Μόλις στο 0,3% η διασπορά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης – Διίστανται οι απόψεις των ειδικών για τη συμβολή τους στην αύξηση των κρουσμάτων
Περιορισμένη είναι η διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας τέσσερις εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης.
Ελάχιστα είναι τα κρούσματα και στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την οποία όμως δεν μπορούν ακόμα να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς άνοιξε πριν από μόλις τέσσερις ημέρες, την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία αυξητική τάση, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ελεγχόμενη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στα 20.000 τμήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα κρούσματα είναι λιγότερα από 60, δηλαδή η διασπορά είναι κάτω από το 0,3%, ενώ στα γυμνάσια και στα λύκεια καταγράφηκαν μόλις έξι κρούσματα.
«Υπάρχει μία αυξητική τάση καθημερινά, αλλά με βάση τα στοιχεία είναι μικρή και όχι ανησυχητική. Το σχολείο πάντα ακολουθεί τα δεδομένα της κοινωνίας. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, σε μια περιοχή να αυξάνονται τα κρούσματα και στα σχολεία να κρατάς μικρά ποσοστά. Σίγουρα θα έχουμε κι εκεί μια αντίστοιχη τάση. Όταν γεμίζουν τα σπίτια (σ.σ. με κρούσματα) αυτά θα μεταφερθούν και στα σχολεία. Όμως μέσα στα σχολεία δεν παρατηρείται καθόλου το φαινόμενο της διασποράς. Όταν έχουμε κρούσμα σε ένα τμήμα το κλείνουμε αυτομάτως. Δεν παρατηρήθηκε καμία φορά να νοσήσει κάποιος μαθητής και να μεταφερθεί ο ιός σε άλλο τμήμα. Και όσα περιστατικά κρουσμάτων καταγράφηκαν δεν προήλθαν από τα σχολεία, αλλά από το σπίτι. Η κατάσταση φαίνεται πως είναι ελεγχόμενη, χωρίς κανείς να μπορεί να μιλήσει για το αύριο, οπότε τα δεδομένα μπορεί να είναι διαφορετικά», είπε στη Voria.gr ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Ο περιφερειακός διευθυντής σημείωσε ότι όλα τα πρωτόκολλα τηρούνται αυστηρά, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση κρούσματος σε καθηγητή στα Γιαννιτσά, ο οποίος είχε κάνει μάθημα σε τέσσερα τμήματα, τα οποία έκλεισαν όλα για λόγους ασφαλείας. Και τόνισε ότι αμέσως μετά την εμφάνιση κρούσματος υπάρχει μηχανισμός που δουλεύει από την επόμενη μέρα, ενώ για όσα τμήματα αναστέλλεται η λειτουργία τους δεν χάνονται μαθήματα, τα οποία συνεχίζονται διαδικτυακά.
Ανησυχία στις επιβαρυμένες περιοχές
Η λειτουργία των σχολείων έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία κυρίως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα τέθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.
Τόσο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έθεσαν το θέμα στη βάση του κατά πόσο τα ανοιχτά σχολεία επιβαρύνουν την επιδημιολογική κατάσταση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι γύρω από τις σχολικές μονάδες παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι θα ζητήσει επίσημα στοιχεία για το αν προκύπτει διασπορά λόγω της λειτουργίας τους, έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να ληφθούν μέτρα.
Διχασμένη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων
Το ζήτημα δεν έχει διχάσει μόνο την κοινωνία αλλά και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με τα μέλη της να εκφράζουν αντικρουόμενες απόψεις.
«Τα σχολεία δεν έχουν κανένα θέμα. Δεν είναι βεντάλια που ανοίγεις και κλείνεις. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα σχολεία είναι το πρόβλημα, ούτε ότι δημιούργησαν πρόβλημα. Τα παιδιά τα ρώτησαν που κάθονται στο σπίτι τους κι έχουν τρελαθεί ή φέτος δίνουν πανελλήνιες; Το ιικό φορτίο στην Αττική υπήρχε πριν από τα σχολεία, εδώ και 25 μέρες. Βεβαίως θα υπάρχουν και κάποια κρούσματα, αλλά είναι ελεγχόμενα και με πολλά τεστ η κατάσταση θα ελέγχεται ακόμα καλύτερα. Το σκεπτικό της επιτροπής που αποφάσισε κατά πλειοψηφία ήταν πολύ σωστό. Το άνοιξε – κλείσε κάθε πέντε μέρες είτε για σχολεία είτε για καταστήματα δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση», είπε στη Voria.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη.
Στον αντίποδα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε ότι το άνοιγμα των σχολείων άφησε σαφές αποτύπωμα. «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ανοιχτά πως θα πρέπει να κλείσουν άμεσα όλα τα σχολεία, ακόμα και τα δημοτικά.
Πάντως, σε χθεσινές δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο δεν έχει λάβει εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο των σχολείων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση στη βάση των εισηγήσεων των ειδικών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργούν όλα τα σχολεία στη χώρα με δια ζώσης διδασκαλία, πλην των λυκείων στις «κόκκινες» περιοχές.
Πηγή: voria.gr