Διαφορά 5,8 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν σε όλους τους επιμέρους ποιοτικούς δείκτες, αποτυπώνει μεγάλη δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό του iefimerida.gr.

Δεκαοκτώ ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου, η πρόθεση ψήφου και η παράσταση νίκης είναι συντριπτικά υπέρ της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, ενώ το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι εμφανές.

Ενδεικτικά:

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, σχεδόν οι διπλάσιοι από τους ψηφοφόρους που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση θεωρούν ικανότερο τον κ. Μητσοτάκη με 47,8% έναντι 23,5% του Αλέξη Τσίπρα.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμπιστεύεται επίσης η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (41,1%) έναντι 22,9% που προτιμά τον Αλ. Τσίπρα, για την χρηστή διαχείριση της οικονομίας προς όφελος των πολιτών.
Το 37,5% θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη όσα δεσμεύεται, έναντι μόλις 19,1% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι τέσσερις στους 10 Έλληνες αισθάνονται ασφάλεια με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας.

Οι 7 στους 10 ερωτηθέντες προεξοφλούν νίκη ΝΔ στην παράσταση νίκης.

Στο ερώτημα αν θα πράγματα την τελευταία τετραετία θα ήταν χειρότερα ή καλύτερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά είναι σταθερά απογοητευτικά για την Κουμουνδούρου. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (50,5%) δηλώνουν ότι θα ήταν χειρότερα, το 23,9% απαντά τα ίδια και μόλις ένα 17,7% πιστεύει το αντίθετο.

Εξάλλου, οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ αλλά και προς τα άλλα κόμματα, είναι σημαντικά μεταλύτερες από ότι το αντίστροφο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χαμηλή συσπείρωση του κόμματος Τσίπρα.

Στις 5,8 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου, οι ψηφοφόροι που μετείχαν στην έρευνα της RASS σε ποσοστό 29,5% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία με το 23,7% να προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – που παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις – υπερβαίνει το διψήφιο ποσοστό με 10,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ (7,1%), το κόμμα Κασιδιάρη «Έλληνες» με 3,8%, το ΜέΡΑ25 με 3,7%, η Ελληνική Λύση με 3,5%, ενώ το 4,2% των ερωτηθέντων προτιμά μικρότερα κόμματα. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 11,5%.

Σχεδόν 7 στους 10 προεξοφλούν νίκη ΝΔ

Στην παράσταση νίκης, το 69,6% των ερωτηθέντων βλέπει τη Νέα Δημοκρατία να κόβει πρώτη το νήμα στην εκλογική κούρσα της 21ης Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 19,9%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο ερώτημα ποιον θεωρούν καταλληλότερο ως πρωθυπουργό μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα με τον πρόεδρο της ΝΔ να θεωρείται καταλληλότερος σε ποσοστό 47,8%, έναντι μόλις 23,5% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ποσοστό 26,6%, απαντά «κανείς από τους δύο».

Στην διαχρονική εξέλιξη του σχετικού ερωτήματος, αποτυπώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει δυναμικά στα υψηλά του Ιουνίου 2021 (τότε είχε 50,9%). Δείχνει δε να έχει αφήσει πίσω του μακράν την κάμψη που είχε υποστεί τον Μάρτιο, μετά την τραγωδία των Τεμπών. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο σχετικό ερώτημα, ακολουθεί καθοδική πορεία με 23,5% όταν τον Ιούνιο του 2021 ήταν στο 25,4%.

Ψηλά η συσπείρωση της ΝΔ, «αιμορραγεί» ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι λιγότερο από τρεις εβδομάδες μακριά από τις εκλογές, η ΝΔ έχει βαθμό συσπείρωσης 71,6% έναντι μόλις 60,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ έχει ελάχιστες διαρροές (3,8% προς ΣΥΡΙΖΑ, 3,4% προς ΠΑΣΟΚ, 2,3% προς Ελληνική Λύση και 2,3% σε άλλο κόμμα) ενώ το 12,4% των ψηφοφόρων της το 2019 κινμούνται στην περιοχή της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Έρευνα της RASS για το iefimerida.gr: Η συσπείρωση και οι μετακινήσεις για ΝΔ
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές της τάξης του 9,3% προς τη ΝΔ, 7,6% προς το ΠΑΣΟΚ, 5,6% προς το ΚΚΕ και 4,1% προς το ΜέΡΑ25. Η αδιευκρίνιστη ψήφος όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, κινείται στο 6,1%.

Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος για οικονομική διαχείριση

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμπιστεύεται επίσης η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών για την χρηστή διαχείριση της οικονομίας προς όφελος των πολιτών.

Ειδικότερα, το 41,1% προκρίνει τον νυν πρωθυπουργό έναντι 22,9% που προτιμά τον Αλ. Τσίπρα, 7,2% που απαντά Ν. Ανδρουλάκη και 24,7% που απαντά κανένας.

Ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά της χώρας από οποιονδήποτε άλλο λέει το 41,1% στην έρευνα της RASS για το iefimerida.gr.

Ο Μητσοτάκης κάνει πράξη όσα υπόσχεται

Στο ερώτημα μεταξύ των Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα «ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει πράξη όσα υπόσχεται;» οι ψηφοφόροι δίνουν ξεκάθαρα ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη με 37,5%. Αντιθέτως, είναι φανερό το έλλειμμα εμπιστοσύνης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μόλις ένα 19,1% απαντά το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα. Το 37,2% απαντά ότι δεν εμπιστεύεται όσα ακούει στις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων.

Πιο δημοφιλής αρχηγός ο Μητσοτάκης, δεύτερος ο Κουτσούμπας

Στην μέτρηση της Rass για το iefimerida.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 42,9% θετικές γνώμες. Δεύτερος ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 32,5%, τρίτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας με 30% και σε μικρή απόσταση (27%) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σταθερά χειρότερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα αν θα πράγματα την τελευταία τετραετία θα ήταν χειρότερα ή καλύτερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά είναι σταθερά απογοητευτικά για την Κουμουνδούρου. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (50,5%) δηλώνουν ότι θα ήταν χειρότερα, το 23,9% απαντά τα ίδια και μόλις ένα 17,7% πιστεύει το αντίθετο.

Μάλιστα, αυτή η αποστροφή σε διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και διαχρονικά και μάλιστα βαίνει αυξανόμενη. Τον Μάρτιο του 2023 το 49,9% πίστευε πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα με ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το ποσοστό ανεβαίνει στο 50,5%. Αντίστοιχα, μειώνονται (Από 18,1% στο 17,7%) όσοι πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα.

Ασφάλεια με ΝΔ στο τιμόνι

Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με τη ΝΔ στο τιμόνι της χώρας. Μόλις 19,4% απαντούν με ΣΥΡΙΖΑ, 6,7% με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 11,6% με άλλο κόμμα και 19,6% με κανένα.

Τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι απλά σε σχέση με τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τις εκλογές. Το 26,3% δεν θέλει να υπάρξει συναίνεση και να οδηγηθεί εκ νέου η χώρα σε εκλογές, Δεύτερη επιλογή την οποία προτιμά το 25,4% είναι να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ αν είναι πρώτο κόμμα, και να μπει στην κυβέρνηση. Ένα ποσοστό της τάξης του 21,4% θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν βγει πρώτο το κόμμα, ενώ το 13,3% επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να δώσει ψήφο ανοχής στο πρώτο κόμμα και να μην μπει στην κυβέρνηση.

Στο ερώτημα για το πώς βιώνει την καθημερινότητα ο Έλληνας ψηφοφόρος, ένα ποσοστό της τάξης του 46,3% δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει, ενώ το 33,6% θεωρεί ότι τα καταφέρνει καλά. Ωστόσο, υπάρχει κι ένα 13,8% που δεν μπορεί να προσφέρει στην οικογένειά του τα απαραίτητα κι ένα μικρό 5% που και τα φέρνει βόλτα άνετα και μπορεί να αποταμιεύσει και κάτι για τα επόμενα χρόνια.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Στην έρευνα της Rass οι πολίτες δείχνουν να μην πιστεύουν ότι οι πολιτικοί μπορούν να τους εξασφαλίσουν την διατήρησή της κυριότητας της πρώτης τους κατοικίας. Το 34,9% απαντά κανείς δεν μπορεί να προστατεύσει την α’ κατοικία. Τον Α. Τσίπρα απαντά το 29,4% και τον Κ. Μητσοτάκη το 26,5%.

Η καθημερινότητα κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατόρθωσε να «κερδίσει» ένα 6,3% των μέχρι πέρυσι δυσαρεστημένων πολιτών.

Τον Μάρτιο του 2022 το ποσοστό που έβλεπε ότι η ζωή του ήταν χειρότερη επί ΝΔ ήταν στο 49,7% ενώ τώρα θεωρούν το ίδιο το 43,4%. Σχεδόν 3 στους 10 (29,3%) υποστηρίζουν ότι η ζωή τους βελτιώθηκε, ενώ το 26,3% απαντά ότι παρέμεινε ίδια.

Το 66,4% συμφωνεί με το μπλόκο στον Κασιδιάρη

Συντριπτικά υπέρ της απαγόρευσης στο κόμμα Κασιδιάρη (το οποίο μπλόκαρε χθες ο Άρειος Πάγος), εμφανίζονται οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Rass. Το 66,4% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με τον αποκλεισμό του, έναντι ποσοστού 27,9% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Η ταυτότητα της έρευνας της RASS

H δημοσκόπηση της RASS ήταν πανελλαδική ποσοτική έρευνα τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνεντεύξεων οι οποία έλαβε χώρα από την 24η έως και την 27η Απριλίου 2023. Επελέγη δείγμα με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης συστηματικής τυχαίας δειγματοληψίας. Το δειγματοληπτικό σφάλμα είναι ± 3.1%. Μετά τη συλλογή τους τα δεδομένα σταθμίστηκαν ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις εκλογές. Για τις σταθμίσεις χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα της απογραφής πληθυσμού του 2011 και τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών του Ιουλίου 2019.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial