Στα Flamingos με Ford Ranger Raptor (ΦΩΤΟ)

Τριάντα φοινικόπτερα δηλητηριασμένα από κυνηγετικά σκάγια. 

Είναι απίστευτο το συναίσθημα που βιώνει ένας οδηγός οχήματος εκτός δρόμου, όταν διέρχεται από περιοχές απίστευτου φυσικού κάλους, με σκοπό την ψυχική τόνωση, και την αλλαγή, έστω και για λίγο, του θορυβώδες τρόπου ζωής! Όσοι με ακολουθείτε, και στηρίζεται την «τρέλα» μου για την φύση, γνωρίζεται πολύ καλά, πως αφιερώνω αρκετό χρόνο στις περιοχές των προστατευόμενων Υγροτόπων που βρίσκονται στον Νομό Θεσσαλονίκης, και στα πέριξ αυτού. Την περασμένη εβδομάδα όμως βίωσα μία διαφορετική εμπειρία καθώς η καθιερωμένη μου απόδραση, έλαβε χώρα κάτω από μια δυσάρεστη είδηση, η οποία με εξόργισε αρκετά!

Οι λειτουργοί του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και της Δράσης για την Άγρια Ζωή, εντόπισαν νεκρά, και μεταξύ αυτών κάποια Φλαμίνγκο, με εμφανή συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο, εξαιτίας της κατάποσης μολύβδινων σκαγιών. Δεν νομίζω, να υπάρχει άνθρωπος, που θα ήθελε να δει ποτέ Φοινικόπετρα, πεσμένα, στα νερά των γειτονικών υγροτόπων, ανήμπορα να σταθούν στα καλλίγραμμα πόδια τους. Και όμως αγαπητοί μου αναγνώστες, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί 30 θάνατοι Φλαμίνγκο! Οι ειδικοί που συναντήσαμε, υποστήριξαν, ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα νεκρά πουλιά τα οποία δυστυχώς είναι  «δύσκολο να εντοπιστούν μέσα στην βλάστηση, και τους κολπίσκους των Υγροτόπων».

Οδηγώντας το  Ford Ranger Raptor, και με τα  φτερά μας «πεσμένα» επισκεφτήκαμε τις εν λόγο περιοχές που εντοπίστηκαν τα πουλιά, τα οποία όπως είναι φυσικό, μετακινούνται μεταξύ των υγροτόπων, για να βρούνε την τροφή τους. Τα τραυματισμένα Φοινικόπετρα που εντοπίστηκαν, μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Φορέα για περίθαλψη, διαγνώστηκαν με συμπτώματα μολυβδίασης, και όπως αναφέρει η Ορνιθολόγος κ. Πηνελόπη Καραγιάννη της οργάνωσης «Δράση για την Άγρια Ζωή», οι ακτινογραφίες δείχνουν ότι κατάπιαν σκάγια! Κάποια από αυτά εντοπίσαμε και μείς τα οποία φωτογραφήσαμε και σας παραθέτουμε για ενημέρωση και  όχι για λόγους εντυπωσιασμού. Η περιοχή του Αγίου Μάμα, θεωρείτε από τις σημαντικότερες στην βόρεια Ελλάδα, και όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Φορέα, «πέρυσι, για πρώτη φορά κατέστη δυνατή η αναπαραγωγή Φοινικόπετρων».

Αρκεί να ρίξει μια ματιά κανείς, από την γέφυρα της Ποτίδαιας, για να μαγευτεί τόσο από το απέραντο γαλάζιο, όσο και από την λευκή άμμο που καλύπτει περιμετρικά τον Υγρότοπο του Αγίου Μάμα! Ένας παραλιακός χωματόδρομος που ξεκινά κάτω από την γέφυρα της Ποτίδαιας, οδηγεί προς την λιμνοθάλασσα και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να  περιηγηθεί σε μια περιοχή με ιστορία και απίστευτα χρώματα που ενώνουν αρμονικά, ουρανό και θάλασσα, δημιουργώντας σκηνικό απείρου κάλους! Την εικόνα συμπληρώνουν, τα λιγοστά Φλαμίνγκο, τα οποία προσθέτουν την δική τους πινελιά στο κάδρο. Το καλοκαίρι, με την λειτουργία των παρακείμενων Beach Bar, αυτή η εικόνα αλλάζει αρνητικά, καθώς η ηρεμία των πουλιών συχνά πυκνά διασπάται, από επίδοξους «κασκαντέρ»  όπου με drones, προσπαθούν να αποθανατίσουν το πέταγμα των πουλιών  αγνοώντας, ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται δια ροπάλου! Τώρα θα μου πείτε ότι, όσο δεν υπάρχει  μόνιμος «Range»r της περιοχής να επεμβαίνει και να επιβεβαιώνει πρόστιμα, αυτά θα συμβαίνουν. Στην Αυστραλία, οδηγήσαμε 18.000χλμ. στο outback, και μια μέρα που διανυκτερεύσαμε σε προστατευμένη περιοχή που απαγορευόταν το ελεύθερο κάμπινγκ, την επομένη, ήρθε ο φύλακας και έκοψε κλήση, με χαμόγελο στα χείλη!

Ποτέ με το 4χ4 στους αμμόλοφους!

Ακόμα και η οδήγηση ενός οχήματος 4χ4, καλό είναι να αποφεύγεται σε σημεία που φτάνουν κοντά στις διαδρομές των πουλιών! Η Φύση απαιτεί σεβασμό και όχι την μαγκιά μας. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να γεμίζουμε τις ψυχικές μας μπαταρίες, κρατώντας τις μοναδικές εικόνες που πήραμε από μια σύντομη επίσκεψη σε αυτήν.

Ξέρω πως μερικοί από σας θα θέλατε να είχατε το στίγμα από το αποτύπωμα που άφησε το Raptor στο σημείο, αλλά πολύ φοβάμαι πως θα σας απογοητεύσω! Πάρκαρα αρκετά μακριά από τα πουλιά, και περπάτησα κατά μήκος της Λίμνης για να βρεθώ κοντά τους χωρίς να αποσπάσω την προσοχή τους! Ακόμη και την λειτουργία της κάμεράς μου την έθεσα στην αθόρυβη λειτουργία! Το αυτοκίνητο μπορεί να είναι το μέσον μεταφοράς μας για την περιπέτεια, όμως δεν μπορούμε να ασελγούμε ερήμην της φύσης, οδηγώντας πάνω σε αμμόλοφους ακροθαλασσιές και λιμνοθάλασσες, αγνοώντας ότι κάποιοι μικροοργανισμοί ζουν εκεί στις αμμοθίνες, δημιουργώντας έναν άλλο κόσμο που δεν είναι εμφανής σε εμάς τους ιθαγενείς!

Οι κυνηγοί

Ακόμα και όσοι «κυνηγούν» πέριξ των προστατευόμενων περιοχών, βάσει Ευρωπαϊκής νομοθεσίας καλούνται να χρησιμοποιούν πλαστικά σκάγια και όχι από μόλυβδο. Επίσης δεν φταίνε μόνο τα σκάγια! Υπάρχουν κυνηγοί αρκετά ενημερωμένοι για τα πτηνά οι οποίοι αποφεύγουν συστηματικά το κυνήγι σε σημεία θα ταραχτεί το οικοσύστημα. Φταίνε όμως και οι χιλιάδες αλόγιστες εναποθέσεις μπάζων και σκουπιδιών οι οποίες αμαυρώνουν και ντροπιάζουν την χώρα ολόκληρη, η οποία θέλει να ξεχωρίζει στον τουριστικό χάρτη. Αλήθεια πως γίνεται μετά να απολαμβάνουμε τις ομορφιές της φύσης, και το μοναδικό πέταγμα των πουλιών που αναδεικνύουν το προνόμιο της ελευθερίας, όταν εμείς οι ίδιοι την καταπατούμε ασύστολα;

«Άραγε αξίζει από την επιμονή μιας μερίδας συμπολιτών μας να περιφρονεί την περιβαλλοντική νομοθεσία και να δρα κατά βούληση»? Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, κ. Αθηνά Παναγιώτου.  Αυτά και πολλά άλλα δυστυχώς!

Απολαύστε την φύση, όσο ακόμα την έχουμε. Σίγουρα για κάποιους η σημασία της μένει στην αποτύπωση μιας selfie, όμως για κάποιους άλλους, αποτελεί στόχο και τρόπο ζωής! Καλές διαδρομές σε όλους σας! Αξίζει να πάτε στον Άγιο Μάμα, να δείτε τα πουλιά. Πάρτε μαζί και τα παιδιά σας ,και ρουφήξτε βαθιές ανάσες από τον καθαρό πελαγίσιο αέρα που αλλάζει την ατμόσφαιρα, στο σημείο!

ΠΗΓΗ: thessnews.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial