Δεκατρείς και… σήμερα μένουν έχοντας μπει στην τελική ευθεία της προεκλογικής μάχης πριν από την πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου με τα προγράμματα και τα νέα μέτρα από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να πέφτουν στο τραπέζι από τους δύο αρχηγούς.  

Ο πρωθυπουργός δεν χάνει την ευκαιρία, απ’ όπου βρεθεί και σταθεί να επισημάνει την αναγκαιότητα της αυτοδυναμίας απέναντι στην «τερατογένεση» και μάλιστα προειδοποίησε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη μπορεί να τους προκύψει… Τσίπρας. «Πρέπει να έχουν κατά νου οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα.

Εδώ έχουν φτάσει, προσέξτε, εδώ τώρα την ένδεια επιχειρημάτων, τρεις μέρες τώρα τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου λες και μας ενδιαφέρει τι έγινε στην Ελλάδα του ’81. Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε στην Ελλάδα του ’81, δεν σας ενδιαφέρει τι έγινε στην Ελλάδα του ’81, ξέρουμε τι έγινε τότε. Σας ενδιαφέρει τι γίνεται στην Ελλάδα του ’23 και πώς θα πάμε μπροστά και πώς θα ζήσουμε όλοι σε μια καλύτερη χώρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στις οικονομικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, παρουσιάζοντας από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, όπου είχε ανοιχτή συζήτηση με πολίτες, τρία επιπρόσθετα μέτρα:

Ισχυρή Ανάπτυξη – Καλύτεροι μισθοί για όλους

1) Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

2) Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Τσίπρας: Οι αθέμιτοι τρόποι του Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την Κυριακή συνέχισε τις βαριές καταγγελίες του κατά του πρωθυπουργού, σχετικά με τα παιχνίδια εξουσίας στη «δεξιά πολυκατοικία».

Τις προηγούμενες ημέρες, από την Κουμουνδούρου είχαν επικρίνει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας τόσο για τη στεγαστική της πολιτική μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που το χαρακτήρισαν «φιάσκο». Παράλληλα, κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για «αντιγραφή» προγράμματος, αφού μόλις πριν λίγες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει τις δικές του παροχές: για αύξηση μισθών και εισοδημάτων, αντιμετώπιση ακρίβειας, συγκράτηση και μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και προστασία πρώτης κατοικίας, αλλά και την αλλαγή στο επίδομα παιδιού – 105 ευρώ το μήνα για το 2ο παιδί.

Μάλιστα, μέσα από διακαναλική συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας, δεν δίστασε να πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί «αθέμιτους τρόπους», στο δρόμο προς τις κάλπες.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις προεκλογικές παροχές που έκανε στο παρά πέντε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι μόλις δέκα ημέρες μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. και δύο εβδομάδες πριν από την προσφυγή στις κάλπες, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την Κυριακή τρεις νέες προεκλογικές παροχές στοχεύοντας κυρίως στους νέους, αλλά και αβαντάροντας τις ασφαλιστικές εταιρείες με «τυράκι» προς τους πολίτες την μείωση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον ασφαλίσουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Αναφερόμενος, μάλιστα σε αυτή την ενέργεια, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε με νόημα πως: «Ο κ. Μητσοτάκης χάνει και μέσα στον πανικό κάνει αλλαγές. Οι αξιωματούχοι της Ν.Δ. είναι ικανοί την παραμονή των εκλογών, την Παρασκευή, να εμφανίσουν και μία τρίτη εκδοχή. Κατά τα άλλα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει πρόγραμμα».

Συνοψίζοντας, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, λέγοντας πως «δεν είμαστε όλοι το ίδιο και προέβη σε μια δυσοίωνη εκτίμηση για τη μεσαία τάξη: «Δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός αυτό που έρχεται για την μεσαία τάξη είναι λαίλαπα. Να είναι ανήσυχος αν βγει ο Μητσοτάκης γιατί δεν θα έχουμε μεσαία τάξη. Θα έχουμε μόνο πολύ φτωχούς ή πολύ πλούσιους».

Πηγή: cnn.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial