Στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης επί της οδού Αλεξάνδρου Παπαναστασίου βρίσκεται το πάλαι ποτέ μεγαλοπρεπές βιομηχανικό συγκρότημα του παλιού εργοστασίου «Αλυσίδα». Τη σημερινή εποχή, όπως και άλλα αντίστοιχα κτήρια της πόλης, έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης και κατά τις νυχτερινές ώρες σε στέκι αστέγων και εθισμένων ατόμων. Για κάποιους το εργοστάσιο είχε συνδεθεί με τα νεανικά τους χρόνια στα αθλητικά ελβιέλες (ΕΛ-ληνικηΒΙ-ομηχανίαΕΛΑ-στικού). Η εταιρεία μονοπωλούσε για πολλά χρόνια στο αθλητικό παπούτσι με τον χαρακτηριστικό λαστιχένιο πάτο. Η ιστορία του εργοστασίου «Αλυσίδα» αποτέλεσε ορόσημο και πρότυπο για την πορεία αρκετών εγχώριων βιομηχανιών τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα.
Ας πάρουμε τα πράγματα σταδιακά ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας του εργοστασίου.
- Το 1932 ιδρύθηκε η υποδηματοποιία “ΑΛΥΣΙΔΑ”, με τον διακριτικό τίτλο “Ηνωμένα Εργοστάσια Καουτσούκ Ο.Ε.” και εταίρους επιχειρήσεις και τεχνίτες , οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο και την επεξεργασία καουτσούκ.
- Το 1934 γεννιέται με μια σύμπραξη βιοτεχνών, το εργοστάσιο «Αλυσίδα» . Ιδρυτές ήταν μια ομάδα 7 βιοτεχνών (Σωτήριος Στυλιανού, Περικλής Χαλκιάς, Φώτης, Παναγιώτης και Δημήτρης Δεληγκάρης, Σταύρος Νόλκας και Ευάγγελος Βασδέκης).
- Το 1935 εγκαθίσταται στην οδό ΑλεξάνδρουΠαπαναστασίου και παρήγαγαν κυρίως παπούτσια και μπότες από καουτσούκ.
- Την περίοδο της Κατοχής το εργοστάσιο επιτάχθηκε.
- Το 1945, επαναλειτούργησε, χρονιά μετά την οποία γνώρισε άνοδο. Στην αρχή το εργοστάσιο απασχολούσε μερικούς δεκάδες εργαζόμενους, έφτασε περίοδο που απασχόλησε μέχρι και 400.
- Στα τέλη του 1950 με την Ελβιέλα κατέκτησε την κυριότητα της αθηναϊκής βιομηχανίας. Τότε είναι που η εταιρεία περνά από το εργατικό στο αθλητικό παπούτσι.
- Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αγόρασε την εταιρία “ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ” και προσανατολίστηκε στο αθλητικό παπούτσι.
- Το 1961, το εργοστάσιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μοίρα του εργοστασίου ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ στην Καλλιθέα που έκλεισε οριστικά αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
- Στα μέσα της δεκαετίας του 70 ήρθαν τα γαλλικά Sportex και οι Ελβιέλες έγιναν παρελθόν με την παραγωγή τους να τερματίζεται το 1974.
- Το 1980 μετατράπηκε σε Α.Ε. και έπειτα μεταφέρθηκε στη Θέρμη, όπου και λειτούργησε μέχρι το 1998. Παρήγαγε επαγγελματικά, παιδικά και αθλητικά παπούτσια από καουτσούκ. Στην αρχή χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων.
- Τη δεκαετία του ’90 στο κτήριο της Παπαναστασίου λειτούργησαν νυχτερινά μαγαζιά έως ότου το σημείο ερήμωσε τελείως.
- Το 2010 μετά από αίτημα της «ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΒΕΕ» και εφόσον δεν είχε γίνει καμία κίνηση αξιοποίησης από το δημόσιο, το ακίνητο τελικά αποχαρακτηρίστηκε.
Στο σήμερα, δε θυμίζει καθόλου την εικόνα και τη δραστηριότητα που είχε τότε. Τώρα είναι πηγή μολύνσεως και πυρκαγιών για την περιοχή και ένα μέρος που το αποφεύγουν οι κάτοικοι λόγω των επικίνδυνων επισκεπτών της.