Τι ζητούν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας και πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις αν αποφασιστούν σκληρότερα μέτρα

Αυστηρότερα μέτρα και πιο σκληρούς ελέγχους ζήτησαν και επίσημα οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας για τη Θεσσαλονίκη, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης που ακολούθησε την συνάντηση της Πέμπτης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ειδικότερα, τον έντονο προβληματισμό τους για τον τρόπο που επιτηρούνται τα μέτρα περιορισμών που έχουν ληφθεί για την πανδημία, εκφράζουν ομόφωνα τα μέλη του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των στιγμών και τους κινδύνους που υπάρχουν για την επιδείνωση της κατάστασης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, συγκάλεσε, με πρωτοβουλία του, εκτάκτως χθες, συνεδρίαση του Δ.Σ, το οποίο ομόφωνα συμφώνησε στην ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, κυρίως στην κατεύθυνση της συστηματοποίησης των ελέγχων και της αυστηροποίησής τους.

Η ΠΕΔΚΜ κινείται σ΄ αυτήν την κατεύθυνση με βασικό γνώμονα ότι πάνω από όλα βρίσκεται η ζωή και ο άνθρωπος, υποστηρίζοντας ότι τίποτα άλλο δεν έχει μεγαλύτερη αξία έτσι ώστε να επιτρέπονται συνθήκες χαλάρωσης χάριν της οικονομίας και της αγοράς, ή της ικανοποίησης της θρησκευτικής ανάγκης του πιστού κάθε δόγματος.

Ειδικότερα, στην απόφαση του, η οποία θα υποβληθεί προς τους αρμόδιους Υπουργούς, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, αναφέρει:

● Παρατηρείται μία «διακριτική» σε πολλές περιπτώσεις επιτήρηση των μέτρων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την κρισιμότητα των στιγμών.

● Έχει διαπιστωθεί πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away δεν δίνει την αναμενόμενη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, αφού λειτουργεί ως υποβοήθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό έχει ως συνέπεια την καταστρατήγηση του μέτρου, όπως για παράδειγμα με την πώληση αγαθών εντός του καταστήματος η την παράδοση προϊόντων χωρίς ραντεβού, και θα πρέπει ουσιαστικά να επανεξετασθεί και κάτω από αυτές τις παραμέτρους. Και σίγουρα σε κάθε περίπτωση η αστυνόμευση να είναι αυστηρότατη.

● Η κυκλοφορία σε κεντρικούς οδικούς άξονες δεν θυμίζει σε τίποτα ότι βρισκόμαστε σε περίοδο lock down, ενώ οι αστυνομικοί έλεγχοι, κυρίως στους περιφερειακούς δήμους, είναι ανύπαρκτοι.

● Ιεροί Ναοί: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια. Πιστή τήρηση των μέτρων που από κοινού (Πολιτεία-Εκκλησία) έχουν αποφασισθεί, δίχως παρέκκλιση για οποιονδήποτε λόγο.

Οι τέσσερις προτάσεις

Με βάση τα παραπάνω το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ απαραίτητη:

1.Την ενεργοποίηση περισσότερων μηχανισμών ελέγχου και επιβολή κυρώσεων ώστε «να οδηγηθούμε σε ταχεία μείωση των κρουσμάτων, για να μείνει πίσω μας ως θλιβερή παρένθεση το lockdown και τα μέτρα περιορισμού και να επιστρέψουμε το ταχύτερο δυνατόν υγιείς και ασφαλείς στην κανονικότητά μας».

2.  Άμεση επικαιροποίηση των μέτρων σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες, με ταυτόχρονη αυστηρή αστυνόμευση και επιτήρηση της εφαρμογής τους. Αυτό επιβάλλεται να γίνει άμεσα έτσι ώστε να μην υπάρχει πισωγύρισμα και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των συμπολιτών μας.

3. Δηλώνει ομόψυχα την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους όπου τους ζητηθεί, στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και να συμμετάσχουν οι ίδιοι στον εμβολιασμό.

4. Οι Δήμαρχοι επιθυμούν να είναι εκ των πρώτων που θα εμβολιασθούν στέλνοντας και μήνυμα ζωής, στις τοπικές τους κοινωνίες, καθώς, «είναι χρέος όλων μας να τελειώνουμε με τον εφιάλτη παίρνοντας τη ζωή στο χέρι μας».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΔΚΜ απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, και στους 38, να στείλουν όλοι μαζί το μήνυμα της ζωής, εμβολιαζόμενοι την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο, παρουσία των ΜΜΕ ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα.

Η μνεία Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού ο Νίκος Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ουσιαστικά πως υπάρχουν σκέψεις των ειδικών για πιο αυστηρά μέτρα, καθώς το επιδημιολογικό φορτίου δεν μειώνεται με τους επιθυμητούς ρυθμούς. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα αποφασίσουν εντός του Σαββατοκύριακου αν θα ισχύσουν νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, με τις ανακοινώσεις να υπάρχει πιθανότητα να γίνουν ακόμη και την Κυριακή.

Τι δείχνουν τα λύματα

Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου έχει σταθεροποιηθεί το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στο διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες και από τη στιγμή που το ιικό φορτίο πέρασε στο πορτοκαλί από το κόκκινο επίπεδο, υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις, που δείχνουν ότι έχει ανακοπεί η τάση αποκλιμάκωσης, η οποία είχε καταγραφεί από τα μέσα έως τα τέλη Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση προς τα κάτω. Η παρατεταμένη παραμονή στο ίδιο επίπεδο, δείχνει πως τα μέτρα που ισχύουν, με τον τρόπο που εφαρμόζονται από τους πολίτες, έχουν φτάσει στο όριό τους, δε μας πηγαίνουν σε πιο χαμηλά επίπεδα, δε βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στη σταθεροποίηση αυτή, όπως εξήγησε, είναι «μέσα στη χαλαρότητα των εορτών και της ανάγκης των ανθρώπων να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με κοντινούς τους συγγενείς ή φίλους, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα νέα απότομο ξέσπασμα».

«Είναι πολύ εύκολο η σπίθα να γίνει πυρκαγιά. Και όταν λέμε πως βρισκόμαστε στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, ας θυμόμαστε και ότι εκείνες τις μέρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είχαν μικρή πληρότητα, ενώ τώρα αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση με τις ΜΕΘ γεμάτες», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, διευκρίνισε, ότι «αυτή η μεταβλητότητα που βλέπουμε στο διάγραμμα μεταξύ των μετρήσεων, είναι στα όρια της ακρίβειας της τεχνικής που ακολουθούμε. ‘Αρα στην πραγματικότητα αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως έχουμε σταθεροποίηση του ιικού φορτίου».

Στο  διάγραμμα οι ημέρες των δειγματοληψιών, που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα, αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου αναμένονται αποφάσεις και ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Δείτε το διάγραμμα.

w18-162907diagramm.jpg

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial