Με προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν το άνοιγμα των σχολείων οι γονείς στην Κεντρική Μακεδονία καθώς κορονοϊός, γρίπη και άλλες ιογενείς λοιμώξεις καραδοκούν, επαναφέροντας στη μνήμη πολλών τις covid εποχές.

Το πρώτο κουδούνι για το 2024 χτύπησε, με τους γονείς να περιγράφουν πως αναγκάστηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις τους, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επανεκκινούν.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μέσω του ThessToday o Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας , Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος κατάστησε σαφές πως είναι σε επαγρύπνηση τόσο το υπουργείο όσο και η περιφερειακή διεύθυνση. Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση έχουν δοθεί συστάσεις ούτως ώστε να τηρούνται στο ακέραιο όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

“Δεν χρειάζεται πανικός ή φόβος. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων covid, γρίπης και άλλων ιογενών λοιμώξεων μας έχει θέσει σε εγρήγορση το τελευταίο διάστημα. Η εκπαίδευση σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς έχει επιδείξει συνέπεια και αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων. Είμαι σίγουρος πως οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς θα ακολουθήσουν τις οδηγίες. Παρακολουθούμε με προσοχή το πρόβλημα και υπάρχει επικοινωνία με όλα τα σχολεία” επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ThessToday o Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Κόπτσης ξεκαθάρισε πως οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να φροντίζουν την υγεία των παιδιών τους ενώ παράλληλα τους συμβουλεύει πως με το παραμικρό σύμπτωμα που θα παρουσιάσουν να μην τα στείλουν στο σχολείο έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει “στο συρτάρι” σχέδιο έκτακτης ανάγκης απάντησε: “Υποθετικά σενάρια δεν μπορούμε να κάνουμε. Ακούμε και τηρούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις διαφυλάσσουμε ως “κόρη οφθαλμού”. Οι καιροί δεν είναι τόσο δύσκολοι όσο ήταν παραδείγματος χάριν πριν ένα χρόνο”. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ανυπάρχει περίπτωση να δούμε κλειστά σχολεία, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο ενώ ανέφερε επίσης πως μια τέτοια απόφαση έρχεται από υψηλά κέντρα εξουσίας.

Αγχωμένοι ωστόσο παραμένουν γονείς και κηδεμόνες για τους όρους με τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κ. Μακεδονίας, Θανάση Κοκονά. Όπως τονίζει μέσω του ThessToday o πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, δυστυχώς δεν εξασφαλίστηκε το να υπάρχουν λιγότεροι μαθητές σε μια σχολική αίθουσα. Κάτι το οποίο, όπως εξηγεί ο ίδιος, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάδοσης των λοιμώξεων και αποτελούσε χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας.

Βαρύνουσας σημασίας είναι επίσης, κατά τον κ. Κοκονά, και το ζήτημα των αδειών των γονέων σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών τους. “Ανησυχεί ένας γονέας αν χρειαστεί να νοσηλευθεί το παιδί του σε παιδιατρική κλινική καθώς πρόκειται για διαδικασίες που απαιτούν χρόνο και χρειάζεται να χορηγηθούν άδειες από τους εκάστοτε εργοδότες. Ούτε αυτό έχει εξασφαλιστεί” θα πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Σημαντικά ζητούμενα παραμένουν όμως, σύμφωνα με τους γονείς, τα δωρεάν covid τεστ για όλους τους μαθητές, η καλύτερη υγιεινή και οι συχνές απολυμάνσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Πηγή:thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial