Την ιστορική απόφαση για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από τις επερχόμενες ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη (30.11.23). 

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ευρωεκλογών από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για όποιον το επιθυμεί, κάνοντας λόγο για μία ιστορική τομή και ένα σημαντικό βήμα. «Γίνεται το βήμα για να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας γιατί πήρε αυτή την απόφαση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «κάθε εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους όσο μακριά και αν είναι, θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι και την πατρίδα του. Το ίδιο, όμως, θα γίνει και για τους συμπολίτες μας εντός Ελλάδος και έτσι θα συμμετέχουν στις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που διαφορετικά δεν θα συμμετείχαν».

Και συνέχισε: «Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν ακόμα και μαθητές ή φοιτητές που έχουν εξετάσεις, θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και χωρίς ταλαιπωρία».

Διασφαλίστηκαν, όπως εξήγησε, οι όροι για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για διεύρυνση της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας, γιατί εδραιώνουν την σταθερότητα. «Η παράταξή μας, η παράταξη της Ευρώπης έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει στην πατρίδα», είπε. «Απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία θα ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας, ενισχύοντας την δημοκρατική έκφραση, απομονώνοντας ακραίες συμπεριφορές και έτσι γίνεται το βήμα για να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», επεσήμανε. 

Για το σύστημα ανάδειξης των 21 ευρωβουλευτών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, γιατί τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστα προσδιορισμένων βουλευτών.

Υπήρξε, είπε, προβληματισμός για να υπάρξει διαίρεση της επικράτειας, «αλλά πιστεύω ότι η ενιαία επικράτεια αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση». «Τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά μακριά από τοπικές φωνές για να γίνεται πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Στη χώρα προωθούνται πολύ σημαντικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο ίδιος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στο Υπουργικό κι απαντώντας σε όσους αμφιβάλλουν. Αναφέρθηκε στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, στο νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες, το οποίο θα ψηφιστεί την Δευτέρα, αλλά και την επόμενη εβδομάδα θα έχουν ψηφιστεί οι 11 ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε. «Στόχος μας είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και τα πρόσθετα έσοδα τα δοθούν στην υγεία και την παιδεία», είπε. 

Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη για την επιστολική ψήφο

Πιο αναλυτικά, η δήλωση του πρωθυπουργού για την επιστολική ψήφο έχει ως εξής:

«Επιτρέψτε μου σήμερα να ξεκινήσω με ένα θέμα το οποίο είναι εκτός της ημερήσιας διάταξης και ένα ζήτημα το οποίο οφείλει να αποσαφηνιστεί εγκαίρως, ώστε τα κόμματα να κάνουν τους σχεδιασμούς τους και οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τους κανόνες που θα ισχύσουν. Προφανώς αναφέρομαι στις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης, με ιδιαίτερη αιχμή το σύστημα για την ανάδειξη των 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως, λοιπόν, είχα σημειώσει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Γιατί; Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου, είτε μιλάμε για το εθνικό κοινοβούλιο είτε μιλάμε για την ευρωβουλή, πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προ-διορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος».

«Θέλω να σας πω επίσης ότι υπήρξε ένας, νομίζω, γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της επικράτειας σε περιφέρειες. Θεωρώ όμως ότι τελικά η ενιαία επικράτεια, όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981, αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση. Άλλωστε, είναι η χώρα συνολικά που στέλνει τους εκπροσώπους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Συνεπώς, τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές ή τοπικές ιδιαιτερότητες και με κυρίαρχο στόχο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Αυτές τις αποφάσεις, όμως, επέλεξα να πλαισιώσει και μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία. Έτσι, μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 και ύστερα από την άρση πρακτικά κάθε εμποδίου γι’ αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδος, την επιστολική ψήφο. Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές».

«Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά στο εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, συχνά εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, θα μπορεί να το κάνει από την εργασία του, με άνεση και διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας. Στη συνέχεια η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός θα παρουσιάσουν λεπτομερώς τις προβλέψεις του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα της επιστολικής ψήφου».

«Αλλά θέλω να τονίσω ότι την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας. Και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως, συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία. Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, να συζητηθεί πριν διασφαλιστούν οι όροι για την επιτυχία της, κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί -θα το ακούσετε στη συνέχεια στις παρουσιάσεις που θα γίνουν. Έχω μάλιστα εδώ τους φακέλους – δείγματα οι οποίοι θα σας μοιραστούν καθώς και τα σχετικά ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο αυτό σύστημα. Όπως είπα, είναι μία ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας».

«Έτσι, οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται, θα έλεγα, σε ένα πολλαπλό στοίχημα. Πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά. Δεύτερον, εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για το ρόλο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης, να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες, μέχρι την διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία».

«Και βέβαια, απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσοτέρων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το καινούριο σύστημα, έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. Και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές, αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Με άλλα λόγια, μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε».

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial