Κατηγορείται ότι παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία προς όφελός της

Εναντίον της Google προσέφυγε την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς κατηγορεί τη θυγατρική του ομίλου Alphabet ότι παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της χώρας, χρησιμοποιώντας το μέγεθός της για να αποτρέπει τους αντιπάλους της.

Ο περιφερειακός δικαστής, Αμίτ Μέτα, όρισε ακρόαση για την υπόθεση την προσεχή Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Στην προσφυγή σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός κολοσσός ενήργησε παράνομα για να διατηρήσει τη θέση του στον τομέα των αναζητήσεων και της διαφήμισης στο διαδίκτυο. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι «χωρίς δικαστική εντολή η Google θα συνεχίσει την αντιανταγωνιστική στρατηγική της, πλήττοντας τον ανταγωνισμό, περιορίζοντας τις επιλογές των καταναλωτών και καταπνίγοντας την καινοτομία.

Σύμφωνα με αυτό το κείμενο που μετέφερε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Google κατέχει σχεδόν το 90% όλων των ερωτημάτων που γίνονται σε μηχανές αναζήτησης στις ΗΠΑ και σχεδόν το 95% των αναζητήσεων μέσων κινητών τηλεφώνων.

«H Google είναι τώρα η αδιαμφισβήτητη πύλη για το διαδίκτυο για δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως (…) Για χάρη των Αμερικανών καταναλωτών, των διαφημιστών και όλων των εταιρειών που πλέον βασίζονται στην ψηφιακή οικονομία, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Google και να αποκαταστήσουμε τον ανταγωνισμό», αναφέρεται στο κείμενο.

Σε αυτό προστίθεται: «Στο τέλος, οι καταναλωτές και οι διαφημιστές είναι αυτοί που υποφέρουν από τις λιγότερες επιλογές, τη μικρότερη καινοτομία και τις λιγότερο ανταγωνιστικές τιμές της διαφήμισης (…) Για αυτό ζητάμε από το δικαστήριο να σπάσει τον έλεγχο της Google στην αναζήτηση, ώστε να αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία».

Όταν ρωτήθηκε ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης απάντησε: «Δεν αποκλείεται τίποτα, όμως το ζήτημα των διορθωτικών μέτρων αντιμετωπίζεται καλύτερα από το δικαστήριο, αφού του δοθεί η ευκαιρία να ακούσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία».

Η εταιρεία, σε μια πρώτη αντίδραση, χαρακτήρισε την προσφυγή «βαθιά προβληματική», προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι «χρησιμοποιούν τη Google επειδή το επιλέγουν, όχι επειδή εξαναγκάζονται ή επειδή δεν μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις». Πρόσθεσε ότι θα εκδώσει σύντομα μια πλήρη ανακοίνωση για το θέμα.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial