Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι αναμφίβολα μία προσωπικότητα – σύμβολο για την Θεσσαλονίκη, για τον οποίο έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα. Ο Μπουτάρης δεν ήρθε ουρανοκατέβατος στα πολιτικά δρώμενα της πόλης, αλλά ήταν διαχρονικά ένας ενεργός πολίτης με ανησυχίες και απόψεις. Το 2006 δημιούργησε την Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη και το 2010 μετά από επίμονη προσπάθεια εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης, και επανεξελέγη το 2014 με συντριπτική πλειοψηφία.

Διετέλεσε δήμαρχος της από το 2010 μέχρι το 2019, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα που όμως κατάφερε να κρατήσει την πόλη ενωμένη, και με τις κοινωνικές τις δυνάμεις σε μία δημιουργική ρότα με θετικό πρόσημο για την πορεία της πόλης. Η επιτυχία του αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευρεία αποδοχή που έχαιρε από διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές τάξεις, καθώς και κυρίως στην αγάπη του για την πόλη και στην άοκνη επιμονή του να αλλάξει ριζικά τις στρεβλώσεις που υπήρχαν στις σχέσεις του Δήμου με την τοπική κοινωνία. Και αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι οι Θεσσαλονικείς.

Σήμερα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο σταυροδρόμι μιας πορείας που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην στασιμότητα και την ατολμία του νυν δημάρχου Ζέρβα, ή να στραφεί προς μια πορεία επανεκκίνησης, με νέο δήμαρχο. Οι προκλήσεις που έρχονται για την πόλη είναι πολλές και η νέα παράταξη που θα διοικήσει τον Δήμο θα πρέπει να έχει όραμα, ικανότητες και φρέσκιες αντιλήψεις για τον ρόλο του Δήμου.

Ο Γιάννης Μπουτάρης αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το ανιδιοτελές ενδιαφέρον και την αγάπη του για την Θεσσαλονίκη αποφάσισε να μην μείνει αμέτοχος σε αυτήν την συγκυρία, και να δηλώσει βροντερό παρόν στις εξελίξεις. Δήλωσε έμπρακτα την στήριξή του στον υποψήφιο δήμαρχο Σπύρο Πέγκα και την παράταξη «Θεσσαλονίκη για όλους», με την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Πέγκα ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Και όπως όλοι γνωρίζουμε τι εστί Μπουτάρης καταλαβαίνουμε εύκολα ότι αυτή του η απόφαση είναι προσωπική και πηγαία από την αγωνία του για το μέλλον της Θεσσαλονίκης – εξάλλου δεν χρωστάει σε κανέναν – και κανείς δεν του χρωστάει.

Ομοίως με τον ίδιο, ο Πέγκας δεν ήταν πότε φυτευτός σε θέσεις ευθύνης, ούτε καριερίστας καρέκλας όπως άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι του χώρου. Αντιθέτως, έχει να αποδείξει πολλές αυτοδιοικητικές αρετές αφού η δουλειά που έκανε ως αντιδήμαρχος του Μπουτάρη μόνο θετικό αντίκτυπο είχε για την πόλη.

Είναι πολύτιμο το κεφάλαιο του Μπουτάρη για την πόλη και θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε για το μέλλον της πόλης. Ουδείς αλάνθαστος βέβαια, και θα είχαμε να καταγράψουμε αρκετά στην θητεία του. Αλλά στο τέλος της ημέρας, αν το ταμείο είναι θετικό, τότε κάτι πήγε καλά. Και επί δημαρχίας Μπουτάρη, πολλά πήγαν καλά – μάλλον πολλά περισσότερα από όσα έχουμε συνηθίσει.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial