Την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών πρότεινε η εισαγγελέας για τους 12 κατηγορουμένους για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, στην περιοχή της Χαριλάου, με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Η εισαγγελέας στην πρόταση της απέρριψε όλα τα ελαφρυντικά που είχαν επικαλεστεί οι δικηγόροι για τους 12 κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, η ενασχόληση κατηγορουμένου με τα ναρκωτικά αναιρεί τον πρότερο σύννομο βίο και πως το λευκό ποινικό μητρώο συνεκτιμάται με το δικαστήριο.

Αναφορικά με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας τόνισε πως η μεταμέλεια του υπαιτίου σύμφωνα με τον Άρειο πάγο πρέπει να είναι ειλικρινής«Δεν συνιστά ειλικρινή μετάνοια η απλή δήλωση συγγνώμης», υποστήριξε η εισαγγελέας.

Όσον αφορά το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη σημείωσε πως το άτομο θα πρέπει να έχει αποτινάξει το παρελθόν και να έχει αλλάξει τρόπο ζωής, αναφερόμενη ξανά σε απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Η συγγνώμη που είπαν ήταν μια ξερή λέξη – Δεν τέλεσαν ένα οπαδικό σαν όλα τα άλλα»

«Οι κατηγορούμενοι δεν ομολόγησαν τις πράξεις τους αλλά την παρουσία τους στο σημείο. Έστω και ένας θα είχε αναφέρει ότι έστω άγγιξε τον Άλκη. Ομολογίες δεν ακούστηκαν. Αυτό αποδεικνύει την στάση ζωής των κατηγορούμενων, την συνειδητή επιλογή τους να τελέσουν της πράξεις που έκαναν» ανέφερε η εισαγγελέας της έδραςΚυριακή Κλιάμπα, τονίζοντας ότι η συγγνώμη που ζήτησαν κατά την άποψη της εισαγγελικής αρχής ήταν «απλά μια ξερή λέξη».

Πρόσθεσε, ακόμη ότι οι κατηγορούμενοι δεν τέλεσαν «ένα οπαδικό σαν όλα τα άλλα».

Η κ. Κυριακή Κλιάμπα σημείωσε επίσης ότι οι κατηγορούμενοι «αποδέχτηκαν όσα δεν μπορούσαν να αντικρούσουν κι αυτά τα έφεραν στα μέτρα τους. Δεν μετάνιωσαν και δεν πόνεσαν για αυτό που έκαναν, δεν αποδέχτηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά».

«Αυτό αποδεικνύεται με την συμμετοχή τους σε αλλά επεισόδια με την χρήση ναρκωτικών», τόνισε η εισαγγελέας.

«Προτείνω την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών», είπε τέλος η εισαγγελέας με συγγενείς και φίλους του αδικοχαμένου 19χρονου να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι των 12

Τα ελαφρυντικά που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 12 κατηγορουμένων για λογαριασμό των εντολέων τους αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο).

Σημειώνεται ότι οι 12 νεαροί που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου κρίθηκαν ήδη ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη– οι επτά ως αυτουργοί και οι 5 ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη. Αντίστοιχη ήταν η απόφαση –με ανάλογη μετατροπή της κατηγορίας, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού, ενώ για την περίπτωση του δεύτερου τραυματίαοι δικαστές έκριναν ένοχους, κατά πλειοψηφία, τους 11 για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και τον τελευταίο ως αυτουργό στην πράξη αυτή (οι μειοψηφήσαντες δικαστές είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε να καταδικαστούν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη).

Η σημερινή 49η συνεδρίαση του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι μαραθώνια.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial