Λάθος χρονική στιγμή με πολύ υψηλό ρίσκο το άνοιγμα πριν πέσουν τα κρούσματα

Η σταδιακή άρση του lockdown και των μέτρων περιορισμού, μπήκε ξαφνικά στο τραπέζι με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να συνεδριάζει εκτάκτως τις επόμενες ημέρες. Ο «οδικός χάρτης» όμως για το άνοιγμα της οικονομίας έχει ήδη σχεδιαστεί σε αδρές γραμμές και αυτή η… βιασύνη βρίσκει αντίθετους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ενάντια σε οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων αυτή την εποχή που κορυφώνεται το τρίτο κύμα.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων με πάνω από 600 διασωληνωμένους ασθενείς, με τα κρεβάτια στα νοσοκομεία της Αττικής να εξαντλούνται και με τη Θεσσαλονίκη να βλέπει αυξητική πορεία στα κρούσματα και τις εισαγωγές», σημειώνει στο TyposThes, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Το μόνο που υπάρχει κάποιο νόημα να συζητήσουμε, στη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι η διόρθωση κάποιον αναποτελεσματικών μέτρων, όπως να διευρύνουμε το ωράριο των σούπερ μάρκετ για να μην υπάρχει συνωστισμός, να αλλάξουμε το όριο των 2 χλμ. για την καθημερινή άθληση, γενικώς ό,τι δεν λειτουργεί να δούμε αν έχει νόημα να αλλάξει και πως. Όμως το άνοιγμα της κινητικότητας και άρα της διασποράς σε αυτό το χρονικό σημείο είναι αδιανόητο, με τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας», συμπληρώνει.

Στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από την Αττική, αλλά τα περιστατικά αυξάνονται καθημερινά. «Έχουμε πλέον 25-30 εισαγωγές περιστατικών Covid καθημερινά και οι κλίνες ΜΕΘ μειώνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Δεν ξεχνάμε ότι στην πόλη μας τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και άλλους ασθενείς, δεν έχουμε κάποιο έκτακτο σχέδιο για την πληρότητα όπως στην Αττική. Δεν έχουμε τόσο χώρο όσο είχαμε το Δεκέμβριο», εξηγεί ο κ. Καπραβέλος και χτυπάει το καμπανάκι «αν δεν προσέξει η Θεσσαλονίκη, υπάρχει περίπτωση και πάλι να χρειαστεί έκτακτο σχέδιο για στηριχτεί το σύστημα υγείας».

Ακριβώς στο ίδιο πνεύμα σχολιάζει τη συζήτηση για το άνοιγμα και ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο TyposThes παραθέτοντας τους αμείλικτους αριθμούς«Με πληρότητα 96% στις ΜΕΘ της Αττικής και 16 κενές κλίνες, 75% στη Θεσσαλονίκη με 35 κενές κλίνες και 79% πληρότητα ΜΕΘ στην Επικράτεια, είναι λάθος να συζητάμε για άνοιγμα. Σκεφτείτε ότι όταν ξεπερνάμε το όριο του 80% στην πληρότητα, περνάμε στο πολύ βαθύ κόκκινο και χρειάζεται έκτακτο σχέδιο διαχείρισης για να στηριχτεί το σύστημα υγείας».

«Η Θεσσαλονίκη είναι πιθανό να χρειαστεί ξανά ειδικό σχέδιο στήριξης, όπως το Νοέμβριο», εξηγεί. «Εμείς είμαστε πάντα υπέρ του ανοίγματος της οικονομίας και των κλάδων, όμως με υγειονομική ασφάλεια. Εγώ δεν μπορώ να προτείνω κανένα άνοιγμα, αν δεν υπάρχει μια σταθερή τάση μείωσης, την οποία αναμένουμε αν όλα πάνε καλά μέσα στον Απρίλιο», καταλήγει.


Τι θα συζητηθεί στην έκτακτη διάσκεψη των ειδικών

Έκτακτες αποφάσεις για όλα τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή για την αναχαίτιση της πανδημίας θα κληθεί να λάβει την Παρασκευή η Επιτροπή των περίπου 30 λοιμωξιολόγων και λοιπών ειδικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή θα εξετάσει όλα τα μέτρα που αυτή την στιγμή είναι σε ισχύ και θα προχωρήσει σε εισηγήσεις αλλαγών και επικαιροποίησης όπου το κρίνει απαραίτητο. Επιπλέον, με δεδομένη την κόπωση των πολιτών, η Επιτροπή θα κληθεί να δώσει τον ορίζοντα του ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό είναι πως με τα σχολεία να είναι κλειστά μέχρι τις 29 Μαρτίου, θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων από τις 22 Μαρτίου. Ειδικότερα, αν δεν παρατηρηθεί άνοδος των κρουσμάτων, η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα της αγοράς. Τα καταστήματα θα ανοίγουν με τη μέθοδο του click inside, δηλαδή με φυσική παρουσία των καταναλωτών στο κατάστημα και όχι με την μέθοδο του click away. Πιθανώς να εφαρμοστεί για πρώτη φορά το SMS στο 13032, το οποίο έχει ισχύ για τρεις ώρες και επιτρέπει μία μετακίνηση για αγορές λιανικού εμπορίου ανά ημέρα.

Παράλληλα, υπάρχει η πρόθεση για άνοιγμα καφέ και εστιατορίων πριν το Πάσχα, σε εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, το σχέδιο είναι για άνοιγμα καφέ και εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους στα μέσα του Απριλίου, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για μαζικά ράπιντ τεστ σε εργαζόμενους στην εστίαση.

Επίσης, η Επιτροπή φαίνεται έτοιμη να λάβει αποφάσεις για κατάργηση δύο απαγορεύσεων που είναι σε ισχύ τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αττική. Έτσι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα καταργηθεί η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο με τον κωδικό «6», για σωματική άθληση. Η κατάργηση θα σημαίνει πως οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας το SMS με κωδικό «6».

Τέλος, αποφάσεις θα ληφθούν και για την απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα που αυτή τη στιγμή είναι στις 19.00 το απόγευμα. Οι ειδικοί θα λάβουν την τελική απόφαση, ωστόσο, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η αλλαγή του μέτρου για τις 21.00 το βράδυ.

ΕΟΔΥ: 59 νέοι θάνατοι και 1.533 κρούσματα κορωνοϊού

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789  (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 666 τα κρούσματα στην Αττική εκ των οποίων τα 179 στο κέντρο της Αθήνας και 148 νέες διαγνώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (68.1% άνδρες). Μέσα σε ένα 24ωρο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξήθηκε κατά 41 καθώς τη Δευτέρα είχαν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ 564 διασωληνωμένοι ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών από την έναρξη της πανδημίας είχε καταγραφεί μετά την κορύφωση του β’ κύματος στις 3 Δεκεμβρίου με 622 ασθενείς στα νοσοκομεία αναφοράς.

Την Παρασκευή οι εμβολιασμοί για τις ευπαθείς ομάδες

Στην πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα αναφέρθηκαν η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Μετά το κριτήριο της ηλικίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων «λίαν αυξημένου κινδύνου», όπως ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Τα νοσήματα που περιλαμβάνονται είναι περιληπτικά τα εξής:

-Τα άτομα με μεταμόσχευση

-Νεφρική ανεπάρκεια

-Καρκίνος υπό αγωγή

-Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

-Σοβαρή ηπατική νόσος

-Ανοσοκαταστολή

-Άλλα νοσήματα (Σύνδρομο Down κ.ά.)

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες (περίπου 250.000 άτομα). Οι πρώτοι θα ειδοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από τη Δευτέρα. Από την Παρασκευή θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και μέσω του emvolio.gov.gr

Θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70-74 ετών, ενώ αρχές Απριλίου θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχαν προγραμματιστεί 7.815 ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca και προσήλθαν 6.684 πολίτες.

«Έχουμε ξεπεράσει το 1,3 εκατ. εμβολιασμούς. Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου, η θέση της Εθνικής Επιτροπής ήταν ξεκάθαρη και στηρίχθηκε σε καθαρά επιστημονικά κριτήρια.

Η Ελλάδα είμαστε στη γραμμή του ΕΜΑ, ο οποίος είναι αρμόδιος και αξιολογεί τα στοιχεία από όλες τις χώρες. Ο δικός μας Οργανισμός έχει αποφασίσει τη συνέχιση των εμβολιασμών», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial