Πρόκειται για τις ανακοινώσεις των εταιρειών προμήθειας. Οι τελικές τιμές θα διαμορφωθούν σε λίγες μέρες που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ το ύψος της επιδότησης για το Νοέμβριο.

Αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τον Νοέμβριο. Είναι ενδεικτικό ότι στη συντριπτική πλειονότητα των τιμολογίων καταγράφονται διψήφια ποσοστά αυξήσεων, ενώ υπάρχουν προϊόντα που σπάνε το «φράγμα» των 20 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ήδη η ΔΕΗ παρουσίασε πρώτη όπως κάθε μήνα τα νέα τιμολόγια. Για τον μήνα Νοέμβριο ανεβάζει το Γ1/Γ1Ν οικιακό τιμολόγιο σχεδόν κατά 10%. Η ανταγωνιστική χρέωση για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,155 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο.

Στο προϊόν ΔΕΗ myHome 4All, η χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης διαμορφώνεται στα 16,5 λεπτά ανά KWh, από 15 λεπτά. Πάνω από το συγκεκριμένο όριο, κάθε κιλοβατώρα θα χρεώνεται με 22,1 λεπτά του ευρώ ανά KWh, από 20,6 λεπτά ανά KWh τον μήνα που διανύουμε.Η δημόσια εταιρεία είχε πέντε μήνες να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της.

– Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 22,54 λεπτά του ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward, αυξημένη κατά 21% έναντι του Οκτωβρίου. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας υποχωρεί στα 16,54 λεπτά του ευρώ. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value, η χρέωση είναι 16,54 λεπτά του ευρώ ανά kWh, με αύξηση 31%.

Επίσης, η Protergia λάνσαρε από τον Σεπτέμβριο ένα νέο προϊόν, το Protergia Οικιακό Value+, το οποίο για τον επόμενο μήνα θα έχει χρέωση 12,54 λεπτά ανά kWh, από 8,88 λεπτά τον Οκτώβριο.

– Στο πρόγραμμα Elpedison Green Economy, η χρέωση της Elpedison είναι 17,5 λεπτά ανά kWh, από 13,5 λεπτά τον μήνα που διανύουμε. Ενισχυμένη είναι και η χρέωση στο πρόγραμμα Elpedison Economy, στα 21 λεπτά ανά kWh. Το νέο προϊόν της εταιρείας, το Elpedison Economy Plus, ανακοινώθηκε στα 12 λεπτά ανά kWh για τον επόμενο μήνα, από 8 λεπτά ανά kWh τον Οκτώβριο.

21,27 λεπτά ανά kWh θα είναι η χρέωση της Elpedison στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day), συνυπολογίζοντας το bonus εμπρόθεσμης εξόφλησης. Τον Οκτώβριο η χρέωση ήταν 17,17 λεπτά τον Οκτώβριο (αύξηση 24%).

– Στο πρόγραμμα Simply Generous Home της ΗΡΩΝ, για τους νέους πελάτες και όσα νοικοκυριά δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση θα είναι 13,95 λεπτά του ευρώ ανά kWh (από 13,32 λεπτά τον μήνα που διανύουμε). Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση διαμορφώνεται στα 13,18 λεπτά του ευρώ ανά kWh (έναντι 12,58 λεπτών). Η αύξηση αγγίζει το 5%, σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Στο πρόγραμμα Generous Home η ΗΡΩΝ ανήρτησε χρέωση 21,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 19,5 λεπτά τον Οκτώβριο. Ο τιμοκατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος με την έκπτωση συνέπειας 20% είναι 17,12 λεπτά ανά kWh, από 15,6 λεπτά τον μήνα που διανύουμε (αύξηση 10%). Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 9 μήνες στο πρόγραμμα, η έκπτωση είναι αυξημένη στο 25%, με τη χρέωση να διαμορφώνεται επομένως χαμηλότερα, στα 16,05 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 14,63 λεπτά τον Οκτώβριο).

Επίσης, η εταιρεία διαθέτει εδώ και λίγους μήνες το νέο πρόγραμμα Generous Guarantee Home, που συνδυάζει εξασφάλιση ανώτατης τιμής Guarantee (0,170 €/kWh) και έκπτωση συνέπειας, η οποία αυξάνεται όσο παραμένει ο πελάτης στο πρόγραμμα. Προσφέρεται και τον Νοέμβριο στα 8,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα (όσο και τον μήνα που διανύουμε), με ενσωματωμένη 10% έκπτωση συνέπειας. Mε τη συμπλήρωση 6 μηνών παραμονής στο πρόγραμμα, η έκπτωση συνέπειας ανεβαίνει στο 15% κι έτσι η τιμή διαμορφώνεται στα 8,08 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσο είναι και τον Οκτώβριο.

– Η χρέωση της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στο πρόγραμμα Μaxi Free+ θα είναι 13,9 λεπτά ανά KWh, από 12,4 λεπτά τον Οκτώβριο. Η χρέωση αποκλιμακώνεται στα 10,4 λεπτά ανά KWh (έναντι 9,3 λεπτών τον προηγούμενο μήνα) συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας.

– Η χρέωση της ΖeniΘ στο βασικό της πρόγραμμα (Power Home Basic) διαμορφώνεται στα 23,3 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα, για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Το τιμολόγιο της εταιρείας για τον Οκτώβριο ήταν 18,8 λεπτά. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 24,3 λεπτά ανά kWh, από 19,8 λεπτά.

Στο πρόγραμμα Power Home Now ανακοινώθηκε χρέωση 9,9 λεπτών ανά kWh, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα τιμολόγια που μειώνονται τον Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο η τιμή του ήταν 14 λεπτά του ευρώ.

– Αυξημένο σε σχέση με τον Οκτώβριο είναι το πρόγραμμα On Time της NRG, όπου η αρχική χρέωση διαμορφώνεται στα 20,6 λεπτά ανά kWh, από 17,5 λεπτά ανά kWh τον μήνα που διανύουμε (+18%). Με την έκπτωση 10%, η χρέωση ελαττώνεται στα 18,54 λεπτά ανά kWh, από 15,75 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους δύο μήνες σύμβασης η έκπτωση συνέπειας είναι 30%.

Η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει ένα νέο πρόγραμμα, το OnTime+, το οποίο συγκαταλέγεται επίσης στα λιγοστά τιμολόγια που μειώνονται τον Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, η χρέωση για τον επόμενο μήνα είναι 11,7 λεπτά ανά kWh (από 14,5 λεπτά ανά kWh) και με την έκπτωση 10% διαμορφώνεται σε 10,53 λεπτά ανά kWh (από 13,05 λεπτά).

– 16,5 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της ΕΛΙΝ τον Νοέμβριο στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus- (με την εκπτ. συνέπειας), με άνοδο κατά 29% σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε (12,8 λεπτά ανά kWh).

– Στα 16,54 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Watt & Volt στο πρόγραμμα Reward (συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας), αυξημένη κατά 31% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το τιμολόγιο W+V Value+ της εταιρείας έχει χρέωση 12,54 λεπτά ανά kWh, από 8,88 λεπτά τον μήνα που διανύουμε (αύξηση 41%).

Η Volton προσφέρει στα 8,49 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας το πρόγραμμα Volton Energy Free με δώρο τον 1ο μήνα (10,61 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας).

Σημειώνεται ότι οι τελικές «καθαρές» τιμές για τον καταναλωτή θα διαμορφωθούν με βάση και την επιδότηση που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ για τον Νοέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, ήταν η προτελευταία φορά που οι προμηθευτές, ως έχει σήμερα το «καθεστώς», αναρτούν στις 20 του μηνός τις χρεώσεις του επόμενου μήνα (και θα ισχύσουν οριζόντιες επιδοτήσεις), καθώς από τις αρχές του 2024, η εγχώρια λιανική πρόκειται να επιστρέψει σε μια νέα “κανονικότητα”, με την παύση ισχύος των έκτακτων μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ έχει στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση για ένα τιμολόγιο με προαναγγελία τιμής (ex-ante), που θα είναι υποχρεωτικό για κάθε προμηθευτή και θα είναι το default προϊόν για όλους τους καταναλωτές που εντάχθηκαν στα έκτακτα μέτρα στη λιανική (θα εξαιρούνται δηλαδή μόνο τα νοικοκυριά με σταθερές χρεώσεις, καθώς και οι επιχειρήσεις μέσης και υψηλής τάσης).

Πηγή: news247.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial