Το κερασάκι στην τούρτα της οικονομικής καταστροφής των ιδιοκτητών περιπτέρων της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσαν η εκτόξευση της ακρίβειας, όπως και η ενεργειακή κρίση. Εδώ και δύο χρόνια, σε συνδυασμό και με την υγειονομική κρίση, τα «λουκέτα» μπαίνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ τα περισσότερα περίπτερα υπολειτουργούν αφού είδαν τους τζίρους να πέφτουν και τα κέρδη να εξανεμίζονται.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 4.800 περίπτερα από περίπου 11.000 που ήταν πριν από δέκα χρόνια, πριν την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις ενώ ελάχιστες απασχολούν και ένα μικρό αριθμό εργαζομένων. Στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία δύο χρόνια κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους 60 περίπτερα, ενώ συνολικά είναι ανοιχτά 450.
«Μετά από δύο εξαιρετικά άσχημες χρονιές, τώρα συνεχίζεται το κακό με το κύμα ακρίβειας. Εκεί που λέγαμε πως θα σηκώσουμε κεφάλι, ήρθε και μας αποτελείωσε» αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών περιπτέρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μανδάλης, προσθέτοντας πως οι λογαριασμοί και τα έξοδα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σε σχέση με πέρυσι.
«Το περίπτερο είναι μια ολόκληρη κουλτούρα η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Έχουν γραφτεί μέχρι και τραγούδια για τους περιπτεράδες, όπως επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν σχεδόν προσωπικές σχέσεις μαζί τους. Οι νεότερες γενιές συνήθως αρνούνται να συνεχίσουν το επάγγελμα. Το αποτέλεσμα είναι κάθε μέρα να γινόμαστε λιγότεροι, ενώ συγκεκριμένα, υπάρχει μία τάση να μειώνεται κατά 5% ο αριθμός των περιπτέρων εδώ και μία 15ετία».
Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι τα περίπτερα που παραμένουν ανοιχτά μετά τα μεσάνυχτα στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στις κεντρικές περιοχές. Όπως εξηγεί ο κ. Μανδάλης, την θέση τους έχουν πάρει τα μίνι μάρκετ και τα ψιλικατζίδικα, καταστήματα που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. «Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να κρατήσει ανοιχτό το περίπτερό του τέτοιες ώρες, αφού μετά τις 10-11 το βράδυ η κίνηση πέφτει κατακόρυφα. Σημαντικό ρόλο πλέον παίζει και η αυξημένη εγκληματικότητα που έχει παρατηρηθεί στην πόλη, γίνονται πολλά ακραία πράγματα δυστυχώς, οπότε το βράδυ όλα είναι πιο επικίνδυνα».
Η ακρίβεια έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τα περισσότερα νοικοκυριά, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το οικογενειακό τραπέζι να αποτελείται πλέον από βασικά και συγκεκριμένα αγαθά. Έτσι, άλλαξε και η συχνότητα των πολιτών που θα επισκεφτούν ένα περίπτερο. «Εάν κάποιος αγόραζε ένα προϊόν 5 φορές την εβδομάδα, τώρα θα το πάρει 2 φορές ή και καθόλου. Όλοι προσπαθούν να «κόψουν» και να «μαζέψουν» από οτιδήποτε, στερούμαστε πολλά γιατί δεν τα αντέχει πλέον η τσέπη μας».
Τα περίπτερα ήδη κινδυνεύουν με την πάροδο του χρόνου να γίνουν είδος προς εξαφάνιση, με τον κ. Μανδάλη να εκτιμά πως σε δέκα χρόνια από τώρα, θα φθαρούν και μοιραία κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν τελείως. «Ο κλάδος μας έχει περάσει πολλά, και έχει δεχτεί απανωτά χτυπήματα με τις πληγές να παραμένουν ανοιχτές μέχρι και σήμερα. Στην ουσία έχουμε καταστραφεί».
Πηγή: thesstoday.gr