Δεδομένη θεωρείται η παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα και το μη άνοιγμα της αγοράς, μετά το πέρας της 29ης Μαρτίου.

Τόσο ειδικοί, όσο και στελέχη της κυβέρνησης αυτό αφήνουν να εννοηθεί. Το καλό και το κακό σενάριο.

Μεγάλος είναι ο διχασμός των λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Στο συρτάρι φαίνεται πως μπαίνουν ξανά τα όποια σχέδια της κυβέρνησης για την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας, καταρχάς με την απελευθέρωση του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, μπροστά στις συνθήκες «πολέμου» στις οποίες έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία.

Δεύτερες σκέψεις
Οι δεύτερες σκέψεις της κυβέρνησης για περαιτέρω χαλάρωση ενισχύονται και από τις προβλέψεις των ειδικών που βλέπουν δραματική αύξηση των κρουσμάτων μέχρι τις επόμενες 3 εβδομάδες.

Άλλοι επιστήμονες πάντως επιμένουν πως το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, θα βοηθούσε ώστε να σταματήσει η διασπορά της πανδημίας που σήμερα έχει μεταφερθεί μέσα στα σπίτια και τις οικογένειες.

Ο εμπορικός κόσμος την ίδια στιγμή με κάθε τρόπο, δηλώνει την αγωνία του για την επόμενη ημέρα και ζητά να ανοίξουν τα καταστήματα με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Στα όριά τους οι πολίτες
Οι βαλβίδες εκτόνωσης που άνοιξε η κυβέρνηση με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, φαίνεται να δούλεψαν καθώς οι πολίτες δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα όρια της υπομονής τους.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα επανεξετάσει τα δεδομένα την επόμενη εβδομάδα, από τα οποία και θα εξαρτηθεί η απόφαση για περαιτέρω αύξηση της καραντίνας.

Μάχη και τον Απρίλιο, ανάσα από Μάιο

Μάχη με τον χρόνο για την έναρξη της επιδημιολογικής αποκλιμάκωσης δίνει η χώρα ενώ αναπροσαρμόστηκαν ελαφρώς τα περιοριστικά μέτρα του ωραρίου κυκλοφορίας, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, και του ανοίγματος κομμωτηρίων.

Οι επιστήμονες έβαλαν φρένο στα σενάρια ελεύθερης διαδημοτικής μετακίνησης, καθώς η επιδημία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή. Οπως φαίνεται και ο Απρίλιος θα «φύγει» με τους επιδημιολογικούς δείκτες σε υψηλό επίπεδο. Οι επιστήμονες προβλέπουν δίμηνο μάχης, με την ουσιαστική ανάσα να έρχεται τον Μάιο. Εκείνο που μοιάζει σίγουρο είναι ότι ο Απρίλιος είναι ο τελευταίος πολύ δύσκολος μήνας μιας και η ώθηση που θα δοθεί στους εμβολιασμούς και η νέα στρατηγική αυξημένου τέστινγκ θα βοηθήσουν στη διαχείριση της πανδημίας.

«Θέλουμε να δούμε την επόμενη εβδομάδα σταθεροποίηση στον δείκτη θετικότητας», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης, εξηγώντας, βέβαια, ότι μένει να φανεί στην επιδημία η επίδραση του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας όταν παρατηρήθηκαν φαινόμενα έντονου συνωστισμού σε πάρτι ή διοργανώσεις καρναβαλιού.

Καλό/κακό σενάριο

Το καλό σενάριο, όπως αποτυπώθηκε και στην κρίσιμη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, είναι να φανεί σταθεροποίηση την επόμενη εβδομάδα, με έναρξη της αποκλιμάκωσης από τα μέσα Απριλίου. Το κακό σενάριο προβλέπει αποκλιμάκωση τον Μάιο, κάτι που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη παράταση των περιοριστικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιστήμονες δυσκολεύονται να εκτιμήσουν το χρονικό σημείο της κορύφωσης, ώστε να μπορούν να προβλέψουν πότε θα έρθει η ύφεση. Η Αττική, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται παραπάνω από ένα μήνα σε σκληρό lockdown (από τις 11/2), συνεχίζει να συγκεντρώνει πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης άφησαν, ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή μια μικρή «αχτίδα» για πιθανή σταθεροποίηση.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή και παρά την κυβερνητική πρόταση για άρση των περιορισμών στη χρήση του κωδικού «6» των sms, οι επιστήμονες ομόφωνα εισηγήθηκαν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συγκεκριμένη χαλάρωση του μέτρου, καθώς είναι γνωστό ότι γίνεται κατάχρηση στον συγκεκριμένο κωδικό και χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για ποικιλία άλλων δραστηριοτήτων.

Οι «βαλβίδες εκτόνωσης» της κοινωνίας δίνονται σε αυτή τη φάση με χαλάρωση του επιτρεπόμενου ωραρίου μετακίνησης που μετατέθηκε έως τις 9 το βράδυ για όλη τη χώρα, με το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων. «Εχουμε μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Εναν κόσμο που έχει πραγματικά κουραστεί, αν και οι περισσότεροι τηρούν τα μέτρα, κάτι που έρχεται να συνδεθεί με έναν μεταλλαγμένο ιό», εξηγεί ο κ. Ζαούτης. Η εξαιρετικά κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή, πάντως, δεν επιτρέπει κατά τους ειδικούς μακροπρόθεσμες προβλέψεις, για αυτό και δεν εισηγήθηκαν ούτε ήταν σε θέση να συζητήσουν τίποτα περισσότερο όσον αφορά σε άλλους τομείς της οικονομίας και ειδικά στο λιανεμπόριο, για το οποίο προωθείται επανεκκίνηση κάπου μέσα στον Απρίλιο. Αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Γκίκας: η κατάσταση δεν επιτρέπει άλλα μέτρα χαλάρωσης

«Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τόνισε πως «όταν το σύστημα υγείας «αγκομαχάει», επιστρατεύουμε ιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς. Ο καθένας μας έχει έναν προσωπικό χάρτη επιθυμιών και εγώ θέλω να ανοίξει η αγορά και να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με βάση και την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα», αναφέροντας ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες υπάρχει μικρή αύξηση ή κάμψη σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα.

Ο κ. Γκίκας υποστήριξε ότι τα μέτρα και το lockdown δούλεψαν, πιστεύω ότι τα μέτρα δούλεψαν και τώρα που έχουμε και μια αλλαγή ποιότητας, μια αναβάθμιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα δωρεάν self test που θα δοθούν σε κάθε πολίτη, ελπίζουμε σε σημαντική βελτίωση της κατάστασης.

Σταμπουλίδης: αμφίβολο το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου

Ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», είπε ότι σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων, τονίζοντας ότι τους αρχαιολογικούς χώρους μπορούν να επισκεφτούν μόνο οι κάτοικοι του Δήμου στον οποίο βρίσκονται, ενώ για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών μπορεί να υπάρξει μετακίνηση σε κοντινούς δήμους για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών, πάντοτε με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται.

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι η απαγόρευση μετακινήσεων αφορά εν πολλοίς και την αποφυγή κινητικότητας και συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ είπε ότι έχουν προστεθεί λεωφορεία στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει επίταξη στον εν λόγω τομέα.

Είπε ακόμη ότι η απαγόρευση μετακινήσεων ιδιοκτητών και προς τα εξοχικά σπίτια που διαθέτουν εντάσσεται στο πλαίσιο αποτροπής της μετάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ο Γ.Γ. Εμπορίου είπε ότι μελλοντικά οι αγορές μας από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή sms στο 13032, απέφυγε ωστόσο να πει αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής, είναι μάλλον αποθαρρυντική προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς από τις 29 Μαρτίου, όπως είχε εκτιμηθεί από την Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις.

Επιφυλακτικός ήταν ο κ. Σταμπουλίδης και σε ότι αφορά την λειτουργία κλάδων της αγοράς, όπως η Εστίαση, για την οποία υπάρχει η πρόβλεψη για λειτουργία των καταστημάτων μετά τα μέσα Απριλίου, με εξυπηρέτηση πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

ΠΗΓΗ: newsique.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial