Όπως αποκαλύψαμε από χθες, ο κύριος λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος, ήταν ότι η συνεργασία του με τον δήμαρχο ήταν εξαιρετικά προβληματική
Η παραίτηση του αντιδημάρχου Παιδείας του δήμου Καλαμαριάς, Θανάση Γιαννακού, παρότι όπως διαρρέεται από το περιβάλλον του δημάρχου ήταν αναμενόμενη, εντούτοις, από τις σπασμωδικές κινήσεις που ακολούθησαν φάνηκε πως τελικά αιφνιδίασε τον Γιάννη Δαρδαμανέλη.
Ο Γιαννακός υπέβαλε την παραίτησή του την Δευτέρα η οποία, ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε από τη διοίκηση. Μετά την αποκάλυψή της χθες το πρωί από το makthes.gr συνεργάτις του δημάρχου έσπευσε αρχικά να διαρρεύσει ότι ο Γιαννακός δεν τα βρόντηξε από μόνος του, αλλά ότι παραιτήθηκε κατόπιν δήθεν απαίτησης του δημάρχου.
Ο τέως πλέον αντιδήμαρχος, μιλώντας στο makthes.gr χαρακτήρισε όλα αυτά ως “μεγάλο ψέμα”, λέγοντας πως “δεν μου ζητήθηκε ποτέ καμία παραίτηση. Ήταν καθαρά δική μου πρωτοβουλία. Την υπέβαλα την Δευτέρα και έχει και αριθμό πρωτοκόλλου”.
Όπως σας ενημέρωσα από χθες ο κύριος λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος ήταν ότι η συνεργασία του με τον δήμαρχο ήταν εξαιρετικά προβληματική. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε συνομιλητές του, η συμπεριφορά του δημάρχου απέναντι στους συνεργάτες του ήταν απαράδεκτη ενώ εξέφραζε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι σε πολλά θέματα αποφάσεις έπαιρναν άλλα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του κ. Δαρδαμανέλη, αντί για τον ίδιο.
Αφού η εκδοχή περί εξαναγκασμού σε παραίτηση δεν έπειθε, καθώς δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, ο δήμαρχος χρησιμοποίησε ένα άλλο επικοινωνιακό τρικ· επιχείρησε να εμφανίσει ότι η αντικατάστασή του έγινε στο πλαίσιο ενός δήθεν ανασχηματισμού του σχήματος των αντιδημάρχων.
Μάλιστα, λίγες ώρες μετά, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αντιδημάρχων, αναφέροντας ότι: “ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης συνεχίζοντας αναπόσπαστος και προσηλωμένος στο έργο του για την Καλαμαριά, ανακοίνωσε το σχήμα διοίκησης με το οποίο θα κόψει το νήμα του εκλογικού αγώνα”.
Μόνο που διαβάζοντας τα ονόματα των συνολικά επτά αντιδημάρχων διαπιστώνει κανείς ότι ο μόνος τελικά καινούργιος ήταν ο Γιάννης Πενόπουλος ο οποίος πήρε τη θέση του παραιτηθέντος Γιαννακού. Συνεπώς, κανένας ανασχηματισμός δεν υπήρξε, έγινε απλώς μια συμπλήρωση της κενής αντιδημαρχίας.
Θυμίζω ότι ο νέος αντιδήμαρχος Παιδείας Πενόπουλος είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό του τέως δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη αλλά μεταπήδησε στη συνέχεια στο πλευρό του Δαρδαμανέλη ο οποίος έσπευσε να τον ανταμείψει με μία έμμισθη θέση στην Δημοτική Εμπορική Τουριστική Επιχείρηση Καλαμαριάς και τώρα, δοθείσης ευκαιρίας, τον αναβάθμισε και σε αντιδήμαρχο.
Τα επισημαίνω αυτά διότι διάβασα κάπου στη δήλωση του δημάρχου για “ανθρώπους αποτελεσματικούς, που εργάζονται με ανιδιοτέλεια…”.
Επισημαίνω, δε, πως ο Πενόπουλος δεν ήταν ο μόνος… ανιδιοτελής. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Βασιλική Νικολέτου Σκάρλιου η οποία επίσης αυτομόλησε από την παράταξη Μπακογλίδη για να πάει με τον Δαρδαμανέλη, σε έμμισθη φυσικά θέση και η ίδια.
Τα παγκάκια
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στον δήμο Θεσσαλονίκης με τα παγκάκια εν γένει. Είτε πρόκειται για παγκάκια τα οποία ανήκουν στον δήμο και κάποιοι καταστηματάρχες τα οικειοποιούνται, καθώς τα ενσωματώνουν στα τραπεζοκαθίσματά τους είτε πρόκειται για τα παγκάκια τα οποία λείπουν από τις στάσεις του ΟΑΣΘ οι οποίες έχουν, υποτίθεται, ανακατασκευαστεί.
Μετά όμως την ανακατασκευή τους, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες στάσεις του ΟΑΣΘ λείπουν τα παγκάκια ώστε να μπορεί να ξεκουράζεται κάποιος ηλικιωμένος επιβάτης μέχρι να ‘ρθει το λεωφορείο.
Η εξήγηση που έδωσε ο δήμος, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα, είναι ότι σε στάσεις οι οποίες τοποθετούνται σε πεζοδρόμια με πλάτος μικρότερο των 3,7 μέτρων, τοποθετούνται στέγαστρα τύπου Β’ στα οποία δεν προβλέπεται παγκάκι, προκειμένου να μην εμποδίζεται η διέλευση των πεζών και κυρίως των Ατόμων με Αναπηρία.
Αυτό, λένε, προβλέπουν οι ισχύουσες προδιαγραφές. Βεβαίως, οι προδιαγραφές μπορούν να τροποποιηθούν, αρκεί κάποιος, για παράδειγμα ο δήμος, να αναλάβει πρωτοβουλία. Αλλά αυτό είναι υψηλή πολιτική.
Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως αυτή της φωτογραφίας που δημοσιεύει το makthes.gr, που παρότι το πεζοδρόμιο διαθέτει πλάτος μεγαλύτερο των 3,7 μέτρων, εντούτοις παγκάκι στο στέγαστρο δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει ούτε και οδηγός όδευσης για τυφλούς.
Κι έτσι, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, όταν ο δήμος κρύβεται πίσω από προδιαγραφές, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν με αυτοσχεδιασμούς να λύσουν το πρόβλημα.
Πηγή: makthes.gr