Ο κορονοϊός περιόρισε μία νέα νόσο που πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ το 2012 και προσβάλει τα παιδιά με επικίνδυνες συνέπειες, προκαλώντας ακόμα και παράλυση.
Πρόκειται για την οξεία χαλαρή μυελίτιδα που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα, προσβάλλοντας την σπονδυλική στήλη με σοβαρά συμπτώματα όπως αδυναμία στα άκρα, περιορισμό των κινήσεων. Η ασθένεια μπορεί να είναι η αιτία για μακροχρόνιες αναπηρίες.
Η οξεία χαλαρή μυελίτιδα εμφανίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ με δεκάδες περιστατικά το 2012, προκαλώντας επιδημικές εξάρσεις κάθε δύο χρόνια.
Το 2016 είχαν καταγραφεί 153 περιστατικά και το 2018 είχαν δηλωθεί 238 νέες περιπτώσεις, ενώ η ασθένεια αυτή είχε κάνει την εμφάνισή της και στην Ευρώπη. Το 2020 αναμένονταν αυξημένα περιστατικά, αλλά λόγω επιδημίας ήταν μόνο 31.
Τι συμβαίνει με αυτή την ασθένεια;
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μείωση που παρατηρήθηκε το 2020 οφείλεται στα μέτρα αυτοπροστασίας και κοινωνικού περιορισμού για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Μάλιστα πιστεύουν ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν η πιο ισχυρή προστασία των παιδιών από την οξεία χαλαρή μυελίτδα. Η απομάκρυνση των μικρών παιδιών από τους φίλους και τους συμμαθητές είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο εντεροϊός D68 (EV-D68) ο οποίος συσχετίζεται με την οξεία χαλαρή μυελίτιδα.
Ο ιός EV-D68 εντοπίζεται κυρίως στα νήπια και στα μικρά παιδιά. Αν και λόγω ονομασίας κάποιος θα περίμενε να προκαλεί συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα ο εντεροϊός D68 προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα, όπως συνάχι, βήχα ή συριγμό.
Η οξεία χαλαρή μυελίτιδα συνήθως εκδηλώνεται μετά από κάποια ιογενή λοίμωξη. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί συσχετίζεται ειδικά με τον εντεροϊό EV-D68, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο οι ενδημικές εξάρσεις του εντεροϊού EV-D68 κάθε δύο χρόνια, συμπίπτουν χρονικά με τις εξάρσεις της μυελίτιδας.
Οι ερευνητές λένε πως είναι πολύ σημαντική η παρατήρηση ότι υπάρχει τρόπος να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου. Και αυτό διότι τα κρούσματά της αυξάνονταν σταθερά κάθε διετία μετά το 2014.
«Ήταν μεγάλο ευτύχημα που περιορίστηκε δραστικά η κυκλοφορία του ιού EV-D68 το 2020 και υπήρξαν λίγα περιστατικά με οξεία χαλαρή μυελίτιδα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sang Woo Park, από το Τμήμα Οικολογίας & Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.
«Ωστόσο αυτή η μείωση καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, μετά το τέλος της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr