες γιατροί. Ειδικά για τις μεταμοσχεύσεις, μάλιστα, δύο φορές έδωσε χείρα βοηθείας μία αναισθησιολόγος από την Αθήνα.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial