Η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών καθιστά απαγορευτική την αγορά καινούργιας κατοικίας για σημαντική μερίδα νοικοκυριών

Την ώρα που οι τιμές των  μεταχειρισμένων διαμερισμάτων, σε πολλές περιπτώσεις, προσεγγίζουν αυτές των νεόδμητων, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να στρέφονται προς τα δεύτερα, οι συνεχείς αυξήσεις των οικοδομικών υλικών τείνουν να μετατρέψουν την αγορά καινούργιας κατοικίας σε απατηλό όνειρο.

Η εκτόξευση των τιμών πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων, που σε κάποιες, ιδιαίτερες, περιπτώσεις  εξαιτίας της θέσης του ακινήτου, της ποιότητας κατασκευής του, του ορόφου στον οποίο βρίσκεται – μπορεί να φτάσει και τα 5.000 το τμ – προβληματίζει τους εν δυνάμει αγοραστές, με αποτέλεσμα  να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι τιμές των νέων διαμερισμάτων το τελευταίο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά μέσο όρο πανελλαδικά κατά 12,1%, ενώ σε ό,τι αφορά την εικόνα ανά γεωγραφική περιοχή, η αύξηση στη Θεσσαλονίκη άγγιξε το 14,5%.

Η αύξηση του κόστους κατασκευής, των τιμών των οικοπέδων και των υψηλότερων προδιαγραφών ενεργειακής απόδοσης που οφείλουν να πληρούν πλέον όλα τα νεόδμητα ακίνητα ωθούν τις τιμές προς τα πάνω με συνέπεια κατασκευαστές και ενδιαφερόμενοι αγοραστές να βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο.

«Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί θα είναι επόμενο η απόκτηση νεόδμητου να απομακρύνεται. Σήμερα στα ανατολικά, για παράδειγμα την Καλαμαριά, ανάλογα με τη θέση, τη θέα, την κατασκευή, την ύπαρξη ή μη πάρκινγκ κλπ οι τιμές του τμ για νεόδμητες οικοδομές, που  η υλοποίηση τους βρίσκεται σε εξέλιξη, κυμαίνονται από 2.400 έως 4.500 ευρώ» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr, ο μεσίτης, συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος.

Στη δυτική Θεσσαλονίκη η εικόνα είναι διαφορετική καθώς το τμ για καινούργιο διαμέρισμα ξεκινά από 1.700 ευρώ.

Ράλι αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που ασχολούνται με την κατασκευή «το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ που θεσπίστηκε στις αρχές του 2020 οδήγησε πολλούς κατασκευαστές να σπεύσουν να αγοράσουν νέα οικόπεδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια απότομη αύξηση των τιμών και των ποσοστών της αντιπαροχής. Η πανδημία, έφερε τα πάνω κάτω, με πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας, και ακολούθησαν οι ανατιμήσεις των υλικών κατασκευής λόγω της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Σε κάποιες περιπτώσεις το κόστος κατασκευής έχει εκτιναχθεί, πλέον, ακόμη και σε 2.000 ευρώ ανά τμ με αποτέλεσμα οι ζητούμενες τιμές πώλησης να υπερδιπλασιάζονται.   

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον πρώτο μήνα του έτους ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών κατέγραψε άνοδο 11,5% συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022. Την «κούρσα» των αυξήσεων οδηγούν οι τιμές των τούβλων (+25,4%), του σιδήρου οπλισμού (+15,1%), τα παρκέτα (14,4%), ξυλεία oικοδομών (11,2%), έτοιμο σκυρόδεμα (11,1%).

Ενεργειακή απόδοση

Σημαντικός, επιπρόσθετος, λόγος που ωθεί τις τιμές των νέων κατασκευών προς τα πάνω είναι οι νέες υποχρεώσεις που έχει εισαγάγει ο τελευταίος οικοδομικός κανονισμός. Πλέον όλα τα νεόδμητα ακίνητα οφείλουν να έχουν μονώσεις και  προδιαγραφές υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Τα κόστη των υλικών αυτών έχουν εκτοξευθεί την τελευταία διετία.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial