Οι γιατροί πιστεύουν πως το σάλιο του σκύλου ή της γάτας σας μπορεί να ευθύνεται για την εξάπλωση «σούπερ μικροβίων», που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
Για τους κινδύνους που ενέχουν τα «φιλιά» από τους σκύλους και άλλα κατοικίδια προειδοποιούν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι το σάλιο των ζώων αυτών πιθανότατα να ευθύνεται για την εξάπλωση «σούπερ μικροβίων», τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις αντιβιώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το Βασιλικό Κολέγιο Κτηνιατρικής στη Λισαβόνα, επισημαίνουν ότι τα κατοικίδια- που συνηθίζουν να καθαρίζονται στην περιοχή του πρωκτού με τη γλώσσα- μπορούν να λειτουργούν ως «δεξαμενές διασποράς» των «σούπερ μικροβίων», τα οποία και μεταδίδουν με διάφορους τρόπους.
Πώς μεταδίδονται τα σούπερ μικρόβια από τα κατοικίδια
Οι ερευνητές έκαναν λήψη δείγματος περιττωμάτων από 114 υγιείς ανθρώπους, 85 σκύλους και 18 γάτες μια φορά το μήνα, για διάστημα τεσσάρων μηνών. Στη συνέχεια, δείγματα βακτηρίων ανθεκτικών στην αντιβίωση αποκαλύφθηκαν μέσα από γενετική ανάλυση.
Διαπιστώθηκε ότι 15 κατοικίδια και 15 άνθρωποι είχαν προσβληθεί από κάποιο ύποπτο μικρόβιο. Τα μισά από τα μολυσμένα κατοικίδια και το ένα τρίτο των ανθρώπων, είχαν τελικά κάποιον ανθεκτικό στα αντιβιοτικά μικροοργανισμό τους.
«Τα κατοικίδια μπορούν να αλείψουν με υπερμικροβιώματα -που είναι κρυμμένα στα κόπρανα- τα πρόσωπα των ιδιοκτητών τους», αναφέρεται στη μελέτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποφεύγουν:
- Να αφήνουν τα κατοικίδια να τους γλείφουν το πρόσωπο
- Να φιλούν οι ίδιοι τα κατοικίδιά τους
- Να επιτρέπουν στα ζώα να τρώνε από το πιάτο τους
Επίσης, οι ειδικοί προτρέπουν τους ιδιοκτήτες:
- Να πλένουν τα χέρια τους αφού χαϊδέψουν ή παίξουν με το κατοικίδιό τους
- Να φορούν γάντια όταν μαζεύουν από το δρόμο τα περιττώματα των κατοικίδιων τους και να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα βακτήρια που μελετήσαμε βρέθηκαν να αποικίζουν τη γαστρεντερική οδό, η μετάδοση γίνεται μέσω από τα κόπρανα στο στόμα, επομένως οι καλές πρακτικές υγιεινής από την πλευρά των ιδιοκτητών (πλύσιμο χεριών όταν μαζεύετε τα περιττώματα ή ακόμα και όταν χαϊδεύετε τα κατοικίδια) θα βοηθούσαν στη μείωση της διασποράς», εξηγεί η δρ. Juliana Menezes, επικεφαλής της έρευνας.
«Μια από τις μεγαλύτερες απειλές στη δημόσια υγεία»
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, καθώς προκαλεί την εξέλιξη των παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι.
Στην πραγματικότητα, η αντοχή στα αντιβιοτικά θεωρείται εξισου μεγάλη απειλή με την τρομοκρατία και την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς στοιχίζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.
Όπως διαπίστωσε σχετική μελέτη, μόνο το έτος 2019 πέθαναν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της μόλυνσης από κάποιο ανθεκτικό «σούπερ» μικρόβιο.
Οι ειδικοί θεωρούν πως η εξάπλωση των ανθεκτικών αυτών μικροοργανισμών οφείλεται κυρίως στην υπερσυνταγογράφηση καθώς και στη μη λελογισμένη χρήση αντιβιοτικών, εντούτοις υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία πως τα κατοικίδια μπορεί να λειτουργούν ως «δεξαμενές διασποράς» των σούπερ μικροβίων.
«Ακόμα και πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η αυξημένη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ήταν μια από τις μεγαλύτερες απειλές στη δημόσια υγεία, αφού καθιστούσε παθήσεις όπως η πνευμονία, η σήψη και οι ουρολοιμώξεις, ανίατες» υπογραμμίζει η δρ. Menezes.
Πηγή: ieidiseis.gr