Σε λίγες ημέρες ο ελληνικός λαός θα εορτάσει την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Την ημέρα αυτή αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους μας, οι οποίοι μέσα από τα δεσμά της σκλαβιάς διατήρησαν με τον αγώνα τους, διαμέσου των αιώνων, άσβεστη τη φλόγα του Έθνους. Τιμούμε τους ήρωες του 1821, που έκαναν πράξη το όνειρο και τις ελπίδες όλων των προηγουμένων γενεών, εξασφαλίζοντας σε εμάς, μεταξύ άλλων, τα δύο υπέρτατα αγαθά: την ανεξαρτησία μας ως έθνος και την ελευθερία μας ως λαό.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την κάθε δυνατή λαμπρότητα και επισημότητα, παρά τη ματαίωση όλων των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων, λόγω της έξαρσης διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 κατά την τρέχουσα περίοδο και σ’ αυτό το πλαίσιο στον Δήμο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν:

α. Γενικός Σημαιοστολισμός από ώρα 08.00΄ της 23ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2021
β. Φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2021.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

 • Επίσημη έπαρση και υποστολή της Σημαίας στον Λευκό Πύργο με μέριμνα του Γ΄ Σώματος Στρατού.
 • 10:30 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στο προαύλιο (εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες) του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.
 • 10:45 π.μ. : Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Γ. Τζιτζικώστα.
 • 11:30 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού αυστηρά από τους:
 1. Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού,
 2. Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων
 3. Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης)
 4. Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού
 5. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
 6. Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης
 7. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ 1488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στο χώρο πέριξ του Ηρώου.

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως αυτό καθορίζεται με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17698 Απόφαση σχετικά με τα “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊου COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 ως και τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 ώρα 6:00” (ΦΕΚ 1076/Β΄/20-03-2021), η λειτουργία κατά την 25η Μαρτίου 2021 στους Καθεδρικούς Ναούς επιτρέπεται με μέγιστο αριθμό πιστών τα 20 άτομα και θα τηρηθεί κατά την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεου Σοφίας, αυστηρά το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας έως το μέγιστο αυτό αριθμό, όπως ακριβώς καθορίζεται με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ 1488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος και με σχετικές ατομικές προσκλήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

Πρόγραμμα εορτασμού για τις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Το πρόγραμμα εορτασμού για τις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα καταρτιστεί από την οικεία Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, ενώ για τους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πλην Δήμου Θεσσαλονίκης) από την οικεία δημοτική αρχή σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με την παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων (όπως ισχύει σε κάθε περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα) και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τόσο στους Ι. Ναούς όσο και στα μνημεία και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και θα πρέπει να περιλαμβάνει :

 • Γενικό Σημαιοστολισμό από ώρα 08.00΄ της 23ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2021.
 • Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2021.
 • Τέλεση επίσημης Δοξολογίας
 • Καταθέσεις στεφάνων.

ΠΗΓΗ: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial