Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ για τους Servicers, τον Εξωδικαστικό και τον Φορέα Ακινήτων.

Ακόμη και με «λουκέτο» θα κινδυνεύουν από εδώ και στο εξής όσες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (Servicers) συλληφθούν για περιπτώσεις αθέμιτης παρενόχλησης των οφειλετών και παράβασης του πλαισίου επικοινωνίας μαζί τους.

Πρόκειται για μέρος μόνο των νέων ποινών που προβλέπει για την εγχώρια αγορά κόκκινων δανείων το νομοσχέδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα προβλέπονται και πρόστιμα που θα φθάνουν τις 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες με στόχο μέσα στον Νοέμβριο να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Σημαντική παρέμβαση του νέου νομοσχεδίου αποτελούν οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα αποδώσουν επιπλέον «κούρεμα» στις ρυθμίσεις των οφειλετών έως και 28%. Ακολουθούν παραδείγματα δανείων με εξασφάλιση, με το υφιστάμενο και το νέο πλαίσιο.

Παράλληλα οι οφειλέτες για όλες τις ρυθμίσεις που επιτυγχάνονται μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού θα επιβαρύνονται με επιτόκιο σταθερό 3% για 3 χρόνια καθώς και με την υποχρέωση να αποδεχτούν τη ρύθμιση που βγάζει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Στην περίπτωση που οι πιστωτές απορρίπτουν τη ρύθμιση, θεωρώντας ότι τα στοιχεία που προσκομίζει ο οφειλέτης για να κριθεί ευάλωτος δεν είναι αληθή, θα φέρουν οι ίδιοι την υποχρέωση να το αποδείξουν στα δικαστήρια, προσκομίζοντας στοιχεία που απορρίπτουν αυτά του οφειλέτη.

Φορέας Ακινήτων

Σημαντική τομή του νέου νομοσχεδίου αποτελεί ακόμη η σύσταση του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου. Πρόκειται για μέτρο που ουσιαστικά «οχυρώνει» το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων, ενώ παρέχονται και τα κίνητρα που – ζητούσε επίμονα η αγορά τους τελευταίους μήνες – και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών για τον Φορέα. Ειδικότερα, οι επενδυτές αποκτούν πλέον την δυνατότητα να αγοράζουν στον πλειστηριασμό τα ακίνητα όσων πτωχεύουν, σε τιμή 30% χαμηλότερη της πρώτης προσφοράς στην περίπτωση βέβαια που αυτή ταυτίζεται με την εμπορική αξία του ακινήτου.

Σημειώνεται πάντως ότι το όφελος της έκπτωσης, πάντως θα παρέχεται και στον οφειλέτη – πτωχεύσαντα όταν αυτός επανεκκινήσει τις διαδικασίες για την επαναγορά του ακινήτου του. Ο οφειλέτης, μάλιστα, θα μπορεί να αποκτήσει πίσω το ακίνητό του νωρίτερα από την 12ετία και χωρίς να υποχρεώνεται στην καταβολή των μισθωμάτων που απομένουν μέχρι να συμπληρωθεί η 12ετία της μίσθωσης του ακινήτου.

Δάνεια από μη τράπεζες

Το ίδιο νομoσχέδιο, όπως άλλωστε έχει γράψει το news247.gr προβλέπει επίσης την εναλλακτική δανειοδότησης των πολιτών από εταιρείες παροχής πιστώσεων εκτός του τραπεζικού τομέα. Πρόκειται για εταιρείες που χορηγούν ήδη καταναλωτικά δάνεια, και πλέον θα μπορούν να χορηγούν και στεγαστικά και υπό προϋποθέσεις επιχειρηματικά, διευκολύνοντας στην ουσία τη χρηματοδότηση εταιρειών που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση, έχουν ανάγκη νέων κεφαλαίων αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Τέλος το νομοσχέδιο προβλέπει και την επέκταση των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές χωρίς προμήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το υφιστάμενο σύστημα πληρωμών IRIS όσο και άλλα παρόμοια συστήματα που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον, θα γίνει υποχρεωτικό για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι συγκεκριμένοι θα υποχρεούνται να συνδέσουν τους λογαριασμούς στους οποίους αποδέχονται πληρωμές με το IRIS, ενώ οι συναλλασσόμενοι με αυτούς τους επαγγελματίες θα έχουν την επιλογή να πληρώσουν με μεταφορά χρημάτων μέσω IRIS.

Πηγή: news247.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial