Οι καταναλωτές δημιουργούν απόθεμα για τις κρύες μέρες του χειμώνα – Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης θα αυξήσει τις παραγγελίες

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει ο σοφός λαός. Η γνωστή παροιμία φαίνεται να βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της καθώς δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλονικείς που έχουν σπεύσει να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή.

Λίγο η προνοητικότητα, καθώς ο καιρός αρχίζει να γίνεται πιο φθινοπωρινός, και περισσότερο ο πόλεμος στο Ισραήλ, σε συνδυασμό με την ανησυχία για μια γενίκευση στη Μέση Ανατολή που θα επιφέρει περαιτέρω αυξήσεις στην ήδη ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, έχουν θέσει σε εγρήγορση πολλούς Θεσσαλονικείς. Ήδη έχουν προβεί στην αγορά πετρελαίου για τις κρύες ημέρες του χειμώνα προκειμένου να είναι … αυτάρκεις, έστω για το πρώτο  διάστημα.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Θέμης Κιουρτζής, επικεφαλής του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων «Άγιος Χριστόφορος», «κατά μέσο όρο η κάθε παραγγελία κινείται από 500 έως 1.000 λίτρα. Στην πλειονότητα τους είναι καταναλωτές που έρχονται να πάρουν πετρέλαιο για την κατοικία τους, δεν έχουμε πλέον κίνηση από διαχειριστές πολυκατοικιών όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή κάποιοι πελάτες «χτίζουν» απόθεμα πετρελαίου, καθώς έχουν θορυβηθεί από τον πόλεμο στο Ισραήλ και τις επιπτώσεις που εκτιμάται πως  θα έχει στις τιμές του «μαύρου χρυσού» με αποτέλεσμα να επιδιώκουν να προμηθευτούν ποσότητες που θα τους καλύψουν τουλάχιστον για ένα διάστημα.  

Με την τιμή, χθες να κινείται στο 1,43 με 1,44 ευρώ ανά λίτρο, όταν μια εβδομάδα νωρίτερα, όποτε και ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου, ήταν στην περιοχή του 1,40  ευρώ και με την τρέχουσα συγκυρία στη Μέση Ανατολή, «κανείς δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή ασφαλή εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις τιμές στα καύσιμα, θέρμανση και κίνηση», τονίζει ο κ. Κιουρτζής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελική τιμή διάθεσης μπορεί να είναι χαμηλότερη καθώς κάποιες εταιρείες στο πλαίσιο των προωθητικών κινήσεων κάνουν εκπτώσεις της τάξης του 5%.

Πάντως ως είθισται η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλότερη στο ξεκίνημα της διάθεσης του και προς το τέλος της χειμερινής σεζόν, γεγονός που κινητοποιεί τα αντανακλαστικά των καταναλωτών οι οποίοι σπεύδουν να αγοράσουν.

Στο μεταξύ, περισσότερη ώθηση στη ζήτηση αναμένεται να δώσει το άνοιγμα της πλατφόρμας, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, για το επίδομα θερμανσης.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κιουρτζής, η πλατφόρμα θα έπρεπε να ανοίγει παράλληλα με την ημερομηνία διάθεσης του πετρελαίου, κάτι που δυστυχώς δεν έχει συμβεί καμία χρονιά.

Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης   

Τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης παραμένουν ίδια όπως και την περσινή σεζόν, ωστόσο τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνθηκαν για τις οικογένειες με παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα πάρουν επίδομα περισσότερα νοικοκυριά με προστατευόμενα τέκνα. Ωστόσο, για πρώτη φορά καθιερώνεται όριο για το τζίρο των φορολογούμενων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ καταργείται το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο κυμαίνεται από 100-800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού ενώ στις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα φθάνει έως 1.000 ευρώ.

Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά και όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην Εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Σημειώνεται πως το επίδομα θέρμανσης θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial