Θεσσαλονίκη: Τα funds «κλειδώνουν» την κτηματαγορά – Σε ομηρία χιλιάδες ακίνητα

Οι μεταβιβάσεις μπορεί να γίνουν και μετά από 20 μήνες λόγω… γραφειοκρατίας – Το makthes.gr σκιαγραφεί το τοπίο

Θεσσαλονίκη: Τα funds «κλειδώνουν» την κτηματαγορά - Σε ομηρία χιλιάδες ακίνητα

Το νούμερο φαντάζει τουλάχιστον εντυπωσιακό. Περίπου 700.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, αξίας 40-45 δισ. ευρώ, βρίσκονται στα χέρια των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα επενδυτικά κεφάλαια έναν από τους μεγαλύτερους κατόχους ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.

Βέβαια τα funds τα έχουν αλλά δεν μπορούν λόγω… αθάνατης γραφειοκρατίας να τα «ξεφορτωθούν» με τις καθυστερήσεις για όποιον θέλει να αγοράσει να πλησιάζουν ακόμα και τα δύο χρόνια!!!

Ασφαλείς εκτιμήσεις για το πόσα από αυτά τα ακίνητα, τα 700.000, βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να διατυπωθούν αλλά σίγουρα ο αριθμός τους δεν είναι αμελητέος.

Πρόκειται για ακίνητα (τα νεότερα από τα οποία κατασκευάστηκαν το 2008) που «απλώνονται» σε όλες τις κατηγορίες, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, εξοχικά, και επί της ουσίας έχουν χρησιμοποιηθεί σαν εγγυήσεις διασφάλισης αποπληρωμής του χρέους των 90 δισ. ευρώ που έχει αλλάξει χέρια και… πηγαινοέρχεται τα τελευταία χρόνια μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Μάλιστα σημαντικό μέρος αυτών των ακινήτων έχει μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, λαμβάνοντας την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή» που προβλέπει συγκεκριμένους στόχους για τις εισπράξεις από αυτά τα δάνεια, αυξάνει την πίεση για ενίσχυση των εισπράξεων μέσω πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα ποσοστό που θα αγγίξει το 25%-30% αυτών των ακινήτων θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα επόμενα δύο χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως με δεδομένο πως η κτηματαγορά ταλανίζεται από ελλείψεις σε διαθέσιμο προϊόν (σπίτια), κάτι που κρατάει πεισματικά υψηλά τις τιμές πώλησης και ενοικίασης, αν έστω και ένα μέρος από τα 700.000 ακίνητα «πέσει» στην αγορά θα αλλάξουν, ενδεχομένως και ραγδαία, οι ισορροπίες. Βέβαια κάτι τέτοιο θα απαιτήσει χρόνο ή και χρόνια…

«H εσωτερική γραφειοκρατία των funds αλλά και η δημόσια γραφειοκρατία έχουν σαν αποτέλεσμα από τη στιγμή που θα εκδηλώσει κάποιος ενδιαφέρον για ένα ακίνητο, η μεταβίβασή του να γίνει από έξι έως και 15 – 20 μήνες μετά ή να μη γίνει και ποτέ. Τα funds έχουν διαδικασίες που πολλές φορές καλύπτονται μεταξύ τους ενώ και οι νομικές διαδικασίες προκαλούν καθυστερήσεις, αυτό το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, δεν υπάρχει εύκολη λύση», σημειώνει ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας και πρόεδρος του ελληνοσερβικού επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει, για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, πως «δεν μιλάμε για πλειστηριασμούς, μιλάμε για ακίνητα όλων των ειδών (πρώτη κατοικία, μαγαζιά, επαγγελματικοί χώροι κτλ) που έχουν περιέλθει στη διαχείριση funds και servicers από τις τράπεζες. Τα funds θέλοντας να εκμεταλλευτούν αυτά τα ακίνητα μπορεί να τα διαθέτουν προς πώληση, είτε σε φυσιολογικές τιμές για την εποχή είτε σε τιμές οι οποίες είναι πολύ ακριβές. Στη δεύτερη περίπτωση η λύση είναι να μειώσουν την τιμή ή να περιμένουν μέχρι η τιμή να γίνει προσιτή για την περίοδο που διανύουμε. Aς μην ξεχνάμε πως ζούμε σε ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται, λέμε κάτι σήμερα και αύριο δεν ισχύει όπως γίνεται με τα επιτόκια που αυξάνονται», καταλήγει.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial