Τι αναφέρουν σχετικά με την επικείμενη ψήφιση νομοσχεδίου που θα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τα 5 μεγαλύτερα δημόσια μουσεία
Την αντίθεσή τους στο θέμα της επικείμενης ψήφισης νομοσχεδίου που θα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) τα πέντε μεγαλύτερα ελληνικά δημόσια μουσεία που λειτουργούν ως ανεξάρτητες περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) εκφράζουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό 59 εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Αναφέρουν πως οι παραπάνω φορείς θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί και να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους για «μια τέτοια σοβαρή –νομικού, διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα- μεταρρύθμιση, η οποία παρουσιάζεται ως τετελεσμένο γεγονός».
Οι εργαζόμενοι αφού κάνουν μια συνοπτική παρουσίαση των δράσεων και του έργου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν πως δεν προκύπτει κάποιο πλεονέκτημα από την αλλαγή του νομικού του καθεστώτος. Αναφορικά με το θέμα της οικονομικής αυτονομίας και αυτοδιαχείρησης που επικαλούνται όσοι προωθούν την αλλαγή, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως «σε καμία χώρα του κόσμου, τα μουσεία δεν είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα», αναρωτιούνται «από πού θα εξασφαλιστούν οι λειτουργικοί πόροι των μεγάλων αυτών Μουσείων», ενώ υπογραμμίζουν ότι έσοδα των παραπάνω μουσείων θα στερηθεί ο ΟΔΑΠ (πρώην Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων). Εστιάζοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο σημειώνουν πως δεν έχει διοικητικές αγκυλώσεις ή δυστοκίες. Και καταλήγουν: «τα μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας, στα οποία το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει από την ίδρυσή του μεγάλο μέρος κρατικών πόρων και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού όλων των ειδικοτήτων, αποτελούν ανεκτίμητη εθνική παρακαταθήκη και πιστεύουμε πως έτσι πρέπει να παραμείνουν».
ΠΗΓΗ: typosthes.gr