Το φως της δημοσιότητας βλέπουν λεπτομέρειες σχετικά με την συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων. Αν και δεν έχουν δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ένας Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους την Τρίτη δήλωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να προβλέπει την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών πολιτών, κυρίως γυναικών και παιδιών, σε ομάδες των 12-13 ατόμων την ημέρα, σύμφωνα με το Times of Israel.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτούς τους όρους της συμφωνίας μετά την ψηφοφορία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις υπόλοιπες ισραηλινές παραχωρήσεις, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν την απελευθέρωση φυλακισμένων γυναικών και ανήλικων καταδίκων για τρομοκρατία, όχι όμως εκείνων που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες Ισραηλινών.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει όλους τους απαχθέντες στην πατρίδα τους. Απόψε, η κυβέρνηση ενέκρινε το περίγραμμα για το πρώτο στάδιο επίτευξης αυτού του στόχου, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 50 ομήρους – γυναίκες και παιδιά – θα απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει ανάπαυλα στις μάχες», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η απελευθέρωση κάθε 10 επιπλέον ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μια επιπλέον ημέρα κατάπαυσης πυρός», προστίθεται.

Τι συμφωνήθηκε – Τα σημεία «κλειδιά»

 • 50 ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα θα απελευθερωθούν μέσα σε τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρξει παύση των μαχών
 • Για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται στη συνέχεια, θα υπάρξει άλλη μια ημέρα παύσης των μαχών.
 • 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και άτομα κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν.
 • Να επιτραπεί η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας σε ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρική βοήθεια και καύσιμα.
 • Η εναέρια επιτήρηση από το Ισραήλ θα σταματήσει για τέσσερις ημέρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
 • Παύση της εναέριας επιτήρησης από το Ισραήλ για έξι ώρες την ημέρα από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για τέσσερις ημέρες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
 • Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας, το Ισραήλ δεσμεύεται να μην επιτεθεί και να μην συλλάβει κανέναν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Η διαδικασία της απελευθέρωσης
Όλα δείχνουν η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες και Το Channel 12 αναφέρει την διαδικασία που αναμένεται θα ακολουθηθεί.

 • Αρχικά, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό
 • Στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εκπροσώπους των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων).
 • Οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο από τις αρχές.
 • Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
 • Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.
 • Τέλος, οι όμηροι θα καταθέσουν από αξιωματούχους ασφαλείας πριν τελικά αφεθούν ελεύθεροι.

Πηγές: Skynews, Times of Israel

Πηγή: thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial