Τι είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που συμφωνήθηκε να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη

Στο τετ α τετ που είχαν χτες στη Νέα Υόρκη και διήρκεσε μία ώρα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το επόμενο σημαντικό βήμα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση συμφωνήθηκε να γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Με την διαπίστωση της ανάγκης να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα που με ορόσημο την προηγούμενη συνάντηση τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, οι δύο ηγέτες έδωσαν νέο ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, όπου συμφωνήθηκε να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο με τη συμμετοχή υπουργών από τις δύο χώρες που θα συζητήσουν για θέματα των χαρτοφυλακίων και θα υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας για ποικίλα θέματα στα οποία θα βρεθεί κοινή συνιστάμενη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».

Το Συμβούλιο

Το Συμβούλιο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς.

Από τον Οκτώβριο του 2009, ξεκίνησε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της διαδικασίας της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε και ένας νέος μηχανισμός προώθησης και διάρθρωσης της συνεργασίας των δυο χωρών σε τομείς «χαμηλής πολιτικής», το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (High Level Cooperation Council, HLCC).

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινιάσθηκε κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του τότε Πρωθυπουργού Ερντογάν στις 14 Μαΐου 2010.

Στις 4 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε, στην Κωνσταντινούπολη, η δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως και η πρώτη, διεξήχθη υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών, με τη συμμετοχή Υπουργών και από τις δύο χώρες. Κατά τις εργασίες του δεύτερου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, υπεγράφησαν κείμενα συμφωνιών στον τομέα της υγείας, του τουρισμού, της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, της αθλητικής συνεργασίας, της γυναικείας επιχειρηματικότητας κ.ά. Πρόκειται για τομείς που άπτονται ζητημάτων της καθημερινής ζωής των πολιτών των δύο κρατών.

Η τρίτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2014. Περιείχε, επίσης, σειρά διμερών επαφών μεταξύ των συμμετεχόντων Υπουργών των δύο Κυβερνήσεων και υπεγράφη Κοινή Δήλωση των δύο Πρωθυπουργών. Τέλος, διοργανώθηκε Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Στο πλαίσιο του τέταρτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που έγινε στη Σμύρνη στις 8 Μαρτίου 2016, συζητήθηκαν το προσφυγικό και οι διμερείς σχέσεις, υπήρξαν διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων Υπουργών ανά χαρτοφυλάκιο, ενώ υπεγράφησαν συνολικά έξι κείμενα (Κοινή Διακήρυξη των δύο Πρωθυπουργών), Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Πρακτορείων ΑΠΕ/ΜΠΕ-Anadolu, Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΕΡΤ-TRT, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Οργανισμών Λιμένων Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, Κοινή Δήλωση Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, Μνημόνιο Προθέσεων για την Παράνομη Μετανάστευση). Εξετάσθηκε, επίσης, πέραν της προοπτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη, η κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στην Ηγουμενίτσα.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial