Αδιανόητες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων

Ένα μεγάλο τμήμα της οροφής έπεσε επάνω στα γραφεία όπου δουλεύουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο Δημοτολόγιο Καλαμαριάς. Από καθαρή τύχη, καθώς το ατύχημα έγινε το Σαββατοκύριακο, δεν θρηνήσαμε θύματα.

Το γεγονός αυτό δεν συνέβη ξαφνικά. Εδώ και χρόνια, οι εργαζόμενοι στο ισόγειο του παλιού δημαρχείου, όπου στεγάζεται και το θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», προειδοποιούν για τους κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Στόρια χαλασμένα για χρόνια, εγκαταστάσεις κλιματισμού τεσσαρακονταετίας, μουχλιασμένοι τοίχοι, ετοιμόρροπα επιχρίσματα οροφής μέσα από τα οποία φαίνονται σκουριασμένα σίδερα, ταλαιπωρούν μια υπηρεσία που, πέραν του καθημερινού φόρτου εργασίας, είναι υπεύθυνη για την εκλογική διαδικασία.

kalamaria-dimotologio3.jpg
kalamaria-dimotologio2.jpg
kalamaria-dimotologio5.jpg

Πιστεύοντας ότι η διοίκηση Δαρδαμανέλη θα δείξει την επιβαλλόμενη, από τους νόμους περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, προσοχή δεν δημοσιοποιήσαμε μέχρι σήμερα, όσα είδαμε, φωτογραφίσαμε αλλά και όσα δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους, τους προηγούμενους μήνες.

Σεβόμενοι την ιδιαίτερη συνθήκη της προεκλογικής περιόδου και την ανάγκη της απρόσκοπτης λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας, δεν αναφερθήκαμε δημόσια, ούτε στην βρωμιά ετών στον ημιώροφο του κτιρίου, ούτε στην περιφρόνηση της ίδιας της ιστορίας του Δήμου, καθώς τα ιστορικά αρχεία του ληξιαρχείου θρυμματίζονται από τη σκόνη και τους μύκητες στα υπόγεια, ούτε για τα ποντίκια που περιδιαβαίνουν εντός των γραφείων, ούτε για τις σακούλες με τις οποίες καλύπτουν κάθε βράδυ τους υπολογιστές, φοβούμενοι ακριβώς αυτό που, τελικώς, συνέβη.

Τώρα, το ποτήρι ξεχείλισε. Στα είκοσι λεπτά που παραμείναμε στον χώρο, αρχίσαμε να αισθανόμαστε δυσφορία, αφού βραχήκαμε από την οροφή που στάζει, με τα νερά να συλλέγονται σε κουβάδες, παραδίπλα από τους υπολογιστές. Ο τόπος μυρίζει μούχλα και δυσωδία, ενώ, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι, δεν θα αποκολληθεί και άλλο κομμάτι από την οροφή και ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι μέρα εργάσιμη.

kalamaria-dimotologio1.jpg

Μέσα στον χώρο αυτόν υπάρχουν εργαζόμενοι με αναπνευστικά προβλήματα, λειτουργούν επί ώρες άνθρωποι που έχουν δικαίωμα σε καλές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Στην μουχλιασμένη οροφή διαπερνούν και οι καλωδιώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και η πιθανότητα βραχυκυκλώματος είναι ορατή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ενόψει εκλογών.

Καλώ κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή, να επιληφθεί, πριν συμβούν τα χειρότερα.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial