Θεσσαλονίκη: Στον «αέρα» 600 μαγαζιά, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια

Aνάσα με απελευθέρωση ωραρίου και επιστροφή μουσικής, ωστόσο τα χρέη, ειδικά για τις 600 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή, μεγαλώνουν – Τι λένε και οι dj’s

Κραυγή αγωνίας για τις επιχειρήσεις της εστίασης που με κρατική εντολή έμειναν κλειστές το προηγούμενο διάστημα. Στην πόλη μας υπολογίζεται πως ανέρχονται σε 600.

Την ίδια ώρα ανάσα αναμένεται να δοθεί γενικότερα στην εστίαση μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με την οποία επιστρέφει από Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 η μουσική στα κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και μπαρ, ενώ απελευθερώνεται και το ωράριο. Ωστόσο παραμένει η διασκέδαση μόνο για καθήμενους.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Τα μέτρα είναι σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση όμως δεν φτάνουν. Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή παρά μόνον για τους εργαζόμενούς τους. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πως αν υπάρχουν χρέη και απλήρωτοι λογαριασμοί οι επιχειρήσεις θα κλείσουν και δεν θα μπορούν να έχουν εργαζόμενους, θα υπάρξει ανεργία. Στην Θεσσαλονίκη μιλάμε για 600 μαγαζιά κυρίως μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια με μουσική που δούλευαν κυρίως Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές. Αυτά θα κληθούν να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος κι ας ήταν κλειστά, και ενοίκιο», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης.

«Χωρίς μέτρα στήριξης θα είναι δύσκολο να επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις», συμπλήρωσε. Όπως ανέφερε η εστίαση είδε πτώση τζίρου κατά 50% και σε πολλά καταστήματα υπάρχουν μεγάλα χρέη. Παράλληλα πρόσθεσε πως για την επιδότηση της ενέργειας «θα πρέπει να είναι άμεση η ενίσχυση και να μην επαναληφθεί η εικόνα πχ με το πρόγραμμα της επανεκκίνησης που αντί να δοθούν χρήματα για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου τον Μάιο του ’21 δόθηκαν τον Οκτώβρη του ίδιου έτους».

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα εξέλιξη ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Χρυσάφης δήλωσε στο «ΤyposThes»: «Σίγουρα είναι καλό που θα υπάρξει απελευθέρωση του ωραρίου και θα επιστρέψει η μουσική. Όμως ο κόσμος ακόμη φοβάται να βγει έξω. Έχει τρομοκρατηθεί. Με το ωράριο λειτουργίας που σταματάει στα μεσάνυχτα και την απαγόρευση της μουσικής αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να μην πάνε σε εστιατόρια και μπαρ. Ελπίζουμε με την επιστροφή της μουσικής και το ελεύθερο ωράριο να δοθεί ένα παραπάνω κίνητρο για να βγουν και να διασκεδάσουν λίγο».

Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης. Όπως εξήγησε «από τον Νοέμβρη ουσιαστικά έχουμε μπει σε ένα μίνι λοκντάουν, άλλοτε με το ωράριο, τελευταία με την μουσική… Την ίδια ώρα τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεών μας έχουν αυξηθεί. Πλέον δεν υπάρχει επιδότηση ενοικίου. Ζητάμε να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης ενέργειας από το 50 στο 75% και οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες. Πρέπει η πολιτεία να μας βοηθήσει. Πολλές επιχειρήσεις μετά τον Δεκέμβρη δεν επαναλειτούργησαν και αρκετές φοβούνται πως δεν θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν από τα χρέη. Πρέπει άμεσα να υπάρξει στήριξη», συμπλήρωσε.

«Θετική εξέλιξη αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι dj’s στη δουλειά»

djs.jpg

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν τις νέες ανακοινώσεις οι dj’s της πόλης μας. Όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» ο dj, ραδιοφωνικός παραγωγός και εκπρόσωπος του Σωματείου των δισκοθετών (DJs) του ν. Θεσσαλονίκη κ. Χρίστος Καλτσάς: «σίγουρα αποτελεί μια καλή είδηση το ότι θα επιτρέπεται πλέον η μουσική, όμως εμείς δεν θα σταματήσουμε τους αγώνες μας μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι dj’s στη δουλειά. Σκεφτείτε πως επειδή θα συνεχίσει να απαγορεύεται η διασκέδαση για όρθιους αρκετά κλαμπ και μπαρ θα παραμείνουν κλειστά και αρκετοί δισκοθέτες δεν θα μπορούν να εργαστούν. Θα πιέσουμε λοιπόν για να επιστρέψουν όλοι στην εργασία τους».

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν dj’s τριών ταχυτήτων. «Είναι αυτοί που δικαιούνται τα 534 ευρώ, τα οποία και δεν ξέρουμε πότε θα καταβληθούν, είναι αυτοί που σταμάτησαν να εργάζονται μετά τις15 του μήνα άρα δικαιούνται το μισό ποσό, και είναι αυτοί που έχουν άλλη κύρια εργασία οπότε δεν δικαιούνταν καθόλου επίδομα».

Να σημειωθεί πως αυτή την στιγμή το Σωματείο που δρα όχι μόνο στην πόλη αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης μετρά περί τα 500 μέλη.

Πηγή: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial