Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να λειτουργήσει η πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά, με τις διαδικασίες για την υλοποίησή της να έχουν μπει στην τελική ευθεία έτσι ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.

«Η πρώτη πανελλαδικά απογευματινή λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει στον δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία τεράστια τομή στον κλάδο προσαρμοσμένη απόλυτα στις ανάγκες της εποχής», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης.

Η απογευματινή λαϊκή αγορά θα πραγματοποιείται όπως όλα δείχνουν κάθε Τετάρτη στη δυτική πλευρά της πόλης, κοντά στο One Salonica. Πληροφορίες αναφέρουν πως η οδός Βασιλείου Τσορλίνη είναι η επικρατέστερη να «φιλοξενήσει» το εγχείρημα αυτό.

«Θα βοηθήσει πολύ τους καταναλωτές»

Όπως λέει στο thestival.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης, Άγγελος Δερετζής«είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί όσοι το πρωί εργάζονται, θα έχουν τον χρόνο να έρθουν στη λαϊκή και να βρουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, ειδικά στην περίοδο της ακρίβειας. Θα βοηθήσει πολύ τους καταναλωτές»

Σύμφωνα με τον κ. Δερετζή, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίστοιχη λαϊκή αγορά και στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Τον Ιούνιο η έναρξη της απογευματινής λαϊκής εκτός απροόπτου  – «Θα είναι λαϊκή- “πιλότος”»

«Αν τρέξουν λίγο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο, αρχές Ιουνίου, το αργότερο στα μέσα του μήνα, η απογευματινή λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει», εκτίμησε μιλώντας στο thestival.gr ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Κωτσόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσόπουλο, η απογευματινή λαϊκή αγορά στη δυτική πλευρά της πόλης θα είναι μια «λαϊκή- πρότυπο». «Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να έχει αγωγούς ομβρίων υδάτων κοντά, αγωγούς αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να μπορεί να λειτουργεί κανονικά και τον χειμώνα, όταν και σκοτεινιάζει νωρίς», σημειώνει.

Όπως εξηγεί, πρόθεση των εμπλεκόμενων φορέων είναι να υπάρχει μόνιμη εγκατάσταση ρεύματος στο σημείο όπου θα στηθεί η λαϊκή αγορά, προκειμένου να διευκολύνονται όσοι πωλητές διαθέτουν προϊόντα που χρειάζονται συντήρηση. Παράλληλα, στόχος είναι να υπάρχει και υδροδότηση στο σημείο, το οποίο είναι απαραίτητο για τους πωλητές ψαριών.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, «για εμάς θα είναι μια “λαϊκή αγορά – πιλότος”. Θα υπάρχουν ομοιόμορφες τέντες οι οποίες θα είναι διακριτές για τους παραγωγούς και διακριτές για τους επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών. Άρα θα βλέπουμε μια ενιαία εικόνα, με τη διάκριση ανάλογα με την ιδιότητα του καθενός».

Προσθέτει πως θα υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα και τη φύλαξη. «Θέλουμε να δούμε αυτό το μοντέλο που σκεφτόμαστε πώς λειτουργεί στην πράξη, να διορθώσουμε τις όποιες αστοχίες και στη συνέχεια αυτό το μοντέλο να μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της πόλης», επισημαίνει επίσης ο κ. Κωτσόπουλος.

Παράλληλα, ένας από τους στόχους για την απογευματινή λαϊκή αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να εφαρμοστεί και η πολιτική «zero waste”, δηλαδή τίποτα από την λαϊκή αγορά να μην καταλήγει στα απορρίμματα αλλά να ανακυκλώνεται.

«Θέλουμε να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο η πρότυπη λαϊκή αγορά και ταυτόχρονα σταδιακά να λειτουργούν έτσι όλες οι λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης», καταλήγει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης.

«Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει και μετά θα αποφασίσουμε την επέκτασή της σε άλλες περιοχές»

Ο τρόπος λειτουργίας της απογευματινής λαϊκής αγοράς αλλά και η απήχηση η οποία θα έχει από το καταναλωτικό κοινό θα καθορίσουν το αν θα υπάρξουν απογευματινές λαϊκές αγορές και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Όπως εξηγεί στο thestival.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών  Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Εφραίμ Κυριζίδης«θα λειτουργήσει πρώτα στα δυτικά της πόλης και θα είναι μια πρότυπη λαϊκή σε ό,τι αφορά στη φύλαξη και την καθαριότητα. Αν αυτό το εγχείρημα πάει καλά, τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να την επεκτείνουμε και σε άλλα σημεία».

Σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, υπήρχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που ελήφθη πριν από πολλά χρόνια για τη δημιουργία λαϊκής αγοράς στη δυτική Θεσσαλονίκη και σήμερα, σε συνεργασία με τους πωλητές λαϊκών αγορών, έγινε η σκέψη για τη λειτουργία μιας απογευματινής λαϊκής αγοράς.

Όπως λέει, το επόμενο διάστημα θα γίνει εισήγηση επικαιροποίησης της εν λόγω απόφασης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Εφόσον εγκριθεί, θα προχωρήσουν εργασίες καθαρισμού, ηλεκτροφωτισμού και διαγραμμίσεων προκειμένου ο χώρος να είναι έτοιμος για να φιλοξενήσει την απογευματινή λαϊκή αγορά.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial