Θεσσαλονίκη: Στη…σούβλα οι καταναλωτές από τις τιμές του Οβελία – Πού κυμαίνονται

«Μούδιασμένη» ακόμα η αγορά – Αναμένεται αύξηση της κίνησης τις επόμενες μέρες – Τι λέει στο makthes.gr ο πρόεδρος των κρεοπωλών

Θεσσαλονίκη: Στη...σούβλα οι καταναλωτές από τις τιμές του Οβελία – Πού κυμαίνονται

Με το Πάσχα να κοντοζυγώνει, για πρώτη φορά σε μεταπανδημικές συνθήκες κανονικότητας, οι καταναλωτές που σκανάρουν την αγορά για να προμηθευτούν τον παραδοσιακό Οβελία πριν στρώσουν το γιορτινό τραπέζι, βρίσκονται ενώπιον πρωτοφανών αυξήσεων με τις τσέπες να…πονάνε.

Η εκτόξευση στο ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες συμπαρασύρουν τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα τροφίμων. Το ντόμινο αυξήσεων φέρνει ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας που βάζει τα πορτοφόλια στην πρέσα.

«Οι τιμές σε αρνί και κατσίκι αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 13-14 ευρώ το κιλό, μέχρι στιγμής φαίνεται πως η ελληνική παραγωγή καλύπτει τη ζήτηση, δεν είχαμε πολλές εισαγωγές από Ρουμανία. Οι καταναλωτές για την ώρα φαίνονται μαγκωμένοι στις αγορές τους, αναμένουμε τις επόμενες μέρες κορύφωση της κίνησης», σημειώνει ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας κρεοπωλών και μέλος του δ.σ. του ΕΕΘ, Σάββας Κεσίδης.

«Οι τιμές στην χονδρική σε κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι ξεκίνησαν να ανεβαίνουν ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και 20% κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 1-1,5 ευρώ στο μοσχάρι, 1 ευρώ στο χοιρινό και 0,50 ευρώ στο κοτόπουλο. Βέβαια οι τιμές είχαν παραμείνει παγωμένες για δέκα χρόνια, αυτές τις αυξήσεις τα κρεοπωλεία δεν μπόρεσαν να τις απορροφήσουν καθώς η εκτόξευση του ενεργειακού κόστος, που απορροφήθηκε από τους περισσότερους, καθιστούσε αδύνατη αυτή την επιλογή. Ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία με την ακρίβεια, βάζουμε πλάτη», επισημαίνει.

Ο κ Κεσίδης επιστά την προσοχή των καταναλωτών στη διάκριση μεταξύ φρέσκου και νωπού κρέατος. Το φρέσκο έχει σφαχθεί σε πολύ κοντινή ημερομηνία από την ώρα αγοράς ενώ το νωπό μπορεί να έχει σφαχθεί και σε χρονική απόσταση δύο εβδομάδων από την ημερομηνία αγοράς και να συντηρείται στους -1 με -1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα επιστά την προσοχή και σε ότι αφορά τις σφραγίδες. Τα ελληνικά κρέατα φέρουν στη σφραγίδα της κρεοσκόπησης και αναγράφουν στο συνοδευτικό αυτοκόλλητο την λέξη Ελλάδα.

Το πασχαλινό τραπέζι θα είναι φέτος κατά 35% ακριβότερο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτή.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, στα 45,35 ευρώ υπολογίζεται το μέσο τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι του 2022, για δυο άτομα, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μη συμπεριλαμβανομένων αμνοεριφίων, αυξημένο κατά 9% σε σχέση με το 2021 (41,70 ευρώ). Η αύξηση του καλαθιού κατά 9% το 2022 σε σχέση με το 2021 είναι αναμενόμενη με βάση την εικόνα εικόνα των πληθωριστικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ. Παράλληλα το μέσο εύρος τιμών (διαφορά μικρότερης με μέγιστης τιμής τυπικού καλαθιού) εντός των εξεταζόμενων κατηγοριών παραμένει υψηλό με 35%, καταδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές για άλλη μία χρονιά έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος εναλλακτικών επιλογών (διαφορετικές ποικιλίες, ποιότητες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αξιοποίηση προσφορών και εκπτώσεων. Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά αναμένεται να παίξει και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, επιπλέον ποσοτήτων, δωροεπιταγών, εκπτωτικών κουπονιών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 13% από τις προσφορές κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial