Οι συσχετισμοί στο 11μελες Όργανο είναι μεν οριακοί, αλλά επαρκείς για να αναδείξουν τον επόμενο πρύτανη

Με τη χθεσινή, τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Σύγκλητο ολοκληρώθηκε ο μακρύς εκλογικός κύκλος στον οποίο είχε εγκλωβιστεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τον περασμένο Μάιο. Από τις ψηφοφορίες που έγιναν τις τρεις τελευταίες ημέρες μεταξύ των 56 μελών της Συγκλήτου επιλέχθηκαν τα πέντε εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος. Πλέον εκείνο που απομένει είναι μία ακόμη ψηφοφορία μεταξύ των 11 μελών του Συμβουλίου το οποίο θα κληθεί να εκλέξει τον νέο πρύτανη.

Οι συσχετισμοί στο 11μελες Όργανο είναι μεν οριακοί, αλλά επαρκείς για να αναδείξουν τον επόμενο πρύτανη. Για την εκλογή του απαιτείται πλειοψηφία 6/11. Αυτή συγκροτείται από τα τρία εσωτερικά μέλη, τον Χαράλαμπο Φείδα, αντιπρύτανη Οικονομικών Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, τον Απόστολο Αποστολίδη, κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και τον Γιώργο Ζωγραφίδη, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής. Μαζί τους είναι και τρία εξωτερικά μέλη και συγκεκριμένα οι Ειρήνη Αγγελιδάκη, καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας, Technical University of Denmark – DENMARK, Δημήτριος Παπαντώνης, Ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Γεώργιος Τσατσαρώνης, καθηγητής Πολυτεχνείου Βερολίνου (Institute for Energy Engineering, Technihe Universität, Berlin) – GERMANY.

Τα υπόλοιπα πέντε μέλη του Συμβουλίου είναι οι: Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος Ιατρικής Σχολής, Στράτος Στυλιανίδης, αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Νικηφόρος Σταματιάδης, Professor – Department of Civil Engineering, College of Engineering – University of Kentucky – USA και Δημήτριος Βάββας, Endowed καθηγητής Οφθαλμολογίας / Διευθυντής Αμφιβληστροειδούς, Harvard Medical School – USA.

Όπως έχει γράψει και τις προηγούμενες μέρες το makthes.gr οι κ. Φείδας και Αποστολίδης έχουν συμφωνήσει να μοιραστούν την τετραετή πρυτανική θητεία. Σύμφωνα με πληροφορίες την πρώτη διετία καθήκοντα πρύτανη θα αναλάβει ο κ. Φείδας και εν συνεχεία θα παραιτηθεί προκειμένου να τον διαδεχθεί ο κ. Αποστολίδης. Η διαδικασία εκλογής θα γίνει με ψηφοφορία μεταξύ των 11 μελών του Συμβουλίου. Στη συνέχεια ο πρύτανης θα εμφανιστεί ενώπιον της Συγκλήτου όπου θα ανακοινώσει και τα ονόματα των τεσσάρων αντιπρυτάνεων. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Με τη νέα χρονιά το Συμβούλιο Διοίκησης θα πρέπει να ορίσει και τους κοσμήτορες των Σχολών του ΑΠΘ οι οποίοι, με βάση τον ισχύοντα νόμο, δεν εκλέγονται πλέον όπως συνέβαινε έως τώρα.

Στο μεταξύ η θητεία του σημερινού πρύτανη Δημήτρη Κωβαίου καθώς και των αντιπρυτάνεων ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι έως τότε δεν θα προλάβει να εκλεγεί πρύτανης ο κ. Φείδας ώστε να αναλάβει καθήκοντα, το ΑΠΘ έχει ζητήσει να ψηφιστεί διάταξη με την οποία να δίνεται παράταση στη θητεία των νυν πρυτανικών αρχών έως ότου αναλάβουν καθήκοντα οι νέες.

Πηγή: makthess.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial