Ως «μήνας απελευθέρωσης» μπορεί να θεωρηθεί ο Μάιος αφού από την Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς αίρονται σταδιακά πολλά από τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν έως σήμερα.
Τις βασικές ανακοινώσεις έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό μήνυμά του προς τους πολίτες, και αμέσως μετά εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Το μαζικό άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που είχε προαναγγείλει το protothema.gr έρχεται αμέσως μετά τις ημέρες του Πάσχα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλά και για να διασφαλιστεί όσο είναι δυνατόν πως το καλοκαίρι θα είμαστε σε μία πλήρη κανονικότητα.
Το πρώτο σκέλος των ανακοινώσεων αφορά στα όσα θα ισχύουν τις ημέρες του Πάσχα τόσο για τις κοινωνικές δραστηριότητες όσο και για την λειτουργία των εκκλησιών. Έτσι, όπως έγινε γνωστό μετατίθεται η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα από τις 21:00 στις 22:00. Σημειώνεται πως από τις 3 Μαΐου, δηλαδή από τη Δευτέρα του Πάσχα ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00
Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες
Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, υποχρεωτικό θα είναι το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής ισχύουν τα εξής:
α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και
γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
Πώς θα κάνουμε Πάσχα
Το φετινό Πάσχα θα είναι το δεύτερο που βιώνουμε σε καθεστώς πανδημίας. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, μπορεί να μην επετράπη η μετακίνηση εκτός νομού προκειμένου οι πολίτες να επισκεφτούν τα χωριά τους, ωστόσο σίγουρα δεν είναι τόσο ασφυκτικό όπως το περσινό.
Συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων σε σπίτια, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται δε η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Τι θα ισχύει μετά το Πάσχα:
Στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί μετά από μήνες αδράνειας η εστίαση και συγκεκριμένα τα εστιατόρια και η εστίαση.
Η λειτουργία τους θα αφορά στους εξωτερικούς χώρους, με πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ υποχρεωτικό θα είναι για τους εργαζομένους το self test δύο φορές την εβδομάδα. Τα τραπεζάκια έχουν βγει ήδη έξω από τα μαγαζιά για να υποδεχθούν τους πελάτες τους καθώς πλέον δεν χρειάζεται να καθόμαστε μόνο με μέλη της οικογένειας αλλά θα είμαστε τέσσερα άτομα και θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα από τα τραπέζια.
Στις 10 Μαΐου Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια δέχονται ξανά τους μαθητές στις αίθουσες με το πλαίσιο λειτουργίας τους να είναι ίδιο με αυτό που ισχύει για τα Λύκεια, δηλαδή δύο υποχρεωτικά self test την εβδομάδας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.
Στις 15 Μαΐου τέλος, η βαριά «βιομηχανία» της χώρας, ο τουρισμός ξεκινά την λειτουργία του, ενώ από την ίδια μέρα θα απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.
ΠΗΓΗ: thestival.gr