Σε δεύτερο στάδιο, αναμένεται η διασύνδεση όλων των νοσοκομείων της Επικράτειας με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, καθώς το αίμα που παραχωρείται από εθελοντές αιμοδότες παρουσίασε ρεκόρ πενταετίας στις αρχές του 2023, ενώ με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το απόθεμα αίματος στην Ελλάδα.

Ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας έγινε στις 23 Οκτωβρίου 2023. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έθεσε σε λειτουργία το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, μέσω του οποίου οι αρμόδιοι θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη ροή των αποθεμάτων αίματος σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, μιλώντας στο iatropedia.gr αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης της νέας πλατφόρμας. Το έργο – το οποίο έχει κόστος 2,9 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ – θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους:

“Είναι ένα σημαντικό έργο γιατί μέχρι και σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε τα ακριβή αποθέματα σε αίμα της χώρας μας και σε πραγματικό χρόνο. Πλέον με την εφαρμογή του Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος θα την έχουμε. Επίσης, θα έχουμε και την ακριβή πορεία του αίματος από τον αιμοδότη μέχρι την χορήγησή του στον ασθενή με πλήρη στοιχεία και με απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. Η λειτουργία του ΕΚΕΑ με το νέο πληροφοριακό σύστημα σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί το δυσκολότερο και το μεγαλύτερο τμήμα του έργου”, σημειώνει ο πρόεδρος.

Σε δεύτερο στάδιο, αναμένεται η διασύνδεση όλων των νοσοκομείων της Επικράτειας με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους των αιμοδοσιών να επικοινωνούν πιο άμεσα και να καλύπτουν τάχιστα τις ανάγκες, με την άμεση μεταφορά αίματος.

“Θα ακολουθήσει σε συντομότατο χρόνο η ένταξη των νοσοκομείων και η πλήρης εφαρμογή του Συστήματος”, σημειώνει ο κ. Κατσίβελος, ο οποίος εξηγεί πως η αρχή θα γίνει από τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας (Ν.Υ.Α) των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ίδρυση ΕΚΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον ορολογικό έλεγχο στην Αιμοδοσία για τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω μετάγγισης, με ετήσιο όφελος 3,3 εκατ. ευρώ.

Πηγή: thessnews.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial