Η ιστορική αγορά Μοδιάνο έλαμψε ξανά – Τι λένε επιχειρηματίες που γράφουν τις νέες σελίδες της ιστορίας της

«Η αγορά Μοδιάνο είναι ένας τουριστικός προορισμός. Όχι όπως είναι τώρα τα μαγαζιά αλλά αν ανακαινιστούν. Θέλω να συμμετάσχω και εγώ στην ανακαίνιση. Να είμαι μέτοχος». Με αυτά τα λόγια ο Μιχάλης Γκόσης, ο ιδιοκτήτης της τελευταίας επιχείρησης της ιστορικής αγοράς της Θεσσαλονίκης μοιραζόταν σε τηλεοπτική του συνέντευξη το όραμά του για το Μοδιάνο. Δυστυχώς, δεν αξιώθηκε να ζήσει για να δει ότι η επιθυμία του απέκτησε «σάρκα και οστά» και έγινε σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη.

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου η αναπλασμένη αγορά Μοδιάνο άνοιξε τις πύλες της και το εσωτερικό της πλημμύρισε και πάλι με κόσμο και βαβούρα, όπως στο παρελθόν. Ο όμιλος Φάις, στα χέρια του οποίου πέρασε η αγορά τον Ιούλιο του 2017, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ, δημιούργησε μια σύγχρονη αγορά, που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης, διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα, την μορφή και την παλιά της αίγλη.

Στο ισόγειο της στοάς, που κατασκεύασε το 1925 ο Eli Modiano, θα λειτουργήσουν περίπου 75 καταστήματα, τα οποία χωρίζονται ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος των τροφίμων που διαθέτουν. Καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι, είδη μελιού, ξηρούς καρπούς, τυροκομικά, γλυκά, βιολογικά ελληνικά προϊόντα αλλά και προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου. Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αγοράς Μοδιάνο λειτουργούν καταστήματα εστίασης, ενώ θα φιλοξενούνται και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Επιχειρηματίες περίμεναν με ανυπομονησία το άνοιγμα της νέας αγοράς, μίας σύγχρονης αγοράς σε ένα διατηρητέο μνημείο. Κάποιοι δεν μπορούσαν να φανταστούν την επιχείρησή τους να λείπει από το νέο αυτό εγχείρημα, ενώ άλλοι μιλούν συγκινημένοι για το Μοδιάνο και την επιστροφή τους σε γνώριμα λημέρια.

Το κρεοπωλείο Γκόση, η τελευταία επιχείρηση της αγοράς

Το κρεοπωλείο Μιχάλης Γκόσης βρισκόταν στην αγορά Μοδιάνο από το 1941 και η οικογένεια που αποτελούσε κομμάτι της επί 82 χρόνια σήμερα επιστρέφει στο σπίτι της. Ο παππούς της οικογένειας διατηρούσε πτηνοαυγοπωλείο και πωλούσε ζωντανά τα κοτόπουλα. Όταν ανέλαβε ο Μιχάλης Γκόσης έφτιαξε το κρεοπωλείο και ο κόσμος από τις 6:30 το πρωί σχημάτιζε ουρές για να αγοράσει τα προϊόντα.

Η τρίτη γενιά της οικογένειας έχοντας ανάμεικτα συναισθήματα επιστρέφει στην αναπλασμένη πλέον αγορά της πόλης με στόχο να γράψει το δικό της κεφάλαιο. «Από την μία έχουμε την χαρά ότι γυρνάμε στο σπίτι μας. Εκεί μέσα μεγαλώσαμε, εκεί μέσα ωριμάσαμε. Είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που θα μπορούσαμε να έχουμε», αναφέρει στο Thestival ο Σωτήρης Γκόσης, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του, Θανάση και την μητέρα τους, Κατερίνα, συνεχίζουν την επιχείρηση και φέρνουν στη μνήμη τους στιγμές από την αίγλη της αγοράς.

Ο γιος του, Σωτήρης, μιλάει συγκινημένος για τον πατέρα του λέγοντας ότι στοίχισε που το μαγαζί του έφυγε από την αγορά. «Η λύπη μας είναι ότι δεν είναι ο πατέρας μας να το δει να το χαρεί, ένας χαρακτήρας ξεχωριστός».

Το κρεοπωλείο Γκόσης μεταφέρθηκε εδώ και πέντε χρόνια στην οδό Ερμού. Με το άνοιγμα της αγοράς η οικογένεια ετοιμάζεται να γράψει νέες ιστορίες.

Ο 26χρονος που έφερε την ποντιακή κουζίνα στο Μοδιάνο

«Από την αγορά τροφίμων δεν θα μπορούσε να λείπει η ποντιακή κουζίνα και επειδή το πιροσκί δεν έλειπε από κανένα ποντιακό σπίτι, αποφάσισα ότι είναι το κατάλληλο προϊόν για να μπει μέσα στην αγορά». Τρίτη γενιά Πόντιος ο 26χρονος Γιάννης Κοτζαγερίδης νιώθει ευγνώμων που το προϊόν του επιλέχτηκε να είναι στο νέο ξεκίνημα της αγοράς Μοδιάνο. Μέσα από το κατάστημά του ο Γιάννης φέρνει το πιροσκί στην αγορά στην πιο εξελιγμένη μορφή του.

«Ενώ το γνωρίζουν όλοι με τυρί και πατάτα, εμείς θα επιλέξουμε διαφορετικές γεύσεις και vegan μενού. Παράλληλα, εκτός από το πιροσκί θα έχουμε και ποντιακά γλυκά και ποντιακά προϊόντα. Ποντιακά ζυμαρικά, φύλλα περέκ, βιολογικό αριάνι με γεύσεις φρούτων, το οποίο θα φτιάχνεται μπροστά στον πελάτη», λέει στο Thestival o κ. Κοτζαγερίδης. Εκτός από το Πιροσκί, ο κ. Κοτζαγερίδης έφερε τον Κήπο της Μοδιάνο στην αναγεννημένη στοά, μία γωνιά με μπαρ – ανθοπωλείο καθώς και ένα μπαρ με αρωματικά φυτά και μπαχαρικά.

«Ένα καινούργιο project πανελλαδικά»

Από τριών χρονών, ο Άκης Χατζηπαρασκευαΐδης θυμάται τον εαυτό του μέσα στους ξηρούς καρπούς. Το 1989, ο πατέρας του Άκη άνοιξε το κατάστημα «Ηλιοτρόπιο» στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Όταν έμαθαν για την επαναλειτουργία της αγοράς Μοδιάνο οραματίστηκαν την οικογενειακή επιχείρησή τους να αποτελεί κομμάτι της στοάς.

«Είναι ένα καινούργιο project πανελλαδικά, μας άρεσε η ιδέα και είναι η πρώτη αγορά που είναι σκεπαστή στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι ο κόσμος που θα την επισκέπτεται θα είναι πάρα πολύς», σημειώνει στο Thestival o Χατζηπαρασκευαΐδης, επισημαίνοντας την σημασία της τοποθεσίας και της ιστορικότητας του κτιρίου.

300 νέες θέσεις εργασίας

Συνολικά 300 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από το άνοιγμα της νέας αγοράς στις 75 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Ομίλου Φάις, Χασδάι Καπόν αποστολή της νέας γενιάς της αγοράς Μοδιάνο «είναι να προσφέρει στους επισκέπτες εκλεκτές ελληνικές και πολυπολιτισμικές εμπειρίες, από την αγορά νωπών προϊόντων έως γεύσεις, εκδηλώσεις και διασκέδαση, σε ένα μοναδικό περιβάλλον υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και ιστορικής σημασίας που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο και αντανακλά τον πολιτιστικό δυναμισμό του πιο αισιόδοξου προσώπου της Θεσσαλονίκης, όπως και τη σημαντική γαστρονομική κουλτούρα της συμπρωτεύουσας».

Όπως τόνισε ο κ. Καπόν στο Thestival, η ιδιωτική πρωτοβουλία του oμίλου Φάις θα φέρει αποτελέσματα μετά από έξι χρόνια.

Μία «πράσινη» αγορά με οικολογικό αποτύπωμα

Η αγορά Μοδιάνο με την έναρξη της λειτουργίας της θα καταστεί σε ένα πράσινο κατάστημα με μηδενικά απόβλητα υπογράμμισε στο Thestival o Διευθυντής Λειτουργίας της Αγοράς Μοδιάνο, Θανάσης Παππάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο υπόγειο επεκτείνεται η καινοτομία και οι εξυπηρετήσεις υψηλής στάθμης. Υποσταθμός ΔΕΗ-ηλεκροπαραγωγά ζεύγη-σύστημα ψύξης και θέρμανσης-συστήματα πυρόσβεσης και εφεδρικές δεξαμενές νερού είναι μερικές από τις καινοτομίες.

«Η ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, οργανικών έχουν περίοπτη θέση στις εγκαταστάσεις (δεματοποιητές χαρτιού-ψυγείο για οργανικά-press container κ.α.) πιστοποιούν με βεβαιότητα πως η αγορά Μοδιάνο θα καταστεί με την έναρξη λειτουργίας της πράσινο κατάστημα, με μηδενικά απόβλητα. Η βιοκλιματική λειτουργία της αγοράς συνοδεύεται με τις οικολογικές επιλογές στη διαχείριση και εν συνόλω αποδίδεται σε λειτουργία με τους καλύτερους όρους», συμπλήρωσε ο κ. Παππάς.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial