Ανακαλύψτε τις κρυφές ομορφιές της Χαλκιδικής – 5 προτάσεις εξόρμησης

Προτάσεις που ξεχωρίσαμε και προτείνουμε για εξόρμηση στη Χαλκιδική.

Η Χαλκιδική αποτελεί σταθερά την νούμερο ένα πρόταση απόδρασης Σαββατοκύριακου, για τους Θεσσαλονικείς. Μπείτε στο αμάξι και ξεκινήστε για να ανακαλύψετε τοπία ακατέργαστης φυσικής ομορφιάς μακριά από την αστική πραγματικότητα.

Απόδραση στους καταρράκτες της Βαρβάρας.

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας κρύβονται στο πυκνό δάσος που ανήκει στη Βαρβάρα Χαλκιδικής (20 χιλιόμετρα από την Αρναία), αλλά βρίσκονται πιο κοντά στην Ολυμπιάδα.

Δύο εντυπωσιακοί καταρράκτες

Ο πρώτος καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά, από τον χώρο στάθμευσης θα ακολουθήσετε το πρώτο μονοπάτι και θα πρέπει να συνεχίσετε στη διαδρομή σας για περίπου 10 λεπτά. Ο δρόμος είναι σχετικά εύκολος και με λίγα μόνο σημεία στα οποία θα χρειαστεί να σκαρφαλώσετε. Ο τόπος είναι ιδανικός για οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν.

Ο δεύτερος καταρράκτης είναι πιο δύσκολα προσβάσιμος. Με αφετηρία και πάλι το πάρκινγκ, θα προχωρήσετε προς την αντίθετη κατεύθυνση και θα φτάσετε ακριβώς στο σημείο απ’ όπου ξεκινά να κυλά το νερό. Από εκεί δεν θα μπορείτε να δείτε τον καταρράκτη αλλά θα ακούσετε τη ροή του. Αν είστε εξοικειωμένοι με την αναρρίχηση, μπορείτε να επιχειρήσετε να προσεγγίσετε ακόμα περισσότερο τον καταρράκτη, προχωρώντας ευθεία σε μία πολύ δύσβατη διαδρομή σύριζα με τον γκρεμό. Σίγουρα όχι η κατάλληλη διαδρομή για μικρά παιδιά ή για όποιον δεν έχει εμπειρία σε τόσο απαιτητικές πεζοπορίες.

Περιήγηση στα Αρχαία Στάγειρα.

Ο σημαντικότερος ιστορικός χώρος της Χαλκιδικής, τα αρχαία Στάγειρα, βρίσκονται στη χερσόνησο Λιοτόπι, δίπλα στη σημερινή Ολυμπιάδα. Η περιήγηση είναι πραγματική απόλαυση. Αν μάλιστα θέλετε να τα δείτε όλα να ξέρετε πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 με 3 ώρες και μην παραλείψετε το παραλιακό μονοπάτι το οποίο είναι υπέροχο. Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π.Χ., από Ίωνες αποίκους που κατέφτασαν από το νησί της Άνδρου, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν και άποικοι από τη Χαλκίδα. Οι πηγές της αρχαιότητας είναι ακριβέστατες όσον αφορά τη θέση της πόλης. Ο Στράβωνας την τοποθετεί στα «Γεωγραφικά» του νοτιότερα της αρχαίας Ακάνθου, σε παραθαλάσσια περιοχή και αναφέρει και την ύπαρξη μιας μικρής νησίδας απέναντι από την πόλη, με το όνομα Κάπρος (προφανώς το σημερινό νησάκι Καυκανάς). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ίδιο όνομα αποδίδεται και στο λιμάνι των Σταγείρων, ενώ πολλά νομίσματα της πόλης έφεραν ως σύμβολο έναν κάπρο.

Περιστοχασμός στο Άλσος Αριστοτέλη.

Στο ιστορικό χωριό των Σταγείρων, σε μια καταπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο περίπου 500 μ., δίπλα στα απομεινάρια του Μαχαλά, της πρωτεύουσας των Μαντεμοχωρίων, βρίσκεται το Άλσος του Αριστοτέλη. Είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε τα ενδιαφέροντα όργανα και να χαρείτε την υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Ιερισσού. Το άλσος προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα.

Τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που φιλοξενούνται στο χώρο του άλσους τοποθετήθηκαν το 2003 από τη Δημοτική Επιχείρηση Σταγείρων-Ακάνθου και σήμερα το διαχειρίζεται η Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη. Πρόκειται για πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά». Με αυτή την προσθήκη, το Άλσος του Αριστοτέλη έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για όλους τους επισκέπτες και τα σχολεία, καθώς συνδυάζει με τρόπο μοναδικό την αναψυχή, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και καφέ-εστιατόριο με εκπληκτική θέα στον κόλπο της Ιερισσού και στο Άγιο Όρος. Υπολογίζεται ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται περισσότερους από 15.000 επισκέπτες. Στο χώρο του άλσους θα δείτε, επίσης, τον πύργο του Μαδέμ Αγά μαζί με το κονάκι του που αποτελούσε και το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής των Σιδηροκαυσίων.

*Λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας, Τηλ. 23760 41327

Εξερεύνηση στο δάσος του Χολομώντα.

Η Αρναία είναι χτισμένη στους πρόποδες του Χολομώντα και η πρόσβαση στο δάσος είναι άνετη και σύντομη. Ο Χολομώντας (1165 μ.) παρουσιάζει ιδιαίτερη ομορφιά και είναι πολύτιμος από οικολογική άποψη. Καλύπτεται από οξιές, βελανιδιές, καστανιές, πεύκα και έλατα. Υπάρχουν επίσης οικότοποι σπάνιοι και μεμονωμένα είδη, όπως φλαμουριές, φράξοι, σφενδάμια που δίνουν ποικιλία στο τοπίο. Διακρίνεται για την πλούσια πανίδα και ορνιθοπανίδα του.

Ζαρκάδια, αγριόχοιροι, λαγοί, αλεπούδες, τσακάλια, λύκοι ενδιαιτώνται στα δάση του, όπως και πολλά είδη πτηνών. Χαρακτηριστικότερα είναι ο μαυροπελαργός, ο φιδαετός, ο χρυσαετός και η σφηκοβαρβακίνα. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών χλωρίδας, πανίδας και τοπίου, ένα μεγάλο τμήμα του Χολομώντα (300.000 στρ.) αξιολογήθηκε ως πολύτιμος βιότοπος για την προστασία ορνιθοπανίδας και οικοτόπων και συμπεριλήφθηκε μαζί με άλλες έξι περιοχές της Ελλάδας στην κατηγορία ειδικά προστατευόμενων φυσικών περιοχών. 

Ο Χολομώντας προσφέρεται τόσο για δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, όσο και για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Υπάρχουν παλιά μονοπάτια στα οποία έχει τοποθετηθεί σήμανση, αλλά και νέες, καθορισμένες περιπατητικές διαδρομές.

Ιστορική αναδρομή στην Αρχαία πόλη της Τορώνης.

Η Αρχαία Τορώνη ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Χαλκιδικής. Οι μετανάστες από την Εύβοια κατοίκησαν την Τορώνη τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η πόλη έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, έως ότου οι Σπαρτιάτες την κατέλαβαν. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β της Μακεδονίας κατέλαβε την πόλη το 348 π.Χ., ενώ σε 168 π.χ η περιοχή έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων.

Η ιστορία της Τορώνης αναφέρεται από τον Θουκυδίδη, μαζί με την πολιορκία της Ληκύθου (η μικρή και απότομη βραχώδης χερσόνησος στο νότιο άκρο της παραλίας, το οποίο ήταν μέρος των τειχών της αρχαίας Τορώνης) από τους Σπαρτιάτες κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των χρόνων της Ρωμαϊκής Κατοχής και τη Βυζαντινή εποχή, τα τείχη της πόλης ήταν ενισχυμένα για να την προστατεύσουν από τη θάλασσα και τη στεριά. Χτίστηκαν με το υλικό κατασκευής που είχε απομείνει από την αρχαία ακρόπολη.

Οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή ξεκίνησαν το 1975 από την αυστραλιανή Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί συνεχώς από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Μερικά πολύ σημαντικά αγγεία βρέθηκαν στο νεκροταφείο της πόλης. Ανάμεσά τους μια θαυμάσια ασημένια κανάτα, το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., με χαραγμένο μέδουσες στις λαβές, που τώρα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τμήμα των τειχών της πόλης και ερείπια από την ακρόπολη. Οι αποβάθρες του λιμανιού, κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους γρανίτη, ανακαλύφθηκαν στο βυθό της θάλασσας, μαζί με τα απομεινάρια των πέτρινους τοίχους, που συνεχίζουν στην ακτή και ήταν πιθανότατα αποθήκες της πόλης.

Πηγή: parallaximag.gr , dimosaristoteli.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial