Ακρίβεια: Ενεργές “εστίες” σε τρόφιμα και καύσιμα – “Ασκήσεις” ετοιμότητας για μέτρα

H άνοδος του ρεύματος για τον επόμενο μήνα, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές και οι εκτιμήσεις για άνοδο των τιμών στα καύσιμα “χτίζουν υπόστρωμα ακρίβειας”.

Ανατιμήσεις που φτάνουν ακόμη και το 10% σε έλαια αλλά και φρέσκα προϊόντα καταγράφονται, με βάση τιμοκαταλόγους που αποστέλλουν προμηθευτές, σε αλυσίδες λιανεμπορίου, την ώρα που η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην αγορά λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών.

Ήδη, η άνοδος του ρεύματος, στην ανταγωνιστική χρέωση μεταξύ 10% και 40%, για τον επόμενο μήνα, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές και οι εκτιμήσεις για άνοδο των τιμών στα καύσιμα αποτελούν “βάση” για άνοδο του λειτουργικού κόστους στην παραγωγή.  Αν και πολλοί, βέβαια, προμηθευτές των αλυσίδων έχουν “φρενάρει” μετά και το “κρεσέντο ανατιμήσεων” του 2022, ένα σκηνικό ανόδου του ενεργειακού κόστους, θα επιφέρει πιέσεις δίνοντας “καύσιμη ύλη” στην ακρίβεια.

Να σημειωθεί ότι με νευρικές διακυμάνσεις και έντονο βαθμό αβεβαιότητας κινούνται οι ενεργειακές αγορές, ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμων, στο φόντο των εξελίξεων στον ευρύτερο γεωπολιτικό χάρτη της Ευρασίας κάτι που εντείνει  την ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και στη χώρα, όπου τα τελευταία δύο χρόνια επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν κυριολεκτικά “ματώσει” από την εκτόξευση των τιμών.

Είναι ενδεικτικό, ότι εσχάτως παρατηρείται άνοδος στην μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, απόρροια της ανόδου που έχει καταγραφεί στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, μετά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, αν και μπήκε “φρένο” εκ νέου στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο εφέτος, καθώς καταγράφηκε αύξηση 1,6% από αύξηση 2,7% τον Αύγουστο, στα τρόφιμα και είδη διατροφής προέκυψαν περαιτέρω ανατιμήσεις της τάξης του 9,4%.

Ειδικότερα, σε βασικά είδη, που ήδη έχουν “κατοχυρώσει” υψηλά επίπεδα τιμών, σε ετήσια σύγκριση υπήρξαν οι εξής ανατιμήσεις σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο: Ψωμί και δημητριακά (4,8%), Κρέατα- γενικά (8,4%), Ψάρια- γενικά (4,1%), Γαλακτοκομικά και αυγά (6,7%), Έλαια και λίπη (16,1%), Φρούτα- γενικά (13,9%), Λαχανικά- γενικά (17,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,2%), Λοιπά τρόφιμα (9,1%), Καφέ- κακάο- τσάι (6%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (13,9%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,7%). Και βέβαια άνοδος σε επίπεδο 19,2% καταγράφηκε στα στερεά καύσιμα (19,2%). Να σημειωθεί ότι, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου, ξεχωρίζει η αύξηση των τιμών στο Φυσικό αέριο κατά (14,4%), ενώ υπήρξαν νέες ανατιμήσεις και σε: Δημητριακά για πρωινό (5,2%), Ελαιόλαδο (6,7%), Άλλα βρώσιμα έλαια (6%), Λαχανικά νωπά (10,2%),

Σε ετοιμότητα για μέτρα

Εν αναμονή και των ανακοινώσεων από το ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις ρεύματος για το Νοέμβριο, που αναμένεται να είναι αυξημένες, μετά από μήνες, αλλά και την καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ανοιχτό παραμένει, πάντως, το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να μπουν αναχώματα στις υψηλές τιμές που “ροκανίζουν” το εισόδημα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη του στο MEGA το Σαββατοκύριακο που πέρασε, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κινείται σε θετικό έδαφος, ωστόσο, όπως είπε, απαιτείται χρόνος καθώς είναι νωρίς ακόμη για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης. Με βάση τον κ. Χατζηδάκη η ελληνική οικονομία εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, και δεν είναι σε γυάλα. Άρα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπτώσεις από την αναταραχή που έχει ξεσπάσει μετά και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αναμένεται να είναι στοχευμένα με τα ενδεχόμενα να παραπέμπουν, εάν απαιτηθεί, σε επέκταση για ένα δίμηνο του market pass, όχι μόνο για τους πληγέντες από τις πλημμύρες, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού,  νέο πλαίσιο επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στοχευμένο σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι πολύτεκνοι και ενδεχομένως, έκδοση μιας νέας επιταγής ακρίβειας στις εξαιρετικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ενόψει και των Χριστουγέννων.

Πηγή:news247.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial