Προετοιμασμένοι Περιφέρεια και δήμοι για την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου – Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ για τη χειμερινή περίοδο

Ο ερχομός της κακοκαιρίας «Oliver» με καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους έχει θέσει σε ετοιμότητα τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας τόσο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσο και των δήμων της Θεσσαλονίκης.

Η πρόσκαιρη χειμωνιάτικη εισβολή αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από απόψε το βράδυ και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, ενώ από Δευτέρα τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία θα κάνει βουτιά έως και 14 βαθμούς το Σάββατο, οι άνεμοι θα είναι και αυτό το Σαββατοκύριακο θυελλώδεις και θα φτάνουν μέχρι τα 10 μποφόρ, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής αλλά και στα βόρεια τμήματα Σερρών, Ημαθίας, Πιερίας. Σύμφωνα με τον Μπάμπη Στεργιάδη, διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι χιονοπτώσεις θα είναι μικρής διάρκειας από το Σάββατο το μεσημέρι έως την Κυριακή και από Δευτέρα θα έχουμε εξομάλυνση των φαινομένων.

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τη χειμερινή περίοδο

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε σύσκεψη χθες. Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, ετοιμότητα υπάρχει για τη χειμερινή περίοδο από όλους τους φορείς, πυροσβεστική, αστυνομία, δήμους και τεχνικές υπηρεσίες. «Υπάρχει αλάτι στις αποθήκες της Περιφέρειας αλλά και των δήμων. Σε όλη την Περιφέρεια υπάρχουν περίπου 5.000 – 6.000 τόνοι αλάτι, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εάν χρειαστεί υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνισμοί για νέα προμήθεια», υπογράμμισε.

Παράλληλα, η Περιφέρεια έχει στη διάθεσή της περίπου 100 μηχανήματα έργου που χρησιμοποιεί από τους διαγωνισμούς των Τεχνικών Υπηρεσιών και επιπλέον μηχανήματα, φορτωτές, jcb, τσάπες, τα οποία αντλούνται από το Μητρώο Εργοληπτών. Τα μηχανήματα είναι στα εργοτάξια της Περιφέρειας, στον Δενδροπόταμο, στο Ωραιόκαστρο, στην Καρδία και σε άλλα σημεία αποχιονισμού που έχουν καθορίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Στεργιάδης εφιστά την προσοχή κυρίως των οδηγών να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες, καθώς ξεκίνησε η χειμερινή περίοδος. «Οι υπηρεσίες θα είναι στους δρόμους αλλά πρέπει και οι οδηγοί να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν», σημείωσε.

Σε ετοιμότητα είναι και η Πολιτική Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, κυρίως λόγω των θυελλωδών ανέμων που αναμένονται. «Περιμένουμε βροχές, όχι χιονιά μέσα στην πόλη. Έχουμε προετοιμαστεί. Πιθανότατα λόγω των ανέμων να έχουμε πάλι πτώσεις δέντρων», τόνισε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Μωυσίδης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει στη διάθεσή του για τον χειμώνα 32 αποχιονιστικά μηχανήματα και περισσότερα από 20 μηχανήματα έργου. Τα νέα μηχανήματα του δήμου αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στον Δεκέμβριο στον απερχόμενο και στον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Ο δήμος έχει στις αποθήκες του 900 τόνους αλάτι. Έχουν ήδη τοποθετηθεί 27 box σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως γίνεται κάθε χρόνο ενώ έχουν ήδη συσκευαστεί 10.000 σακουλάκια με αλάτι για να διατεθούν -όταν χρειαστεί- σε σχολεία, νοσοκομεία, σε ΚΑΠΗ και όπου υπάρχει ανάγκη.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial