Τα μηνύματα από τη συνέντευξη Μητσοτάκη: Δύο λάθη, ένα όχι και τρεις κίτρινες κάρτες

Η λάθος επιλογή στη Θεσσαλονίκη, το ΟΧΙ στον ανασχηματισμό και οι κίτρινες κάρτες του πρωθυπουργού

Φρένο στα σενάρια περί ανασχηματισμού έβαλε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος με την συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 μοίρασε και αρκετές κίτρινες κάρτες.

Ανασχηματισμός

Το σαφές ΌΧΙ με το οποίο απάντησε στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου περί ανασχηματισμού κλείνει προς το παρόν το κεφάλαιο των αλλαγών που αποτελεί ένα μόνιμο ζήτημα στη πορεία κάθε κυβέρνησης όταν κάτι δεν πάει καλά στη λειτουργία της και όταν υπάρχουν μηνύματα από τους πολίτες, όπως αυτό του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε και χτες στη γραμμή που είχε χαράξει και κατά τη φετινή Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, όπου είχε δηλώσει ότι δεν του αρέσουν οι συχνές αλλαγές και ότι δίνει σε κάθε υπουργό τον απαραίτητο χρόνο για να βρει τα πατήματά του. Έτσι για την ώρα τουλάχιστον ο ανασχηματισμός παραμένει στο συρτάρι.

Οι τρεις κίτρινες κάρτες

Γενικά η χτεσινή ημέρα συνολικά περιείχε από τη μεριά του πρωθυπουργού σαφείς προειδοποιήσεις προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι η πίστωση χρόνου φτάνει στο τέλος της.

Η πρώτη κίτρινη κάρτα ήρθε με την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου όπου ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε άπαντες «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε». Το καμπανάκι χτύπησε κυρίως για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τις δηλώσεις που έκαναν πριν τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και αξιοποιήθηκαν από την αντιπολίτευση για να πλήξουν την κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «ενωτικό και κατανοητό λόγο» και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί «ακρότητες και έπαρση».

Η δεύτερη κίτρινη κάρτα αφορούσε στα φαινόμενα αλαζονείας από στελέχη της κυβέρνησης ή του κόμματος, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να πάρει μέτρα αν κάποιοι συνεχίσουν σε αυτό το μονοπάτι. Ο ίδιος αναγνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι για την κυβέρνηση του διότι «οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν, λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές», όπως είπε στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι όλοι αξιολογούνται διαρκώς. Επέμεινε στην ανάγκη για σεμνότητα και μετριοπάθεια, ειδικά όταν οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με δύο ουσιώδη προβλήματα, αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια και το κόστος στέγασης αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις της κυβερνητικής του θητείας. «Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι η κάλπη της καθημερινότητας», όπως είπε χαρακτηριστικά και εκεί θέλει να επικεντρωθεί το κυβερνητικό έργο το επόμενο διάστημα.

Η τρίτη κίτρινη κάρτα εστάλη προς τις μεγάλες πολυεθνικές. Στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου έχει μπει η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τον κ. Μητσοτάκη να προειδοποιεί τις μεγάλες πολυεθνικές ότι «αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία Μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι», προαναγγέλλοντας την λήψη επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές

mitsotakis-synenteyxi-1.jpg

Σε ότι αφορά τέλος τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι απαντήσεις του είχαν ένα επιπλέον ενδιαφέρον. Από τη μια επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με νεοεκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους από όποιον πολιτικό χώρο και αν προέρχονται. Από την άλλη προειδοποίησε ότι κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης δεν τελούν υπό την αίρεση των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αθήνα, όπου «οι κάμερες θα μπουν και το Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει». Μένει να δούμε αν αυτό θα ισχύσει και για ειλημμένες αποφάσεις στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ.

Τέλος κρατάμε και αυτό που είπε για πιθανές λάθος επιλογές στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ερώτηση ήταν σαφής, καθώς ο κ. Χατζηνικολάου τον ρώτησε αν ήταν λάθος επιλογές οι υποψηφιότητες της Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια και του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη, που έχασαν καθαρά στο δεύτερο γύρο. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ενδεικτική και δείχνει μια σαφή αυτοκριτική: «Εάν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα είναι πολύ πιθανόν να μην κάναμε αυτές τις επιλογές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο για το μέλλον -όπως φάνηκε από τα θέματα που κυρίως ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου- η κυβέρνηση θα δώσει σκληρή μάχη και θα επικεντρώσεις την προσοχή της κυρίως σε δύο μέτωπα. Αυτό της ακρίβειας και το κόστος στέγασης.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial