Νίκος Τζανάκης: Στη Θεσσαλία οι κάτοικοι κινδυνεύουν από τη «νόσο των πτηνοτρόφων»

«Καμπανάκι» για τη νόσο των πτηνοτρόφων κρούουν οι επιστήμονες στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς μετά την λεπτοσπείρωση αποτελεί τον Νο 1 κίνδυνο στην περιοχή. 

Σημειώνεται πως από τη νόσο των πτηνοτρόφων έχασε τη ζωή του ο σπουδαίος προπονητής του μπάσκετ Ντούσαν Ίβκοβιτς. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, τους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών της Θεσσαλίας απειλεί μεταξύ άλλων και η «νόσος» ή αλλιώς «πνεύμονας των πτηνοτρόφων» (Bird fancier’s lung or Bird breeder’s lung) – ασθένεια που φέρει την επιστημονική ονομασία “πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας”.

Ο κύριος εφιάλτης για τις υγειονομικές αρχές παραμένει η νόσος της λεπτοσπείρωσης, και δευτερευόντως όλα τα υπόλοιπα ιογενή νοσήματα, (γαστρεντερίτιδες, ιός του Δυτικού Νείλου, σαλμονέλλωση κ.α).

Όμως, ο υποτιμημένος -αλλά εξίσου σοβαρός- κίνδυνος της πνευμονίτιδας εξ υπερευαισθησίας απειλεί να στείλει αρκετούς ανθρώπους της Θεσσαλίας στο νοσοκομείο, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η θανατηφόρα έκβαση σε σπάνιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Καθηγητή:

“Η πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας προκαλεί διηθήματα στον πνεύμονα, προκαλεί δύσπνοια κι αν κάποιος συνεχίσει να εκτίθεται σε κάποια βλαβερά αντιγόνα μπορεί να καταλήξει να κάνει πνευμονική ίνωση. Είναι σοβαρή νόσος. Αλλιώς τη λέγαμε και “νόσο των αγροτών”, ή “νόσο των πτηνοτρόφων”. Πολλές φορές αυτοί που εκτρέφουν περιστέρια ή καναρίνια πάσχουν από αυτή την αρρώστια”, σημειώνει ο ίδιος.

Από επιπλοκές της ίδιας πάθησης κατέληξε στον θάνατο πριν από ακριβώς δύο χρόνια κι ο παγκόσμιας φήμης Σέρβος πρωην καλαθοσφαιριστής και προπονητής, Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος ήταν εκτροφέας περιστεριών.

Τζανάκης: Κίνδυνος για όσους καθαρίζουν τα σπίτια τους χωρίς προφύλαξη

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των πνευμόνων, προκαλούμενη από έκθεση σε ξένες ουσίες ή σωματίδια, που βρίσκονται συνήθως στην οργανική σκόνη, τη σκόνη των πουλιών, ή ακόμα κι από το χώμα ή τα φυτά.

Η μούχλα, οι μικροοργανισμοί και τα αντιγόνα που αναπτύσσονται στην υγρασία και τη λάσπη στα πλημμυρισμένα σπίτια και τα υπόγεια, αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους της Θεσσαλίας:

“Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καθαρίζουν πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια. Τώρα κινδυνεύουν να εκτεθούν σε αντιγόνα από μύκητες και από την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών και μούχλας. Αυτά τα οργανικά μόρια και αντιγόνα τα οποία θα εισπνεύσουν στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν και να τακτοποιήσουν τα σπίτια τους, μπορεί να αποβούν βλαπτικά στους πνεύμονες. Και σε ανθρώπους που πάσχουν από νοσήματα των πνευμόνων, όπως είναι βρογχικό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή βρογχεκτασίες, αλλά και σε καθόλα υγιείς ανθρώπους, μπορεί να προκληθεί η πάθηση της πνευμονίτιδας εξ υπερευαισθησίας”, επισημαίνει ο γιατρός.

Συνεχόμενη έκθεση στα αντιγόνα αυτά και επαναλαμβανόμενες παροξύνσεις της νόσου επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κλινική πορεία του προσβεβλημένου ατόμου και μπορεί να αποβούν ενίοτε και θανατηφόρες.

“Άνθρωποι με πνευμονικά νοσήματα να μην καθαρίζουν σπίτια”

Όσοι πάσχουν από νοσήματα των πνευμόνων δεν θα πρέπει καν να εμπλακούν με την καθαριότητα των σπιτιών, σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη:

“Θα πρέπει οι άνθρωποι που πάσχουν από βρογχεκτασίες, από κυστική ίνωση, από βρογχικό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να μην συμμετάσχουν σε τέτοιες ενέργειες καθαρισμού σε πλημμυρισμένα υπόγεια και σε χώρους που έχουν αναπτυχθεί μύκητες και μούχλα. Να εκτεθούν σε υδρατμούς και σκόνη από αυτά τα σπίτια και από αυτά τα υλικά. Θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Και επίσης, να μην εκτεθούν επί μέρες σε εισπνοή τέτοιων υλικών γιατί ακόμη και οι υγιείς μπορεί να βλαφτούν και να αναπτύξουν αυτή τη νόσο που λέγεται πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας», σημειώνει και προσθέτει πως η νόσος μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο:

Τζανάκης: Καθαριότητα μόνο με μάσκες

Όσοι εμπλέκονται με την καθαριότητα των σπιτιών και των περιοχών που είναι βυθισμένες σε λάσπες και χώματα, θα πρέπει να φορούν οπωσδήποτε -εκτός γάντια, μπότες και μακρυμάνικα ρούχα- μάσκες υψηλής προστασίας.

Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, στις οποίες εμπλέκονται απορρίμματα από μπάζα και αμιαντοσωλήνες.

“Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή στην καθαριότητα αυτή. Οι πολίτες πρέπει όχι μόνο να φοράνε μάσκες, αλλά και να αερίζουν τους χώρους που καθαρίζουν όσο μπορούν. Και γάντια και μπότες, αλλά κυρίως μάσκες υψηλής προστασίας. Το δεύτερο είναι, όπου υπάρχουν ερείπια που έχουν σχέση με επικίνδυνα υλικά με το αναπνευστικό, όπως είναι π.χ. αμιαντοσανίδες ή οικοδομικά υλικά φτιαγμένα από αμίαντο, όπως είναι οι αμιαντοσωλήνες -και υπάρχουν μπάζα τέτοιου τύπου- ο καθαρισμός δεν πρέπει να γίνεται από μη πιστοποιημένα άτομα, αλλά από συγκεκριμένα συνεργεία, τα οποία παίρνουν πολύ καλές προφυλάξεις. Γιατί οι ίνες αμιάντου είναι πάρα πολύ βλαπτικές”, καταλήγει ο Καθηγητής Τζανάκης.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή: newsit.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial