Σε 123 ανέρχονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο Master Plan για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης (Χάρτες-Πίνακες)
Δεκάδες μεγάλα και μικρά έργα αναμένεται να στήσουν ανάχωμα στα έντονα καιρικά φαινόμενα, που τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η Θεσσαλονίκη, προκαλώντας σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή της πόλης.\
Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή αυτής της εικόνας με τους πλημμυρισμένους δρόμους και τις περιουσίες, που πριν από δύο χρόνια στοίχισε ακόμα και τη ζωή ενός νέου ανθρώπου στην περιοχή της Πολίχνης, πρόκειται να παίξει το Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων περιοχών Ν. Θεσσαλονίκης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπου σύμφωνα με όσα καταγράφονται στις σελίδες του, την περίοδο 2012 – 2018 έχουν σημειωθεί συνολικά 208 πλημμυρικά συμβάντα, εκ των οποίων τα 176 ήταν σημαντικά.
Το Master Plan είχε ως κύριο στόχο να εντοπίσει τις περιοχές με διαπιστωμένα πλημμυρικά φαινόμενα και τις περιοχές στις οποίες είναι πιθανή η εμφάνιση πλημμυρών και τέλος να ιεραρχήσει τα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
«Τα αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα είναι παρεμβάσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος σε καταστάσεις που δεν τιμούν τη Θεσσαλονίκη και να λύσουμε προβλήματα ετών», επισημαίνει στη Voria.gr ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Αναφερόμενος στο Master Plan για όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι έχει ολοκληρωθεί προκειμένου ο κάθε φορέας και τοπική αρχή να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να προχωρήσει στα έργα που υποχρεούται.
«Τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλονίκης ανήκουν στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για τη θωράκιση περιοχών σε όλη τη χώρα από τις απρόβλεπτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με προϋπολογισμό που αγγίζει το 1,5 δις. ευρώ. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών», υπογραμμίζει.
123 παρεμβάσεις στο Master Plan – Σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης
Σε 123 ανέρχονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο Master Plan για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης με τις 40 από αυτές να κρίνονται ως άμεσης προτεραιότητας. Μεταξύ αυτών είναι η σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Αντιπλημμυρικής Προστασίας ή Ειδικής Επιτροπής από στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έγκριτους επιστήμονες για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Master Plan και τον προγραμματισμό των απαιτούμενων ενεργειών.
Παράλληλα, προτείνεται η τακτική συντήρηση – καθαρισμοί ρεμάτων από Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ή άλλους Φορείς με προγραμματική Σύμβαση). Να σημειωθεί ότι σε καθαρισμούς ρεμάτων τακτικά τα τελευταία χρόνια προχωρά η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. Τέλος, προτείνονται οι καθαρισμοί των δικτύων ομβρίων υδάτων από ΟΤΑ – τοπικούς Φορείς και η εξειδικευμένη μελέτη για την προμήθεια – εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών και σταθμών μετρήσεων παροχών.
Τα έργα
Στο Master Plan προτείνεται ένα σύνολο δράσεων, μελετών και έργων προς υλοποίηση. Οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί, αφορούν έργα δικτύων, διευθετήσεις ρεμάτων, έργα ορεινής υδρονομίας-αντιδιαβωτικής προστασίας και τεχνικά έργα στο οδικό δίκτυο.
Δείτε αναλυτικά ορισμένα από τα έργα – μελέτες που είναι προς ολοκλήρωση καθώς και τους αναλυτικούς πίνακες:
Αντιπλημμυρικά έργα στη Λαχαναγορά προϋπολογισμού 33εκ. ευρώ. Βρίσκεται σε φάση συμβασιοποίησης και σκοπός του έργου είναι η αποχέτευση ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς (Δενδροπόταμος, Τάφρος Διαβατών, Στρατόπεδο Γκόνου, Οικισμός Καλοχωρίου), για την αντιπλημμυρική προστασία. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι 30 μήνες.
Αποχέτευση ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος Δήμου Καλαμαριάς. Η σύμβαση 12 εκατ. ευρώ υπεγράφη τον Μάιο 2022. Σκοπός του έργου είναι η διόδευση των ομβρίων υδάτων της ευρύτερης ανάντη περιοχής της οδού Πόντου, έως την Περιφερειακή Τάφρο του Δήμου Καλαμαριάς και τελικό αποδέκτη τον Θερμαϊκό Κόλπο. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, με διάρκεια εκτέλεσής τους 24 μήνες και στις 10.05.2022 υπογράφτηκε η σύμβαση για το έργο.
Αντιπλημμυρικά έργα στο Ωραιόκαστρο αναμένεται να δημοπρατηθούν άμεσα με προϋπολογισμό 13,5 εκ. ευρώ. Με το έργο δρομολογούνται διευθετήσεις ρεμάτων και χειμάρρων σε τρεις δήμους, συγκεκριμένα Ωραιοκάστρου (πρώην Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας, Καλλιθέας), Παύλου Μελά (πρώην Ευκαρπίας, Σταυρούπολης, Πολίχνης) και Κορδελιού-Ευόσμου (πρώην Ευόσμου και Ελευθερίου – Κορδελιού) της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί και θα έχει χρόνο ολοκλήρωσης 30 μήνες.
Μεταξύ των έργων που χαρακτηρίζονται άμεσης προτεραιότητας είναι η αποκατάσταση των εκβολών του Αξιού Ποταμού, η μελέτη διευθέτησης του χειμάρου Ανθεμούντα (στον οικισμό Βασιλικών), όπου είναι σε φάση απαλλοτριώσεων και ένταξης του έργου κόστους 8.9 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση. Επίσης οι εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης των ρεμάτων της Θέρμης προϋπολογισμού 1.1 εκατ. ευρώ καθώς και η διευθέτηση οριοθέτηση ρεμάτων σε Πεύκα και Πολίχνη.
Το MasterPlan τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στην ηλεκτρονική σελίδα του ΤΕΕ και της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, η οποία και ολοκληρώθηκε εντός του Φεβρουαρίου. Το ΜasterPlan μαζί με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση, διαβιβάστηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι (Περιφέρεια, Δήμοι, ΥΠΕΝ) για την προτεραιοποίηση των ενεργειών τους, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Μετά την οριστική του έγκριση, θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη από όλους τους φορείς, που μελετούν και κατασκευάζουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε τα έργα τους να είναι σύμφωνα με τον γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό κάθε περιοχής.
Εκκίνηση διαδικασιών για την εκπόνηση Μελετών – Ερευνών
Πηγή: voria.gr