Αύριο η συζήτηση το ΣτΕ για το θέμα των αρχαιοτήτων του μετρό

Έτοιμοι για την αυριανή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι οι εκπρόσωποι της in situ παραμονής των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του υπό κατασκευή Μετρό της πόλης μας.

Υπενθυμίζουμε πως ο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία (ΧΑΕ) προσέφυγαν στις 6 Ιουλίου 2020 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στην απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού της 4ης Μαρτίου 2020, για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου. Η δεύτερη αίτηση ακύρωσης έγινε από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από κοινού με 25 επιστήμονες και προσωπικότητες της πόλης.

Και η τρίτη αίτηση ακύρωσης έγινε από κοινού από τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Είμαστε έτοιμοι για την αυριανή συζήτηση», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών κ. Φωκίων Δεληγιάνης ενώ ανέφερε πως χθες ενημέρωσαν για το θέμα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα. «Πιστεύουμε πως είναι βάσιμες οι θέσεις μας, έχουμε σωστά επιχειρήματα, διαθέτουμε το σχετικό υλικό για να τεκμηριώσουμε τις απόψεις μας», συμπλήρωσε. Σε κάθε περίπτωση εξήγησε πως η απόφαση του ΣτΕ σίγουρα θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για «επίσκεψη» της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και χαρακτήρισε «πρόκληση» μια τέτοια ενέργεια λίγες μέρες πριν την εκδίκαση των προσφυγών.

Παράλληλα, τόνισε πως αν δεν είχε μεσολαβήσει η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την επιλογή της λύσης με απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των αρχαίων, στο τέλος του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης, εκτός του σταθμού Βενιζέλου.

Mail στον πρωθυπουργό για το Μετρό

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» ανήρτησε χθες στη σελίδα της στο facebook, διαδικτυακή δράση καλώντας τους ενδιαφερόμενους πολίτες να στείλουν μέιλ στον Πρωθυπουργό σήμερα Πέμπτη 5/11, 11.00 – 14.00, με θέμα «Κύριε Πρωθυπουργέ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τώρα το ΕΓΚΛΗΜΑ στον Σταθμό Βενιζέλου».

Εξάλλου παναττική στάση εργασίας από τις 9 πμ. ως τις 12 πμ. και συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 9 πμ., κήρυξαν την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 τα τέσσερα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού «Βενιζέλου» στη Θεσσαλονίκη.

Στην από κοινού ανακοίνωσή τους ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων λένε πως με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θα οδηγηθούμε στην «καταστροφή μιας ολόκληρης βυζαντινής γειτονιάς» και τονίζουν ότι μέχρι την έκδοση της απόφασης «συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου».

Επίσης ενημερώνουν ότι «η παράσταση διαμαρτυρίας θα αναπτυχθεί στο πεζοδρόμιο με την τήρηση των αποστάσεων και όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για τη δημόσια υγεία».

Σε δική τους χθεσινή ανακοίνωση η ΕΛΕΤ και η ΧΑΕ τονίζουν τη σημασία της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων ενώ συμπληρώνουν : «Δυστυχώς διακινούνται τελευταία δημοσιεύματα και αναρτήσεις ότι η αντίθεση των Εταιρειών μας στην υπουργική απόφαση είναι πολιτική. Οι φήμες αυτές είναι αφ’ ενός ανακριβέστατες και υποβολιμαίες και αφ’ ετέρου ηθικά κατακριτέες. Η αντίθεσή μας στην απόφαση απόσπασης και επαναφοράς των αρχαιοτήτων είναι αποκλειστικά και μόνον επιστημονική και πολιτισμική».

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial