Καταστρέφουν καλλιέργειες ενώ προκαλούν και σοβαρά τροχαία

Σε αναζήτηση λύσης για κοπάδι περίπου 50 αγελάδων που κινείται αδέσποτο εδώ και 25 χρόνια βρίσκεται ο δήμος Λαγκαδά. Τα ευμεγέθη ζώα, καταστρέφουν καλλιέργειες, προκαλούν συνεχώς σοβαρά τροχαία (ευτυχώς όχι θανατηφόρα), ενώ έχουν φτάσει μέχρι και την κεντρική πλατεία του Σοχού σαν να μη συμβαίνει τίποτα, όπως γράφει το lagadas.net.

Ο κίνδυνος να προκληθεί κάποιο πολύ σοβαρό τροχαίο έχει κινητοποιήσει τον δήμο Λαγκαδά ώστε να λυθεί το ζήτημα, που όμως έχει τεράστιες γραφειοκρατικές διαστάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αναφέρει ότι ο λόγος της συγκεκριμένη κατάστασης, είναι η αδιαφορία του κτηνοτρόφου – ιδιοκτήτη των αγελάδων που παρά τις συνεχείς οχλήσεις δεν συνετίζεται ώστε να περιορίσει τα ζώα σε έναν φραγμένο χώρο ώστε να μην προκαλούν προβλήματα.

ageladespentevryses.jpg

Όπως αναφέρει στο lagadas.net ο αντιδήμαρχος Πέτρος Δοϊρανλής, «οι συγκεκριμένες αγελάδες δεν έχουν καν ενώτια, τα γνωστά σκουλαρίκια με τον κωδικό κυκλοφορίας τους».

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και αρμόδια για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα Aννα Σαρίκου, «στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο (Παρασκευή 29/1) πρόκειται να περάσει ειδικό σχέδιο για τη λύση του προβλήματος, το οποίο χρονολογείται από το 1996».

Όπως εξηγεί από την πλευρά του ο κ. Δοϊρανλής, πρόκειται για ένα δύσκολα υλοποιήσιμο σχέδιο, αφού πρώτα οι αγελάδες πρέπει να συλλεχθούν και να μεταφερθούν σε κάποιον στάβλο. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να μπουν ενώτια, ενώ ο δήμος Λαγκαδά θα πρέπει να λάβει κωδικό κτηνοτρόφου ώστε να μπορεί να έχει στην κατοχή του τα ζώα. Μάλιστα, όπως λέει ο αντιδήμαρχος δεν είναι η πρώτη φορά που κατάσχονται οι αγελάδες προς συνέτιση του κτηνοτρόφου. «Αυτό που θα γίνει είναι να περάσει μέσω δημοτικού συμβουλίου ένα ποσό ώστε να ανατεθεί σε ιδιώτη η φύλαξη των ζώων, με τις αιμοληψίες που πρέπει να γίνουν, την κτηνιατρική παρακολούθηση και τη σίτισή τους. Από εκεί και πέρα θα προκαθοριστεί κάποια μέρα για τη δημοπρασία ή τη σφαγή τους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δοϊρανλής.

Χωρίς κανονισμό βόσκησης

Οι αδέσποτες αγελάδες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην Κοινότητα Εξαλόφου, όπου έχουν συμβεί πολλά τροχαία εξαιτίας των αγελάδων.

Όπως αναφέρει στο lagadas.net η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πελαγία Χρυσανθοπούλου, «έχουμε διαμαρτυρηθεί γραπτώς στον κτηνοτρόφο, που δεν έχει δείξει ποτέ τη θέληση να περιορίσει τα ζώα όπως οφείλει».

Παράλληλα, η ίδια έχει καταθέσει αίτημα προς τον Δήμο Λαγκαδά ώστε να καταρτιστεί κανονισμός βόσκησης και τα ζώα να μην πηγαίνουν όπου θέλουν, αλλά να βοσκούν σε οριοθετημένα σημεία.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφουν εκτός από αυτοκίνητα και καλλιέργειες. Μόλις βγαίνουν τα πρώτα βλαστάρια τα ζώα πηγαίνουν και τα τρώνε με αποτέλεσμα οι γεωργοί της περιοχής να υφίστανται σημαντική ζημιά», λέει η κ. Χρυσανθοπούλου.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial