Στάση αναμονής διατηρούν οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης για τις επιπτώσεις στον κλάδο το επόμενο διάστημα μετά το πολεμικό χτύπημα στο Ισραήλ που μαίνεται τα τελευταία 24ωρα, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ισραηλινοί τουρίστες αποτελούν σημαντική τουριστική αγορά για την πόλη μας με περισσότερες από 100.000 διανυκτερεύσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Αν και μέχρι στιγμής το τοπίο για τον οικονομικό αντίκτυπο είναι θολό και δεν είναι εφικτό να υπάρξει μια σαφής εικόνα για το μέγεθος των απωλειών, οι πρώτες επιπτώσεις του πολέμου είναι ορατές με τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν τα δρομολόγιά τους προς το Ισραήλ και τις εταιρείες κρουαζιέρας να αποκλείουν από τα προγράμματά τους η χώρα της Μέσης Ανατολής. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται προς το παρόν η επιχείρηση επαναπατρισμού των Ισραηλινών, με ένα ποσοστό να επιλέγει να παραμείνει στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) κ. Δημήτρης Σιμιακός η χώρα μας αλλά και η Θεσσαλονίκη θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί, «οπότε αρκετοί είναι οι Ισραηλινοί που έφυγαν για να βρουν ένα προσωρινό καταφύγιο στην πόλη μας μέχρι να επαναπατριστούν. Οι περισσότεροι βέβαια θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Αναφορικά με τους Ισραηλινούς τουρίστες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται για μια δυναμική τουριστική αγορά, καθώς από τις αρχές του έτους μέχρι και τέλη Αυγούστου σημειώθηκαν 102.000 διανυκτερεύσεις από Ισραήλ στα ξενοδοχεία της πόλης, δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στον ξενοδοχειακό κλάδο. «Το 2023 οι Ισραηλινοί τουρίστες έκαναν ένα δυναμικό comeback στη Θεσσαλονίκη με την πλειοψηφία να προτιμά την πόλη για διακοπές την άνοιξη. Σε επίπεδο οκταμήνου βρέθηκαν στην πρώτη θέση της λίστας με τις τουριστικές χώρες και είναι μια κατηγορία επισκεπτών που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη όλον τον χρόνο», εξήγησε ο κ. Σιμιακός.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος θα επιφέρει ένα ποσοστό ζημίας στον ξενοδοχειακό κλάδο της Θεσσαλονίκης αλλά «αυτήν τη στιγμή είναι αμελητέο μπροστά στις ανθρώπινες ζωές που χάνονται άδικα στο Ισραήλ», τόνισε ευχόμενος παράλληλα να λήξει το συντομότερο η σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε ακόμη ότι σε επίπεδο διανυκτερεύσεων δεν είναι εφικτό να γίνει κάποια πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες και πώς θα κινηθούν οι κρατήσεις από Ισραηλινούς, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα εξαρτηθούν από την σοβαρότητα και τη διάρκεια της σύγκρουσης. «Αυτήν την περίοδο έχουμε κάποιες κρατήσεις από Ισραηλινούς που δεν έχουν ακυρωθεί και έρχονται στην πόλη καθώς νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε καταλήγοντας ο κ. Σιμιακός.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι τουριστικές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι στενές με τον αριθμό των Ισραηλινών επισκεπτών να αυξάνεται διαρκώς. Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της Fraport Greece για την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται, τον Αύγουστο προσγειώθηκαν στη χώρα μας 71.533 Ισραηλινοί επιβάτες.

Πηγή: thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial