Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πότε; Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 στις 21:00

Πού; Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Αίθριο

Διάρκεια: 1 ώρα

Κατάλληλο: Από 10 ετών και πάνω.

Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη

Γυρίσατε στην πόλη και θέλετε να περάσετε μοναδικά την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο του Αυγούστου; Σημειώστε ότι η συγκεκριμένη είναι η δεύτερη σπάνια υπερπανσέληνος καθώς ονομάζεται  «Μπλε Πανσέληνος» . Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια καθώς μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα εμφανιστεί ξανά στις 31 Μαΐου 2026.

Ο όρος “υπερπανσέληνος” χαρακτηρίζει το γεγονός κατά το οποίο η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο, το επονομαζόμενο περίγειο  και ένα πιο μακρινό, το επονομαζόμενο απόγειο.

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου, αυτή της Πέμπτης 31ης Αυγούστου,  είναι η τρίτη και πλησιέστερη από τις τέσσερις υπερπανσέληνους του 2023. Πιο συγκεκριμένα, θα βρίσκεται σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη με αποτέλεσμα να είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023. Η επόμενη πανσέληνος, το “Φεγγάρι του Θερισμού” όπως είναι γνωστή, θα ανατείλει στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκτός του ότι είναι μία από τις πιο γνωστές πανσελήνους του έτους, είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023.

 Μπορείτε, λοιπόν, το βράδυ της Πέμπτης 31 Αυγούστου μετά τις 21:00  να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην οδό Μανώλη Ανδρονίκου 6 (απέναντι από την Χ.Α.Ν.Θ), και να απολαύσετε την αφηγηματική παράσταση παραμυθιών “Ἦν γάρ ποτέ χρόνος…”. Η παράσταση αποτελείται από αφηγήσεις-αιώρα, ανάμεσα στον μύθο και το λαϊκό παραμύθι. Υπεύθυνη για το επιλεγμένο υλικό και την κύρια αφήγηση είναι η κυρία Αγνή Στρουμπούλη, την οποία θα συνοδεύει με πρωτότυπη μουσική με βιολοντσέλο ο κύριος Σταύρος Παργινός.

“Ἦν γάρ ποτέ χρόνος…”: Συνηθισμένη αρχή μύθων για την αρχαιότητα σαν το «Μια φορά και έναν καιρό» της σημερινής εποχής. Ίσως είναι κομμάτι του μη διασωθέντος  έργο του Πρωταγόρα «Περὶ τῆς ἐν ἀρχῇ καταστάσεως», που περίκλειε αισιόδοξα μηνύματα για την ανοδική πορεία εξέλιξης του ανθρώπου.

Εκτός από την παρακολούθηση της παράστασης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου υπό το φως του φεγγαριού έως τις 23:00.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial