Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με το αντιδιαβητικό φάρμακο ozempic του 1mg. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η έκτακτη εισαγωγή που έγινε από την πολιτεία μέσω του ΙΦΕΤ δεν κάλυψε τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών που πραγματικά χρειάζονται το φάρμακο. Αποτέλεσμα είναι όσοι μπορούν να πληρώσουν το υψηλό κόστος συμμετοχής, να προσέρχονται στα φαρμακεία με τη συνταγή του ιατρού ανά χείρας, αλλά να φεύγουν άπραγοι, αφού φάρμακο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι σοβαρό. Οι ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου του 1mg που προμηθεύτηκε η πολιτεία, μέσω ΙΦΕΤ, εξαντλήθηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης ζήτησε 400 τεμάχια ozempic1mg και έλαβε μόλις 72. Η ενημέρωση που είχαμε από τις φαρμακαποθήκες ήταν ότι θα υπήρχε σταδιακός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού πέραν της αρχικής παραλαβής, δεν αναμένονται άλλες ποσότητες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΦΣΘ απέστειλε πριν λίγεςημέρες επιστολή στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ) ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον εφοδιασμό των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα του 1 mg.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΦΣΘ, Γιώργος Κιοσές τονίζει ότι «όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση, μένουν έκθετοι τόσο οι ασθενείς όσο και οι φαρμακοποιοί, καθώς οι μεν έρχονται στα φαρμακεία με τις συνταγές που ήδη έχουν εκδώσει οι ιατροί και οι δε αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν. Για το λόγο αυτό ζητούμε επίσημη ενημέρωση από το ΙΦΕΤ για το αν προβλέπεται και πότε νέος εφοδιασμός των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial